O energie nouă pe litoral

„Beach, Please!” a schimbat radical imaginea stațiunii Costinești. Cunoscuta „stațiune a tineretului” din anii ’80 s-a umplut din nou de viață: peste 100.000 de tineri au participat zilnic la eveniment, dintre care aproximativ 15.000 sunt străini.

Festivalul nu înseamnă doar muzică: zona a fost transformată într-un adevărat oraș al distracției. De la frizerii și standuri de haine, până la supermarketuri, terenuri de baschet și skateparkuri, tinerii găsesc tot ce au nevoie într-un singur loc.

Conform autorităților locale, prețurile la cazare s-au triplat, iar Costineștiul a fost complet ocupat.

Organizatorii vorbesc despre o desfășurare impresionantă de forțe. Andrei Șelaru – Selly a precizat că festivalul a avut un buget de 10 milioane de euro și „cel mai scump line-up de artiști internaționali”.

Cu toate acestea, în cadrul festivalului au avut loc și câteva momente tensionate. Un adolescent s-a rănit grav la „Beach, Please!” și a ajuns la urgențe după ce Destroy Lonely l-a îndemnat să sară de pe scenă.

În plus, la festival s-a scandat la unison, într-un anumit moment, „Ceaușescu, Ceaușescu!”.

Pe rețelele de socializare, festivalul „Beach, Please!” a fost intens dezbătut de români și a arătat încă o dată cât de scindată este societatea din România.

Controversa legată de ursoaica vânată pentru c-a omorât un turist italian: „Autoritățile au dat verdictul că  «animalul a provocat incidentul», deși am aflat cu toții că situația a stat invers”
Recomandări
Controversa legată de ursoaica vânată pentru c-a omorât un turist italian: „Autoritățile au dat verdictul că  «animalul a provocat incidentul», deși am aflat cu toții că situația a stat invers”
Beach, Please! 2025. Foto Facebook
„Beach, Please!” 2025. Foto: Facebook.

Gelu Duminică: „Uităm că și noi am fost la fel ca ei”

În acest context, sociologul Gelu Duminică a publicat o reflecție în care atrage atenția asupra rupturii de comunicare dintre generații, dar și asupra ipocriziei cu care este judecată muzica tinerilor de azi.

„Când văd lumea bună dând ochii peste cap la Beach Please, parcă înțeleg și mai bine ruptura din societatea românească.”

El susține că muzica trap, atât de criticată în spațiul public, reflectă preferințele autentice ale adolescenților din România.

 „Adicătelea, muzica trap e sus de tot în gusturile adolescenților de ceva vreme. Cu versurile alea cu tot. Nimic nou sub soare, ne pute muzica ce nu ne place.”

Sociologul subliniază și impactul economic major al festivalului „Beach, Please”, organizat de vloggerul Selly.

Un activist LGBTQ a făcut atac de panică la Oradea Pride: „Nu mi-au dat voie nici măcar să cumpăr apă”. Era cod roșu de caniculă
Recomandări
Un activist LGBTQ a făcut atac de panică la Oradea Pride: „Nu mi-au dat voie nici măcar să cumpăr apă”. Era cod roșu de caniculă

„Selly a reușit să pună pe picioare un festival care e mană cerească pentru sudul litoralului, aducând zeci de milioane în economia locală. Apropo, sunt pe litoral acum și credeți-mă că mai toate hotelurile, terasele, trenurile și microbuzele au fost full în această perioadă. Da, datorită festivalului…”, a mai adăugat sociologul Gelu Duminică.

Criticile legate de consumul de droguri și de lipsa de „valoare” nu sunt justificate, afirmă Duminică. El consideră că vina pentru problemele generației tinere e mai profundă și mult mai veche:

„Vorbim de consum de droguri și nonvaloare la acest festival, ca și cum aici ar fi cauza celor 40% de analfabeți funcțional din generația asta de tineri. Sau a consumului de droguri.”

Sociologul a scris și despre adolescentul care a sărit de pe scenă.

„Aducem/pedaĺăm în atenția publicului doar un fapt reprobabil (puștiul care a sărit de pe scenă) fără să avem în vedere și zecile de mesaje civice extrem de serioase pe care artiștii le-au promovat de pe scena festivalului. În rest, nu prea s-au raportat incidente, ceea ce e de admirat la un festival cu zeci de mii de participanți, etc.”

Cum explică DNA calitatea de denunțător a lui Dragoș Anastasiu, după ce vicepremierul a cerut dovezi
Recomandări
Cum explică DNA calitatea de denunțător a lui Dragoș Anastasiu, după ce vicepremierul a cerut dovezi

„Reacțiile părinților sunt identice”

Într-un exercițiu de sinceritate, Gelu Duminică rememorează propriile experiențe din adolescență și explică de ce ne este atât de greu să îi înțelegem pe adolescenții din zilele noastre.

E clar că nu ne înțelegem tinerii. Pentru că uităm că și noi am fost la fel ca ei și că ai noștri dădeau la fel de tare ochii peste cap când ascultam Metallica sau Depeche (mamă, ce bătăi mai erau între cele două tabere….). Nu semăna cu nimic din muzica lor și versurile muzicilor noastre le păreau la fel de oripilante. Numai că ai noștri au fost parcă mai înțelepți, înțelegând mai bine decât o facem noi că educația primară (cu tot cu valori) ne venea de la ei.”, a spus Gelu Duminică.

„E al doilea an când muzica ne dezbină (anul trecut a fost Coldplay-Babasha). Muzica, oameni buni! Și vă întrebați de ce de când cu Georgescu nu-și mai vorbesc fiii cu părinții? Pentru că noi nu dezbatem ideea, ci atacăm omul!”, a mai adăugat sociologul.

În loc să arătăm cu degetul spre tineri, poate ar trebui să ne uităm mai atent la noi, sugerează sociologul.

„Nu vă place ce muzică ascultă tinerii de azi? Uitați-vă (și) la voi! Îi vedeți cufundați în tot felul de dependențe? Uitați-vă (și) la voi!”

Pe lângă spectacolele de lumini, muzica vibrantă și line-upul internațional, „Beach, Please!” a devenit o oglindă a unei generații și un test al capacității noastre de a o înțelege.

În final, Gelu Duminică oferă un mesaj de apreciere organizatorului: „Felicitări, Selly! Ce ai reușit să pui pe picioare e marfă rău!”.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.