Există, însă, o problemă: dosarul electronic va funcţiona pe acelaşi sistem informatic cu cel al cardului de sănătate, care se blochează frecvent și paralizează întregul sistem sanitar, conform B1 Tv.
Dosarul electronic ar urma să funcționeze începând de săptămâna viitoare și va fi obligatoriu pentru toți pacienții.
Dosarul va funcționa pe baza cardului de sănătate. În dosar se vor găsi informații despre pacient, grupa de sânge, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului. Astfel, în momentul în care un medic va trebui să consulte un pacient sau să îi acorde primul ajutor, să știe exact care este situația medicală a acestuia.
„Începând din această săptămână devine obligatorie deschiderea de dosare pentru toată populaţia. Ideea acestui dosar, indiferent că pacientul merge în privat sau la stat, este că ea îi oferă medicului o imagine de ansamblu asupra pacientului. Dosarul funcţionează din 2014, dar era opţional până acum”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Augustus Costache, conform Adevărul.
Acesta susţine că dosarul va fi securizat.
„Chiar şi medicii din spitale vor avea acces doar la sumarul de urgenţă al pacienţilor dacă aceştia nu vor dori ca în dosarul electronic să fie transferate şi date referitoare la spitalizări sau tratamente. Asiguratul decide ce informaţii din dosarul său de la medicul de familie să figureze în dosarul electronic, exceptând acele informaţii de bază – grupa de sânge, alergii, dacă e diabetic sau hipertensiv. Medicul de familie îi dă acestuia o matrice de securitate, pacientul stabileşte un PIN şi medicul, la cererea pacientului, va bifa dacă în dosarul electronic vor apărea şi date suplimentare celor din sumarul de urgenţă. Tot pacientul e cel care alege cine să aibă acces la acele date suplimentare, spre exemplu operaţii, reţete, rezultate ale unor investigaţii paraclinice”, a declarat doctorul Marius Filip, expert onorific al CNAS.
Dosarul electronic va veni în primul rând în sprijinul medicilor de la camera de gardă şi al anesteziştilor.
„Însă şi pentru medicul de familie dosarul electronic va fi de bun augur. Acest instrument electronic o să rezolve problemele de comunicare dintre medici. În plus, ei vor putea vedea şi rezultatele de la analize, dacă spre exemplu pacientul nu se mai întoarce la medicul de familie pentru interpretare”, a completat medicul. Potrivit acestuia, prin intermediul dosarului electronic medicul ar putea vedea imediat rezultatele unui RMN, dar şi cum a evoluat starea de sănătate a pacientului. Totodată, dosarul este util şi dacă bolnavul doreşte o a doua opinie, nemaifiind nevoit să umble cu toate hârtiile după el.
Citește și:
- Cardul de sănătate, o problemă gravă. Medic: Astăzi a fost ORIBIL la spital, îmi vine sa îmi iau câmpii
- Regimul de raportare şi validare a serviciilor medicale se va relaxa atunci când cardul de sănătate nu funcționează
- Cardul de sănătate funcționează din nou. Medicii amenință că dau în judecată CNAS
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro