Pentru a ajunge președintele al SUA, un candidat trebuie să strângă 270 de electori. Cel care câștigă votul popular într-un stat american câștigă și toți electorii. Sunt, însă, două excepţii: Maine şi Nebraska, unde electorii sunt repartizaţi proporţional.
Cu toate acestea, există și cei numiți “electori trădători”, adică membri ai Colegiului Electoral care nu vor să voteze aşa cum le indică votul popular din statul lor. Până acum, ipoteza aceasta a rămas doar pe hârtie, iar votul marilor electori a avut mai degrabă un rol simbolic.
De-a lungul istoriei, 99% dintre electori în Colegiul Electoral „au votat așa cum au promis” și cei care nu au făcut-o nu au influențat niciodată alegerile. Ultima oară când un elector a votat împotriva angajamentului său a fost în 2004, când un singur elector a votat pentru colegul în cursă al lui John Kerry, John Edwards, în loc de Kerry. Votul lui, la fel ca voturile oricărui alt elector „trădător” în istoria americană, nu a avut niciun efect asupra rezultatului alegerilor, conform Independent Review Journal.
Cu toate acestea, în ultimul timp presa americană a acordat o atenție tot mai importantă acestui subiect, vorbind despre posibilitatea ca electorii să nu îl aleagă pe Donald Trump și să o numească pe Hillary Clinton în fruntea Casei Albe. De altfel, a fost lansată chiar și o petiție în care oamenii cer Colegiului Electoral să o aleagă pe democrata Clinton, în locul lui Donald Trump.
La nivel național, candidata democrată a obținut cu aproximativ 2,5 milioane de voturi mai multe decât Donald Trump, ceea ce înseamnă că a obținut cele mai multe voturi, cu excepția lui Barack Obama, în 2008. Desigur, aceste știri au atras criticile controversatului miliardar, care a afirmat că au fost și „milioane de voturi ilegale”. Jurnaliștii de la CNN prezintă trei scenarii privind votul marilor electori din 19 decembrie.
Primul scenariu: Electorii rămân fideli votului din statul lor, iar Donald Trump câștigă
Potrivit votului din 8 noiembrie, Donald Trump a obținut 306 de electori – are nevoie de votul a 270 dintre ei, pe 19 decembrie. În cazul în care aceștia respectă votul din statul lor, Donald Trump își continuă drumul către Casa Albă, care a fost deja unul controversat – de la numirile din cabinetul său, până la incidentul diplomatic cu China. Ca să piardă președinția SUA, este nevoie ca 37 de mari electori să “trădeze” statul din care fac parte, dar și partidul. Asta l-ar lăsa pe Donald Trump cu doar 269 de electori, un număr egal cu electorii lui Hillary Clinton.
Al doilea scenariu: Electorii îi acordă victoria lui Hillary Clinton
Dacă marii electori vor vota precum arată harta electorală în urma alegerilor din SUA, Hillary Clinton are doar 232 de mari electori. Ea are nevoie ca 38 dintre aceștia să “trădeze” și să-i acorde votul democratei, pentru a obține cei 270 de electori necesari. Până acum, doar un singur elector și-a exprimat intenția de a face acest lucru.
Posibilitatea ca acest scenariu să devină realitate este una mică, notează cei de la CNN.
Al treilea scenariu: Electorii îl trădează pe Donald Trump, dar niciun candidat nu ajunge la numărul 270
Deși și acest scenariu are foarte mici șanse să devină realitate, cei de la CNN țin să treacă și această ipoteză în revistă. Asta deoarece 29 de state au legi care descurajează electorii să-și schimbe votul și să respecte alegerile din statul lor. Printre pedepse se numără amenzi, dar și posibilitatea de a-și pierde locul în Colegiul Electoral. Chiar și așa, în cazul în care cei doi candidați ajung la egalitate – 269 de electori – , sistemul electoral din SUA prevede ca viitorul președinte al SUA să fie ales de Camera Reprezentanților, iar Senatul îl alege pe vicepreședinte.
În cazul în care votul din Camera Reprezentanților nu arată cine va fi noul președinte al SUA, procedura se repetă. Dacă până la 20 ianuarie nu există un câștigător, noul lider al SUA devine vicepreședintele – în acest caz, fiind vorba de republicanul Mike Pence. Asta în cazul în care acesta a fost ales de Senat. Desigur, exista varianta ca și în Senat numărul de voturi să fie egal, caz în care votul decisiv îl dă vicepreședintele în exercițiu – Joe Biden.
Este de notat, însă, faptul că republicanii, partidul din partea căruia a candidat Donald Trump, controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul.