În urmă cu doar câteva zile, ministru sănătății, Vlad Voiculescu, spunea că singura soluție rezonabilă ar fi închiderea Spitalului de Arși la fel cum ar trebui închise majoritatea unităților din întreaga țară. Mulți dintre medicii care muncesc de zeci de ani în unitate spun, cu regret, că aceasta ar fi cea mai bună variantă. ”Spitalul asta este vechi de o sută de ani și a fost conceput pentru a fi maternitate, nu spital de arși. Nu sunt condiții de sterilizare, pacienții cu arsuri sunt spălați cu apă de la robinet, nesterilă, iar în spital colcâie gândacii. Clădirea trebuie dărâmată și refăcută. Așa cum în Irak și Afganistan se ridică spitale de campanie care funcționează fără probleme câțiva ani, așa ar trebui făcut și la noi. Ridicat un spital de campanie în care să ne desfășurăm activitatea până la construirea altuia nou. Dar pentru asta este nevoie de bani mulți și nu cred că este cineva dispus să investească atât”, spune un medic.
Doctorul este indignat de faptul că nici unul dintre miniștrii care s-au perindat în ultimii ani pe la ”Sănătate” nu a fost în stare să facă nimic. Toți au promis doar, dar nici unul nu a făcut nimic. ”Imediat după incendiul de la Colectiv trebuia făcut ceva. Atunci s-au văzut toate neregulile. Și? S-a schimbat ceva? Va spun eu: absolut nimic! S-au schimbat toate paturile de la chirurgie plastică și atât. Și nici măcar nu era nevoie” continuă medicul. La fel ca la Spitalul de Arși, în toate unitățile colcăie bacterii, gândaci, chiar și șobolani. Oamenii mor pe capete în spitalele din România din cauza conditiilor mizere în care sunt tratați, chiar dacă lună de lună, cotizează la stat pentru asigurările de sănătate. Vina pentru toate aceste nereguli nu este a medicilor, ci a sistemului și a tuturor celor care au stat în scaunul de ministru în ultimii ani și au închis ochii la toate aceste probleme grave. ”Fostul ministru Bănicioiu spunea, după incendiul de la Colectiv, că avem toată aparatura și medicamentația necesară pentru tratarea bolnavilor. Dar de unde?… noi aveam infecții și bacterii. Păi cu toți banii pe care i-a cheltuit statul român cu răniții din Colectiv transferați la clinici din străinătate, câte se puteau face? Ajung la concluzia că pur și simplu nu se dorește rezolvarea acestor probleme din sistemul de sănătate românesc!”, a conchis sursa noastră.
În ultima lună, în urma unor grave nereguli, doi pacienți au murit la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și de Arsuri. După decesul celui de-al doilea pacient, s-a luat decizia închiderii Unității de Transfuzii, dar și a Salonului de Terapie Intensivă din unitate. Pentru rezolvarea problemelor descoperite, Ministerul Sănătății a alocat suma de 449.310, iar termenul de îndeplinire este de 30 de zile de la virarea fondurilor necesare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro