„Nu vreau ca nimeni să creadă că am spus vreodată aceste lucruri oribile. Folosești o fată ucraineană pentru un chip care promovează Rusia. E o nebunie”, a declarat Olga Loiek, pentru BBC.
Tânăra de 21 de ani, care are peste 17.000 de abonați pe YouTube, și-a văzut chipul apărând în diverse videoclipuri de pe rețelele sociale chineze.
„Mi-am văzut fața și auzit vocea. Dar totul a fost foarte înfiorător, pentru că m-am văzut spunând lucruri pe care nu le-am spus niciodată”, a declarat Olga Loiek.
Conturile care foloseau imaginea ei aveau zeci de nume diferite precum Sofia, Natasha, April și Stacy.
Aceste „fete” se prezentau ca fiind din Rusia și vorbeau în mandarină despre prietenia China-Rusia sau făceau reclamă la produse rusești.
„Am văzut că 90% dintre videoclipuri vorbeau despre China și Rusia, despre prietenia China-Rusia, că trebuie să fim aliați puternici, precum și reclame pentru mâncare”, a spus tânăra.
Spre exemplu, contul „Natasha a importat mâncare”, urmărit de peste 300.000 de utilizatori, vorbea despre cum „Rusia este cea mai bună țară” și cât de „trist că alte țări se îndepărtează de Rusia, iar rusoaicele vor să vină în China”.
De la YouTube la Xiaohongshu
Imagini trucate cu Olga vorbitoare de mandarină au început să apară în 2023, la scurt timp după ce și-a deschis un canal de YouTube.
Ulterior, ea a început să primească mesaje de la oameni care au susținut că au văzut-o vorbind în mandarină pe platformele de socializare din China.
Intrigată, tânăra a început să se caute și a găsit imagini cu ea generate de inteligența artificială pe Xiaohongshu – o platformă de social media precum Instagram – și Bilibili – un site video similar cu YouTube.
„Au fost multe conturi. Unii aveau în descriere steaguri rusești”, a spus Olga. În total, tânăra spune că a găsit aproximativ 35 de conturi care i-au folosit imaginea până acum.
Reprezentanții aplicației HeyGen, care creează videoclipuri cu ajutorul IA, au dezvăluit că peste 4.900 de videoclipuri au fost generate folosind chipul ucrainencei, dar au spus că au luat măsuri pentru ca imaginea ei să nu mai fie folosită.
China a fost una dintre primele țări care a încercat să reglementeze IA și scopul în care poate fi folosită. De altfel, potrivit statisticilor, în 2023, autoritățile chineze au arestat 515 persoane pentru activități de „schimbare a fețelor cu IA”.
În aceste condiții, unul dintre motivele pentru care videoclipurile cu Olga au ajuns în spațiul chinez ar putea fi faptul că au promovat ideea de prietenie între China și Rusia.
„Nu este clar dacă aceste conturi s-au coordonat într-un scop colectiv, dar promovarea unui mesaj care este în conformitate cu propaganda guvernului le aduce cu siguranță beneficii”, a spus Emmie Hine, cercetător în drept și tehnologie de la Universitatea din Bologna și KU Leuven.
„Chiar dacă aceste conturi nu sunt legate în mod explicit de PCC (Partidul Comunist Chinez), promovarea unui mesaj aliniat poate face mai puțin probabil ca postările lor să fie eliminate”, a mai spus acesta.
Prietenia „fără limite” dintre Rusia și China
Cu câteva zile înainte de lansarea invaziei, Moscova şi Beijingul afirmaseră că prietenia lor este „fără limite”. China se declară neutră şi nu a condamnat niciodată invazia rusă în Ucraina.
Mass-media de stat chineze au reluat retorica Rusiei care justifică invadarea Ucrainei, iar rețelele de socializare au cenzurat discuțiile despre război.