Directorul Incertrans și-a redus salariul cu peste 70%

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat public, printr-o postare pe Facebook, că directorul Incertrans, Flavius Cladoveanu, și-a redus din proprie inițiativă salariul de la peste 53.900 lei/lună, la 14.000 lei/lună.

„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei.”,  a scris Radu Miruță, ministrul Economiei,  pe Facebook.

Înainte de asta, Radu Miruţă, a spus, întrebat dacă vreun şef de companie din subordinea Ministerului Economiei s-a arătat dispus să renunţe de bunăvoie la salariul uriaş, că nu a văzut „minunea asta” până acum, dar că „va veni în sens invers, adică de la minister spre dumnealor”.

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, susține o conferință de presă la sediul ministerului din București, joi, 3 iulie 2025.
Tensiuni armate între Thailanda și Cambodgia: ce au de împărțit cele două state și cine e mai puternic?
Recomandări
Tensiuni armate între Thailanda și Cambodgia: ce au de împărțit cele două state și cine e mai puternic?

Un venit lunar cât profitul companiei

Potrivit ministrului, Flavius Cladoveanu, directorul general al Institutului de Cercetări în Transporturi – Incertrans, a acceptat reducerea benevolă a remunerației sale. 

Decizia vine pe fondul presiunii publice și a criticilor dure lansate de ministrul Economiei, care considera inadmisibile salariile uriașe în contextul austerității bugetare.

Anterior, ministrul dezvăluise că salariul de peste 53.000 lei lunar era de aproape cât profitul anual net al institutului:

„După plata impozitului de profit, profitul net al institutului a fost de numai 128.745 de lei, ceea ce este echivalentul aproximativ a ceva mai mult de două salarii încasate de către directorul general în cursul acestui an.”

Contextul scandalului: sinecuri, contracte „betonate” și performanțe fictive

Ministrul Radu Miruță a acuzat existența unei rețele de „sinecuri politice” în companiile de stat, în care manageri sunt numiți „cu pixul” și își stabilesc singuri indicatori de performanță ridicoli.

„Unii și-au stabilit indicatori de performanţă atât de jos încât dacă se trezeau dimineaţa şi se uitau pe geam, îndeplineau indicatorul de performanţă.”

Nicuşor Dan, întrebat din nou despre Dragoş Anastasiu, după ce inițial a cerut răgaz ca să se informeze: „E o problemă mare”
Recomandări
Nicuşor Dan, întrebat din nou despre Dragoş Anastasiu, după ce inițial a cerut răgaz ca să se informeze: „E o problemă mare”

El a susținut că majoritatea acestor contracte de management sunt „betonate” și că singura soluție, deocamdată, este apelul la decență și presiune publică.

Cine este Flavius Cladoveanu – directorul Incertrans

Flavius Cladoveanu a fost avocat la Federația Română de Fotbal, apoi consilierul personal al fostului primar PSD de la sectorul 1 Daniel Tudorache.

Un articol publicat de Libertatea arată cum a ajuns Flavius Cladoveanu, ex-consilier al fostului primar Daniel Tudorache, șef la un institut de cercetare, cu salriu de peste 7.000 de euro pe lună.

A fost numit director general al Incertrans în 2017.

Declarația sa de avere din iunie 2022 menționează:

  •  o casă în Otopeni de 420 mp
  • un apartament în București
  • 3 autoturisme: Maserati Ghibli, Porsche Boxster și Smart (primele două mărci erauanonimizate: M., P.)
  • bijuterii în valoare de 85.000 euro,
  • ceasuri de 92.000 euro
  • tablouri în valoare de 11.000 euro

Veniturile lui și ale soției din acel an au fost anonimizate, însă cheltuielile și bunurile arătau o situație financiară consistentă.

De asemenea, în declarația de avere a lui Flavius Cladoveanu apar și patru credite la diferite bănci, în lei şi euro.

Ce este Incertrans și cine îl controlează

Institutul de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS este o instituție fondată în forma actuală în 1993, dar cu origini în 1929 (Institutul Tehnologic CFR). 

Cum explică DNA calitatea de denunțător a lui Dragoș Anastasiu, după ce vicepremierul a cerut dovezi
Recomandări
Cum explică DNA calitatea de denunțător a lui Dragoș Anastasiu, după ce vicepremierul a cerut dovezi

Potrivit site-ului oficial, INCERTRANS este organizat ca societate pe acțiuni și se află sub autoritatea Ministerului Educației și Cercetării.

Structura acționariatului:

  • Ministerul Educației: 64,5%
  • SIF Muntenia: 22,7%
  • Persoane fizice și juridice: restul

Conducerea institutului este asigurată de Flavius Cladoveanu​, în calitate de director general.

Apelul ministrului Economiei către alți directori: „Cine-i următorul?”

Ministrul Miruță a transmis un mesaj ferm celorlalți directori din companiile de stat aflate în subordinea ministerului

„Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?”

Ministrul a subliniat că acest gest de reducere a salariului nu va influența negativ evaluarea profesională a directorilor.

„Salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă.”, a evidențiat Radu Miruță.

Ministrul Economiei i-a îndemnat anterior pe directorii companiilor de stat să își asume responsabilitatea și să accepte reducerea voluntară a salariilor sau să demisioneze, avertizând că schimbările vor avea loc oricum, indiferent de alegerea lor.

„Traseul scurt ar fi să accepte ei să-şi micşoreze salariile sau să plece, dacă consideră că nu vor îndeplini noile criterii. Traseul lung va ajunge tot acolo, vă repet. Aş aprecia traseul scurt”, a declarat ministrul.

Dragoș Anastasiu le cere directorilor de stat să renunțe la o parte din salariu

Și vicepremierul Dragoş Anastasiu a făcut apel, miercuri seară, la şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani.

„Pentru că sunt contractele betonate, se pot face voluntar… Ăsta este un apel pe care îl fac acum către toţi cei care câştigă peste preşedintele României, să renunţe la un procent din veniturile lor până la sfârşitul anului viitor, voluntar, într-o proporţie oarecare. (..) Să vină voluntar. Să spună, domnule, eu sunt de acord să am salariul mai mic până la sfârşitul anul viitor”, a spus Dragoș Anastasiu.

Întrebat câți directori ar accepta voluntar reducerea salariului, Anastasiu a spus că are încredere în rațiunea și decența oamenilor, recunoscând totodată că este „mai naiv”.

„Să vedem. Eu sunt mai naiv aşa. Îmi spune şi domnul premier că sunt la Romantic FM de multe ori. Eu sunt mai naiv şi cred în normalitate”, a mai spus vicepremierul, potrivit News.

Termen-limită pentru reforma salarială: sfârșitul lunii iulie

Ministrul Economiei a declarat că va finaliza un pachet legislativ până la sfârșitul lunii, care să reducă salariile mari ale directorilor din companiile de stat, vizând inclusiv posibilitatea de a înlocui mai ușor angajații incompetenți. 

„E un termen foarte scurt și foarte asumat”

„În parohia mea sunt salarii de 50.000 lei date unor oameni care nu livrează absolut nimic”, a declarat ministrul la televiziunea Digi24. 

Ministrul a criticat indemnizațiile „scandaloase” acordate recent, în plină perioadă de austeritate. Printre exemple: INCERTRANS (53.000 lei), Societatea Națională a Apelor Minerale (41.509 lei) și Loteria Română (38.700 lei).

„Propun micşorarea acestor situaţii. Este un lucru de inechitate majoră. Aceste sinecuri, oameni politici, apropiaţi politici, luaţi cu mâna şi puşi cu pixul, într-o funcţie de unde câştigă 53.000 de lei pe lună şi nu au niciun raport de performanţă, niciun indicator de performanţă serios bifat, nu vor mai rămâne acolo. Cu voia sau fără voia lor, nu se va întâmpla această nedreptate pe tura acestui guvern”, a declarat, joi, la Digi 24, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă. 

El a precizat că „aproape toate” companiile din subordinea Ministerului au contracte „betonate” și că modificări de indemnizații s-au făcut chiar în aprilie–mai 2025, în timp ce Guvernul încerca să reducă deficitul.

Miruță a subliniat că unele companii funcționează bine „de la sine” și nu reflectă neapărat competența managerilor.

După declarațiile sale, ministrul spune că a primit „amenințări cu subiect și predicat”. 

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

1 comentariu
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

dorusan 11.07.2025, 15:23

1. Un bugetar NU își fixează singur salariul, undiferent cine e! 2. Criteriile de performanță trebuie fixate de catre terți care au ca interes performanta ministerului respectiv. 3. Salariile bugetarilor trebuie să fie fixate după o grila stabilită și legiferate! Nu suntem în estul sălbatic, se poate!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.