Olivia Mary de Havilland s-a născut în Japonia într-o familie britanică, la 1 iulie 1916, iar din 1941 este cetăţean a Statelor Unite ale Americii. Din 1953, ea trăiește însă în capitala Franței.
Rezultate evaluare națională 2016
Alături de alte două legende ale Hollywood-ului, Kirk Douglas, născut şi el în 1916, şi Zsa Zsa Gabor, născută în 1917, Olivia de Havilland este cel mai longeviv star. În cariera sa a adunat două statuete şi trei nominalizări Oscar. Actrița a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, când avea 18 ani și se pregătea să devină profesoară de limba engleză.
Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. În anii următori, Olivia de Havilland va apărea în „Căpitanul Blood/ Captain Blood” (1935), alături de necunoscutul australian, Errol Flynn. Cei doi au devenit cuplul cel mai cunoscut pe ecran. Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care „Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade’ (1936) şi „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood” (1938), scrie News.ro.
În 1939, Olivia de Havilland a jucat în „Gone with the wind/ Pe aripile vântului”, unde a interpretat rolul lui Melanie Hamilton, cea care va deveni soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O’Hara (Vivien Light). „Pe aripile vântului” a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi a avut cele mai mari încasări din acea vreme.
Ultimele sale apariţii în filme au fost în „Dublă enigmă/ The Dark Mirror” (1946), „Verişoara mea Rachel/ My Cousin Rachel” (1952) şi în thrillerul psihologic „Secretul verişoarei Charlotte/ Hush… Hush Sweet Charlotte” (1964), alături de Bette Davis.
Anul trecut, Olivia de Havilland declara pentru Entertainment Weekly că a văzut „Pe aripile vântului” de 30 de ori. „Din fericire, nu mă face melancolică”, a spus ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. „Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură”. În acelaşi articol, Olivia de Havilland s-a arătat încântat de ideea de a ajunge la venerabila vârstă. „Vă imaginaţi asta? Ce realizare!”, a spus actriţa.
NorthFoto