Produsele UHT sunt mai igienice, mai sănătoase şi mai uşor de păstrat.
V-aţi săturat de fiertul laptelui? Cumpăraţi numai din cel ambalat la pungă, iar acesta nu rezistă decât câ- teva zile? Dr. Aurelian Ranetti, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Militar Central, ne-a spus de ce laptele UHT, ambalat la cutie de carton, este considerat cel mai igienic şi cel mai sănătos.
Laptele netratat termic găzduieşte o serie de microbi care ne pot îmbolnăvi grav (tuberculoză, difterie, poliomielită, febră tifoidă şi altele). De aceea se ştie că acesta trebuie fiert. Însă, prin fierbere la 100 de grade timp de 15-20 de minute, se pierde cea mai mare parte din vitamine. Din această cauză se recomandă consumul de lapte UHT (Ultra High Temperature – pasteurizare la temperatură înaltă). Practic, acesta este expus la o temperatură înaltă pe o perioadă foarte scurtă de timp (135 de grade timp de 2- 4 secunde), după care se aduce la temperatura camerei. Acest tratament termic are rolul de a distruge microorganismele dăunătoare din produs, acesta păstrându-şi integral calităţile nutritive, mineralele şi vitaminele. Pentru a-l proteja apoi de acţiunea dăunătoare a luminii şi oxigenului, laptele se pune într- un ambalaj aseptic, care are între straturile interioare de carton şi polietilenă de tip alimentar o folie subţire de aluminiu. Astfel, laptele UHT devine mai igienic, rămâne natural, nu are conservanţi şi îşi păstrează calitatea şi prospeţimea mai mult timp, chiar dacă nu este ţinut la frigier. Specialiştii recomandă consumul zilnic de lactate de calitate, în special pentru copii (250- 300 ml de lapte) şi pentru gravide (1 litru).
La ce este bun
Laptele este cea mai importantă sursă de calciu, element esenţial pentru construirea unui sistem osos sănătos şi pentru prevenirea apariţiei osteoporozei. Dacă într-un litru de lapte uman se găsesc 340 mg de calciu, în laptele de vacă se află o cantitate de 3 ori mai mare. De asemenea, proteinele din lapte sunt de cea mai bună calitate, iar valoarea biologică (substanţe nutritive) a acestora este de 84, în comparaţie cu cea a celor din peşte (76), din carne (74) sau grâu (66). În plus, laptele ajută la menţinerea danturii sănătoase, la controlul grăsimii din corp reducând riscul de obezitate şi este foarte bun pentru gravide.