Venezuela se confruntă de mai bine de un an cu o criză gravă. Citește AICI cum este descrisă criza de un român, care a petrecut două luni în acestă țară.
Venezuela pare să se afunde și mai mult în criză. Aproximativ 300 de oameni au fost arestați recent, în urma protestelor violente izbucnite în mai multe orașe din țară. Printre cei reţinuţi se numără lideri şi membri ai partidelor de opoziţiei Voinţa Populară şi Justiţia pe Primul Plan. Ei au fost acuzați de președintele Nicolas Maduro că urmează ordinele americane pentru a incita la haos.
“Să nu veniţi să îmi spuneţi că sunt deţinuţi politici (…). Sunt cele două partide de “gringos” din Venezuela”, a adăugat el, acuzându-l pe preşedintele Barack Obama că vrea să declanşeze o lovitură de stat la Caracas, înainte să îi expire mandatul.
Săptămâna trecută, Nicolas Maduro, succesorul lui Hugo Chavez, a anunţat retragerea bancnotei de 100 de bolivari, înainte de punerea în circulaţie a unor bancnote noi. Asta a dus la formarea unor cozi uriaşe la bănci, la jefuirea magazinelor, la proteste anti-guvernamentale şi la cel puţin un deces.
În consecinţă, preşedintele a anunţat sâmbătă că bancnotele de 100 de bolivari vor putea fi folosite până pe 2 ianuarie. Decizia a dus la reducerea violenţelor, dar există în continuare informaţii de jafuri în oraşul Ciudad Bolivar, din sudul ţării.
De asemenea, el a dat vina pe o campanie de sabotaj lansată de inamicii din străinătate, pentru amânarea sosirii a trei avioane cu bancnote noi de 500, 2.000 şi 20.000 de bolivari.
Mulţi dintre venezueleni s-au trezit în imposibilitatea de a plăti alimentele, dar și alte bunuri necesare, în timp ce ţara se află într-o criză economică gravă. De asemenea, aproximativ 40% din populaţia ţării nu are conturi bancare şi nu poate folosi tranzacţiile electronice, ca alternativă la numerar.
Foto: EPA/Hepta