România a cheltuit 750 de milioane de euro pentru securizarea frontierelor, începând cu anul 2005. La graniţa estică a Uniunii Europene şi avem obligaţia, la fel ca şi Bulgaria, de a proteja Uniunea.Sigur că această securizare a mai fost plătită odată de România, în 1997, cu 100 de milioane de dolari, dar aceasta este o altă problemă.
Coadă la vama bulgară
Distanţa dintre Giurgiu şi Ruse s-ar putea străbate în 15 minute, linştit. Cu 60 de kilometri la oră! Sunt doar 14 kilometri dintre cele două oraşe de pe malurile stâng şi drept ale Dunării! Cu toate acestea, timpul real al parcurgerii distanţei este de 45 – 60 de minute. Asta pentru că, după ce plăteşti 13 lei taxa de pod în partea românească, treci podul şi… stai la coadă. Se verifică actele de identitate. De ce se verifică actele de identitate la o frontieră între două state UE? În Occident nu există aşa ceva, între Franţa şi Spania, de exemplu… Dacă eram la intrare dinspre exteriorul UE, ar fi fost de înţeles…
Ruse, centrul vechi
Fântâna arteziană din parc te atenţionează să nu te apropii: pericol de electrocutare!
Ruse, un oraş dunărean, nici prea prea, nici foarte foarte, zona veche drăguţă, cu localuri cochete (unele) cu un parc unde eşti avertizat că există cabluri electrice care te-ar putea electrocuta, cu imobile istorice părăginite,… ce mai tura-vura, fraţii noştri!
Casele părăsite din Ruse…
Podul Prieteneiei: 2 euro la bulgari, 2,8 euro la români
Când te întorci, vameşii bulgari cer doi euro, sau contravaloarea în leva (4 leva)! Poţi plăti şi în lei, dacă îi ai pe card. Să trăiască cardul! Totuşi, de ce bulgarii percep 2 euro, iar românii 2,8 euro?
Trecem Podul Prieteniei, vălurit. Ajungem la vama românească. Din nou: codă. Şi stai, şi stai… Se verifică minuţios totul. Un basarabean, care avea familia în maşină, este pus să deschidă uşa a cincea, în spate – are turism cu 8 locuri, se vede clar ce este înăuntru. O deschide, apoi vorbeşte ceva cu vameşul şi începe să râdă.
Vine rândul nostru, “vă rog să deschideţi portbagajul!” Vameşii caută imigranţi în portbagaje. Imigranţi mici, mici de tot… Iată de ce râdea basarabeanul!
Controlul ogligatoriu, trebuie menţionat, este o situaţie excepţională în care se suspendă prezumţia de nevinovăţie şi trebuie să demonstrezi că eşti nevinovat. Dar acest lucru se putea face şi fără a cheltui 750 de milioane de euro pentru securizarea frontierelor…
Coadă la vama românească…