Este vorba despre „sprijinul cuplat„ care se dă în cazul animalelor înscrise în Registrul Genealogic, respectiv sunt animale de rasă cu descendenţă recunoscută, adică au pedigree.
Sprijinul este de 7 europe pe an, pe cap de oaie înscrisă în Registrul Genealogic al animalelor. Cerinţa minimă este ca oierul să aibă cel puţin 150 de animale înscrise în registrul Genealogic. Pentru a le înscrie, este nevoie de trei sau patru controale din partea reprezentanţilor asociaţiilor de crescători acreditate, care verifică producţia de lapte, de carne, de lână a animalelor, originea controlată din părinţi de rasă etc. Toate deatele se înscriu în două tabele, unul la reprezentantul asociaţiei, celălalt la fermier. După înscrierea animalelor în Registrul Genealogic, se poate cere sprijinul cuplat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţ pentru Agricultură (APIA).
”Oamenii nu au fost anunţaţi şi nu ştiu. Din toţi oierii din ţară nu cred că mai mult de 10% au înscris animalele în Registrul Genealogic. Există deja o mare tensiune între ciobani din cauză că s-a ascuns de noi acestă informaţie. Iar cei care le-au înscris, au făcut-o doar pe hârtie, fără controale serioase privind descendenţa şi performanţele animalelor”, ne-a spus Valentin Popa, fermier din judeţul Călăraşi.
”Nu am ştiut de această subvenţie, nu ne-a informat nimeni. Vedeţi, subvenţiile, în general, sunt date pentru noi, ca să le ia ei! Cei care le împart au mereu pe cineva în spate, ca să ia banii, să nu ajungă la noi. Cred că după alegerile locale vom veni din nou la Bucureşti, că altfel nu se poate!”, ne-a spus baciul Ion Sima, din Făgăraş.