UPDATE. Primăria Municipiului Târgu-Jiu a reacționat, duminică, pe Facebook cu privire la faptul că președintele Klaus Iohannis s-a așezat pe un scaun la Masa Tăcerii.
„Orice persoană care se aşează, cu bune intenţii, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii”, se arată pe pagina de Facebook a primăriei.
În finalul postării, primăria precizează că prin măsurile luate a respectat dorinţa lui Constantin Brâncuşi care spunea: „Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut dar toata lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii…”.
Klaus Iohannis a participat, vineri, la ceremoniile prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu, din octombrie 1916.
După eveniment, preşedintele României a acceptat invitaţia autorităţilor locale şi a vizitat şi operele din Parcul Central. Președintele a vizitat și Masa Tăcerii, unde s-a așezat pe unul dintre scaune, deşi la câţiva metri de operă era afişat mesajul: ”Stimaţi vizitatori, să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele!”.
Cu toate acestea, poliţiştii locali susţin că doar persoanele care se urcă pe opere, cu picioarele, pot fi amendate.
”În Parcul Central sunt amplasate plăcuţe care interzic urcatul cu picioarele pe operele de artă. Nu a avut loc nicio contravenţie în cazul de faţă”, a declarat, pentru Mediafax, Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro