În goana după puncte, bani şi glorie, jucătorii de tenis ating puncte de pe glob atât de îndepărtate, încât i-ar face invidioşi până şi pe unii exploratori geografici. Românul Petru-Alexandru Luncanu (19 ani) a ales, la finele lui 2008, două turnee din categoria futures, tocmai în inima Africii, la Libreville.
5.136 de kilometri este distanţa ce separă, în linie dreaptă, fosta colonie franceză Gabon de România. Deplasarea până în statul ecuatorial vecin cu Congo şi având ieşire la Oceanul Atlantic reprezintă o adevărată aventură în necunoscut.
«Fetele au fund bombat şi buze extraordinar de mari»
Luncanu s-a încumetat totuşi, chiar dacă pe drumul lui nu mai păşiseră alţi jucători de tenis din ţară. Şi n-a ales deloc rău, la Libreville jucând semifinala primului turneu şi finala celui de-al doilea. Ambele competiţii au fost dotate cu premii de 15.000 de dolari. Din această sumă, circa 2.000 urmează să intre în buzunarul românului.
Luncanu despre:
CONDIţIILE DE TRAI: Prin centrul capitalei Libreville, pe unde m-am învârtit, erau drumuri asfaltate, chiar şi zgârie-nori. În rest, sărăcie, drumuri de ţară, pieţe în care domnea mizeria. Sunt în urmă faţă de Europa. Mulţi adună deşeuri în curţi. Pentru mine, singura problemă era căldura sufocantă, 40 de grade Celsius, la care se adăuga şi umezeala.
ORGANIZARE: Am rămas plăcut impresionat. Ne-au ajutat cu vizele, ne-au luat noaptea de la aeroport. Sunt în plină dezvoltare, datorită rezervelor de petrol. Aici au venit să investească multe companii franceze, britanice, americane.
TRAFIC: E destul de aglomerat, dar se circulă. Şoferii conduc la limită, e palpitant, dar şi periculos.
HRANĂ: Mâncarea la hotel nu era cu mult diferită de cea europeană: pui, vită, peşte. Doar modul de preparare e altul. M-a costat cam mult, 40-50 de dolari o masă la restaurantul hotelului. Prin pieţe abundă fructele şi legumele specifice locurilor.
LOCALNICI: Oamenii pe acolo sunt deschişi, calzi, nu sunt rasişti. Fetele… unele nu arată rău. Mai toate au fund bombat, buze extraordinar de mari. Ce am remarcat e că locuitorii sunt destul de scunzi.
S-a antrenat cu Federer
În anul în care a cucerit trofeul Orange Bowl la simplu masculin, Luncanu a reuşit şi o semifinală la Roland Garros, la juniori. Atunci, elveţianul Roger Federer (foto) l-a solicitat ca sparring-partener. “Am fost chemat să fac un antrenament cu el după meciul din sferturi. S-a comportat cu mine ca şi cu un prieten, iar antrenorul lui a fost încântat de felul în care m-am prezentat”, a povestit Luncanu, care are la activ şi câteva convocări în lotul lărgit al echipei de Cupa Davis a României.
Campionul lumii la juniori
La finalul lui 2006, pe când avea 17 ani, Petru-Alexandru Luncanu devenea unul dintre tenismenii promiţători ai lumii. Triumful de la Orange Bowl, un adevărat campionat mondial rezervat juniorilor, ar fi trebuit să deschidă drumurile unei cariere de succes.
La doi ani de atunci, Luncanu încă resimte greutăţile trecerii la seniorat. După ce o vreme a stagnat în clasamentul ATP, din vara trecută a început să urce constant, semifinala şi finala de la Libreville aducându-l între primii 500 de jucători ai lumii (locul 495).