Copilul a sosit în România în data de 12 iulie în vizită la rude. O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupții pe piele și mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore, anunță Ministerul Sănătății.
Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București. Date fiind simptomele și faptul că locuiește într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz.
Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika.
Direcția de Sănătate Publică Ilfov a trimis în această dimineață o informare către Primăria localității unde se situează familia băiatului și către Consiliul Județean, însoțită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti țânțari.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a confirmat primul caz depistat cu virusul Zika în România: o femeie de 27 de ani care s-a întors dintr-o vacanță în Martinica. Tânăra a mers la spital a doua zi după ce s-a întors din Martinica. „Cazul ei este unul izolat, legat de o călătorie efectuată într-o zonă cu transmitere activă a virusului. Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci despre un așa numit caz de import”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurentiu Colintineanu.
Zika se transmite în general prin intermediul înțepăturii de tânțar infectat. Atunci când un tânțar intra în contact cu o persoană infectată, insecta se infectează și ea și devine purtătoare. Au fost, însă, confirmate și cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca și prin transfuzii de sânge. În fiecare caz confirmat până acum, un bărbat care a călătorit în regiunile afectate de Zika a transmis virusul către parteneră, însă nu se știe încă dacă femeia poate transmite virusul bărbatului.
Virusul Zika în România – poate provoca paralizie
Virusul Zika riscă să se răspândească în numeroase ţări europene, inclusiv în România, avertizează Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor, precizând că ţânţari din specia celor care transmit boala au fost depistaţi la Marea Neagră.
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC), citat de agenţia AP, ţânţari din specia celor care transmit virusul Zika au fost depistaţi recent în nord-vestul Mării Negre, în Olanda şi pe Insula Madeira (Portugalia).
Așa arată Zika! Cercetătorii au reușit să determine structura virusului care a speriat mapamondul
Există risc moderat ca virusul Zika, asociat cu microcefalia fătului, să apară în numeroase ţări europene, datorită încălzirii vremii. Este vorba de România, Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia şi Vatican.
VACCIN ÎMPOTRIVA ZIKA, TESTAT PE OAMENI
Cercetători canadieni de la Universitatea Laval din Quebec au anunțat marți demararea „în următoarele zile” a testării pe oameni a unui vaccin împotriva virusului Zika, o premieră în lupta împotriva acestei epidemii.
Este vorba de „primul studiu clinic al unui vaccin împotriva Zika”, a subliniat universitatea din Quebec. În prezent nu există niciun tratament împotriva Zika, iar testele pentru a stăvili acest virus nu au fost realizate decât pe șoareci.
Directoarea de cercetări Sylvie Trottier și echipa sa „vor începe în următoarele zile un vast studiu clinic pentru a testa un nou vaccin împotriva virusului Zika”, a precizat într-un comunicat Centrul de cercetare și infecțiologie de la Universitatea Laval (CRI). În afară de această universitate, alte două centre de cercetări americane din Miami (Florida) și Pennsylvania vor participa la acest studiu clinic.
„Suntem prima echipă din lume care a trecut toate etapele regulamentare și care obține autorizația Agenției americane a medicamentelor (FDA) și a Ministerului canadian al Sănătății pentru dezvoltarea acestui vaccin”, a dezvăluit Gary Kobinger, directorul CRI.
Peste zece grupuri farmaceutice, precum cel francez Sanofi Pasteur sau indian Bharat Biotech, lucrează la un vaccin anti-Zika, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
MAE avertizează: acestea sunt țările în care poți fi infectat cu virusul Zika
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe avertizează românii care plănuiesc să plece în vacanțe exotice că se expun infecției cu virusul Zika.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români asupra riscului de infecție cu virusul Zika (ZIKV) în unele zone ale lumii, ca urmare a anunţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind epidemia cu transmitere locală a acestui virus în mai multe ţări: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro