„În ultimii 20 de ani teoria a fost foarte clară. De câte ori ne îmbolnăvim, trupul nostru suferă, plânge după apă. Când apa nu este ingerată în cantități suficiente ea duce la dezechilibre în organism. Suntem 60-70% apă în funcție de vârstă, creierul este până la 30% apă, oasele sunt 22% apă, deci o apă de bună calitate este esențială pentru noi încă de când ne naștem”, a declarat Lygia Alexandrescu, conferențiar doctor și nutriționist.
Există o serie de informații pe piață, din păcate, unele dintre acestea nu sunt adevărate. „Piramida alimentară o cunoaște toată lumea. Ei bine, noua piramidă alimentară îmbunătățită în ultimii cinci ani, de specialiștii de la nivel înalt, arată că la baza acesteia, nu se mai află acum carbohidrații, ci apa. Degeaba mâncăm sănător dacă nu ne hidratăm corect. Degeaba ne chinuim să mâncăm alimente cât mai sănătoase și eco pentru că avem nevoie în primul rând de apă”, a mai spus Lygia Alexandrescu.
Mitul celor doi litri de apă pe zi
„Nu este vorba de o cantitate anume de apă consumată pe zi, în cazul nostru, al celor doi litri de apă, ci despre personalizarea hidratării. Adică este vorba despre media de 40 de ml de apă pe zi pe kilogram de corp care trebuiesc consumați. Nu vorbim de lichide aici, ci de apă, nu ceai îndulcit sau alte lichide din această categorie. De asemenea, cantitatea de apă pe care o ingerăm din alimente, din fructe, din legume, și altele, dar apa rămâne lichidul vital și trebuie tratat ca atare”, afirmă specialistul în nutriție.
Apa este cea care ne menține echilibrul, care menține temperatura corpului constantă. În condiții insuficiente de hidratare nu putem vorbi de eliminarea și debarasarea organismului de toxine. Și sângele este 90% apă și restul elemente figurate.
Mitul apei care ingrașă
„Apa minerală carbogazoasă nu are calorii. Dacă este vorba de dioxid de carbon și de acea senzație de balonare, știm cu toții cum se scapă de ea. Chiar nu se pune problema. Chiar recomandăm ca fiecare zi pe care o începeți să o începeți cu un pahar de apă”, a afirmat Lygia Alexandrescu. Deși apa minerala carbogazoasă conține mulți nutrienți și minerale, nu poate fi vorba de faptul că are calorii. Apa are zero calorii.
Apă în funcție de sezon
Potrivit nutriționistului, este nevoie de 30-35 de ml de apă pe kilogram de corp în condiții de temperaturi scăzute, adică primăvara și iarna, și se poate ajunge până la 40-45 ml de apă de kilogram de corp vara. „Așadar la un corp de 70 de kilograme cei doi litri de apă sunt mult prea puțini. Ce trebuie să mai știți este că apa natural carbogazoasă este un adjuvant foarte bun în lupta contra bolilor digestive”, a mai declarat Lygia Alexandrescu.
Igiena consumului de apă
Trebuie să ne învățăm în primul rând copiii că avem nevoie de apă și recipientul din care se bea aceasta să fie folosit de o singură persoană. De asemenea, o apă care este cât mai slab mineralizată nu este recomandată unui adult, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. „Omul care este activ, omul care transpiră pierde niște litri de lichid și are nevoie de o apă bogată, una care să ne hrănească”, spune expertul. Până și prin respirație pierdem zilnic 200 ml de apă pe zi.
Clasificarea apelor minerale
În funcție de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale naturale:
– Foarte slab mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50mg/l;
– Slab mineralizate – cu mai puțin de 500mg/l de reziduu sec
– Puternic mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1500 mg/l