UPDATE ora 18.50: Rusia a notificat toate părţile acordului privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la marea Neagră că acesta a fost prelungit doar pentru 60 de zile și a reiterat că nu va lua în considerare o altă extindere a înțelegerii până când nu vor fi abordate îngrijorările sale, a anunțat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

Anterior, Turcia și Națiunile Unite au anunțat că acordul a fost prelungit, dar nu au precizat pentru cât timp. Un ministru al guvernului ucrainean a declarat că acesta a fost reînnoit pentru 120 de zile.

Maria Zaharova a postat o copie a unei scrisori din partea reprezentanței permanente a Rusiei la Națiunile Unite în care se spune că Moscova nu se va opune prelungirii acordului cu 60 de zile, până pe data de 18 mai.

„Luarea în considerare de către partea rusă a unei noi prelungiri a (acordului) după data indicată va fi posibilă doar sub rezerva realizării unor progrese tangibile” în chestiunea exportului de alimente și îngrășăminte rusești, se arată în scrisoare.

Rusia afirmă că, deși aceste exporturi nu au fost vizate în mod explicit de Occident, sancțiunile asupra plăților, logisticii și industriilor sale de asigurări creează bariere.

Pacienții unui spital din Prahova, pe cale să fie externați forțat: „96% sunt imobilizați, mulți dintre ei nu au casă sau familie”
Recomandări
Pacienții unui spital din Prahova, pe cale să fie externați forțat: „96% sunt imobilizați, mulți dintre ei nu au casă sau familie”

***

Știrea inițială: „În urma discuţiilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea acordului care urma să ia sfârşit pe 19 martie”, a spus Erdogan în discursul său, susţinut la Canakkale.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat pe Twitter că acordul a fost extins pentru 120 de zile.

Ankara a afirmat anterior că speră o reînnoire cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile.

Acordul asupra „Iniţiativei de la Marea Neagră privind cerealele”, semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Kiev, Moscova şi Ankara, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

El a fost prelungit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU. Acordul urma să expire chiar sâmbăta aceasta.

Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte. Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar – potrivit Moscovei – creează „bariere” pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.

Cum poate România să devină interesantă strategic și financiar pentru Japonia
Recomandări
Cum poate România să devină interesantă strategic și financiar pentru Japonia

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.