Ce au discutat reprezentanții sindicatelor și Ilie Bolojan

Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit joi cu sindicatele pentru a discuta măsurile de reducere a deficitului bugetar. El a subliniat importanța dialogului și a anunțat că vineri va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Întâlnirea a avut loc la Palatul Victoria și a marcat începutul unui dialog constant între Guvern și partenerii sociali.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor. De asemenea, s-a abordat impactul social și economic al acestor măsuri. Premierul a asigurat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate și, în măsura posibilităților, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.

La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, pe lângă premier, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca. Sindicatele au fost reprezentate de lideri ai principalelor confederații, inclusiv Bogdan Hossu (CNS Cartel ALFA), Leonard Bărăscu (CNSLR Frăția), Iacob Baciu (CSDR), Mircea Burlacu (BNS) și Marius Sepi (Sindicatul Național „Forța Legii”).

Cazul Caracal. Ultimul dosar al lui Gheorghe Dincă, cercetat pentru distrugere, şi misterul telefonului Luizei, care a funcţionat şi după arestarea criminalului
Recomandări
Cazul Caracal. Ultimul dosar al lui Gheorghe Dincă, cercetat pentru distrugere, şi misterul telefonului Luizei, care a funcţionat şi după arestarea criminalului

Declarațiile lui Ilie Bolojan, după discuțiile cu sindicatele

În urma discuțiilor, premierul a anunțat că vineri va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. „Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant”, a declarat Ilie Bolojan, citat de News.ro.

Premierul a subliniat necesitatea unor măsuri structurale pentru creșterea credibilității României pe piețele financiare și în rândul investitorilor. De asemenea, el a menționat importanța găsirii unor soluții pentru corectarea nedreptăților și dezechilibrelor, în vederea reconstruirii încrederii cetățenilor.

„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a creşte credibilitatea pe pieţele financiare şi în rândul investitorilor, cât şi de soluţii care să corecteze nedreptăţile şi dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetăţenilor noştri. Sindicatele şi patronatele sunt partenerii noştri.

Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a spus premierul Ilie Bolojan, după întâlnirea cu sindicatele, potrivit News.ro.

Planul guvernului Bolojan pentru jocurile de noroc: taxă de viciu dublă la păcănele. „Niciodată nu au existat măsuri atât de curajoase”
Recomandări
Planul guvernului Bolojan pentru jocurile de noroc: taxă de viciu dublă la păcănele. „Niciodată nu au existat măsuri atât de curajoase”

Măsurile fiscale prezentate de Guvernul Bolojan

Premierul a anunțat recent un nou pachet de măsuri fiscale menite să reducă problema deficitului bugetar din România. Printre acestea se numără majorarea TVA la 21% și creșterea accizelor pentru alcool, combustibil și tutun cu 10%.

Guvernul propune aplicarea CASS pentru pensiile peste 3.000 de lei și majorarea impozitului pe dividende. Măsurile au stârnit critici din partea economiștilor și liderilor politici.

Una dintre cele mai importante schimbări este creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%. Această modificare va afecta majoritatea produselor și serviciilor, cu excepția celor care beneficiază de cote reduse.

În plus, accizele pentru alcool, combustibil și tutun vor crește cu 10% începând cu 1 august. Pentru a atenua impactul asupra transportatorilor, se va implementa o schemă de restituire parțială a creșterii accizelor la motorină.

O măsură controversată este aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei. Pensionarii afectați vor plăti 10% din suma care depășește acest prag, începând tot cu 1 august.

Industria HoReCa va păstra deocamdată cota actuală de TVA, dar aceasta ar putea crește la 21% în octombrie dacă veniturile la buget nu se îmbunătățesc.

Furtuni violente de cod roșu, ploi de până la 50 l/mp și descărcări electrice. Avertizare meteo de la ANM
Recomandări
Furtuni violente de cod roșu, ploi de până la 50 l/mp și descărcări electrice. Avertizare meteo de la ANM

Mai există și alte măsuri planificate pentru 2026, cum ar fi majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, suprataxarea profiturilor bancare și a câștigurilor din jocurile de noroc, precum și înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor.

Aceste propuneri au generat critici din partea experților economici și a liderilor politici. Unii avertizează că măsurile ar putea afecta negativ consumul și investițiile, în timp ce alții consideră că vor pune presiune suplimentară asupra categoriilor vulnerabile ale populației.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.