UPDATE 11:05: Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a discutat două ore cu ministrul Justiție, Tudorel Toader. La ieșire, demnitarul a spus că discuțiile cu ministrul au fost „fructuoase” și și-a exprimat dorința de a colabora cu ministrul Justiției și cu Guvernul României pe viitor.
„Vreau să subliniez că discuţiile au avut loc în spiritul cooperării, am făcut schimb de multe informaţii şi perspective şi aştept să lucrez în continuare cu ministrul şi cu Guvernul, în viitor”, a declarat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.
Înaltul diplomat a mai spus că, în cursul zilei, cele două instituții vor emite un comunicat comun de presă, privitor la discuțiile tete-a-tete.
„Eu şi ministrul Toader am avut o discuţie foarte complexă şi fructuoasă în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, cum trebuie să se întâmple, în cadrul Parteneriatului Strategic. Am avut ocazia să discut cu ministrul Justiţiei despre viziunea sa şi despre responsabilităţile sa ca ministru”, a precizat diplomatul american.
Întrebat de ce nu pare convins de reușita discuțiilor cu Tudorel Toader, Hans Klemm a replicat sec: „Nu, sunt foarte convins”.
UPDATE 8:30. Hans Klemm a ajuns la Ministerul Justiției. Acesta nu a dorit sa facă declarații la intrare.
Ministrul justiei Tudorel Toader a făcut comentarii ironice luni seara, la Antena 3, pe tema întrevederii pe care o are marţi cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.
„În concret ar fi a treia oară când mă văd cu ambasadorul SUA. La iniţiativa dânsului, nu la iniţiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere. El şi-a exprimat îngrijorarea, dar eu aşa am spus, că aş fi vrut şi motivarea acestei îngrijorări. Mai e puţin şi o să aflu şi probabil o să întreb. Poate este îngrijorat că în proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem spre acelaşi standard de democraţie”, a declarat Tudorel Toader.
„Şi noi avem partea noastră de culpabilitate. Într-un final, un ambasador îşi exprimă o dorinţă, dar noi trebuie să legiferăm ţinând cont de specifiicul naţional şi ţinând cont de standardele democratice, menajând toate bunele relaţii cu statele partenere cu care avem poziţii privilegiate, ţinând seama de Constituţie, acelea sunt reperele după care trebuie să legiferăm. Cu referire la această procedură de numire a procurorilor de rang înalt. Vă dau exemple în care numirea o face parlamentul. Nu dau exemplul Albaniei sau Croaţiei, ci o să dau exemplul Angliei, unde procurorul general este numit de Parlament şi, în ultimă instanţă, SUA”, a mai declarat Toader.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro