Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 532.
Cel puțin trei morți în bombardamentele ucrainene asupra orașului Donețk – oficial numit de Rusia
Orașul Donețk a fost bombardat marți de forțele ucrainene, spune șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, adăugând că cel puțin trei oameni au murit și alte 11, printre care și un copil, au fost răniți în urma atacului, relatează CNN.
„În cursul zilei, Donețkul a fost supus unui bombardament intensiv din partea formațiunilor armate ucrainene. În prezent, știm că există trei morți în districtul Kyivskyi. Alte 11 persoane au fost rănite în districtele Kyivskyi, Voroșilovskyi și Kuibyshevskyi, printre care și un copil”, a scris pe Telegram oficialul instalat de Rusia în Donețk.
Pușilin a spus că au fost lovite mai multe obiective de infrastructură civilă, afirmând totodată că armata ucraineană a folosit muniții cu dispersie.
„Bombardamentele inamice au avariat 24 de case rezidențiale în Donețk și Iasinovata și 10 facilități de infrastructură civilă, inclusiv o școală în Donețk, o grădiniță în Makiivka și o fabrică în Shakhtarsk. Au avut loc 95 de bombardamente (…), inclusiv cu artilerie de tip cluster”, a spus Pușilin.
CNN menționează nu este în măsură să verifice în mod independent această afirmație.
Centralele nucleare ucrainene controlate de Kiev vor fi pe deplin operaționale până la iarnă – Energoatom
Operatorul ucrainean de energie atomică Energoatom a transmis că centralele nucleare aflate în teritoriile controlate de Kiev vor fi pregătite până la instalarea sezonului rece pentru a furniza energie electrică țării, relatează The Guardian.
„Toată energia de care dispunem va fi furnizată rețelei electrice. Vom intra în iarnă cu nouă reactoare la capacitate maximă”, a spus șeful Energoatom, Petro Kotin, prezent la centrala Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei, cu ocazia repunerii în funcțiune a unuia dintre cele trei reactoare ale sale.
Kotin a precizat că patru reactoare aflate în prezent în reparații vor fi operaționale înainte de luna noiembrie, având o capacitate totală de aproape 7.600 de megawați.
Ucraina are în prezent trei centrale electrice cu un total de nouă reactoare pe teritoriul aflat sub controlul său. A patra centrală nucleară este centrala Zaporojie, cu șase reactoare, care este cea mai mare din Europa și se află sub controlul forțelor ruse din martie 2022.
Șeful Energoatom a subliniat, în declarația sa, că este esențial să fie recâștigat controlul asupra centralei Zaporojie, care are o capacitate de 6.000 de megawați.
Locuitorii vulnerabili din Kupiansk sunt îndemnați de autorități să plece din oraș din cauza intensificării bombardamentelor rusești
Atacurile rusești asupra orașului Kupiansk din regiunea estică Harkov s-au intensificat în ulima perioadă, astfel că autoritățile îndeamnă locuitorii să evacueze copiii și persoanele cu mobilitate redusă, relatează CNN.
„Începând de la dezocuparea din septembrie 2022, comunitatea din Kupiansk a suferit în mod constant din cauza bombardamentelor. Recent, din păcate, numărul bombardamentelor a escaladat, a crescut, iar gama de arme folosite pentru a bombarda comunitatea s-a extins și ea”, a declarat marți, la televiziunea națională, Andrii Besedin, șeful administrației militare a orașului, adăugând că atacurile includ acum și utilizarea de bombe aeriene ghidate.
Autoritățile au pregătit un plan de evacuare voluntară a populației încă din noiembrie 2022, dar unii locuitori au ales să rămână în zonă.
Oficialul îi îndeamnă acum pe civili „să evacueze copiii de pe teritoriul comunității”, „subliniind că viața este cea mai importantă și că este necesar să ieșim din zona de pericol, în special pentru copii și persoanele cu mobilitate limitată”.
Besedin mai spune că orașul Kupiansk este controlat în continuare de forțele ucrainene, care depun eforturi susținute pentru „a nu da nicio șansă inamicului să treacă, dar țara teroristă demonstrează că poate fi în război cu civilii, cu infrastructura critică și terorizează comunitățile de civili”.
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat luni pe YouTube că „direcția Kupiansk a fost probabil cea mai fierbinte”, pe măsură ce trupele Moscovei încearcă să recupereze pozițiile pierdute în toamna anului trecut.
Zelenski: Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră, trăgând asupra noastră, Ucraina va face același lucru
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa va riposta în fața Rusiei în Marea Neagră pentru a se asigura că zona nu este blocată și că poate importa și exporta cereale și alte bunuri, relatează The Guardian.
Mesajul liderului de la Kiev, publicat marți de președinție, vine la câteva zile după ce drone maritime ucrainene, cu explozibili, au avariat o navă de război a Moscovei în apropierea unui important port rusesc și au lovit un petrolier.
„Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, blocând sau trăgând din nou asupra noastră, lansând rachete în porturile noastre, Ucraina va face același lucru. Aceasta este o apărare justă a oportunităților noastre, a oricărui coridor. Nu avem atât de multe nave. Dar ei ar trebui să înțeleagă clar că, la sfârșitul războiului, vor avea zero nave, zero”, a afirmat Zelenski.
El a cerut Rusiei să nu mai lanseze rachete și drone în porturile ucrainene și să permită desfășurarea comerțului, în declarațiile făcute în cadrul unui briefing cu jurnaliști din țări din America Latină, relatează Reuters.
Zelenski: Formula de pace propusă de Kiev poate fi folosită pentru rezolvarea altor conflicte militare din lume
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că formula de pace prezentată de țara sa poate fi o bază pentru oprirea unor conflicte armate din alte state.
Într-un interviu pentru presa din America Latină, citat de președinția ucraineană, Zelenski a afirmat că, în prezent, singura cale diplomatică pentru a obține pacea este formula propusă de Kiev.
„Din păcate, nu suntem singurii și acesta nu este ultimul conflict militar din lume. Și cred că, după încheierea acestui război, o astfel de formulă poate fi baza pentru depășirea altor probleme globale”, a spus Volodimir Zelenski, adăugând că statele care vor folosi formula de pace ucraineană pot veni cu propriile propuneri.
„Baza trebuie să fie ucraineană, pentru că războiul este în Ucraina. Iar propunerile pot fi din orice țară, pentru că noi prețuim experiența și opinia fiecărei țări care dorește cu adevărat să obțină pacea, nu să facă jocul Rusiei”, a adăugat președintele Ucrainei.
Formula de pace ucraineană prevede retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul țării şi revenirea la frontierele recunoscute internaţional, care includ peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Mai multe detalii: Zelenski spune că formula de pace ucraineană poate fi punctul de plecare pentru oprirea altor conflicte militare din lume
Kievul susține că forțele sale au avansat pe frontul din sud
Trupele ucrainene continuă operațiunile ofensive în direcțiile Melitopol și Berdiansk, din regiunea sudică Zaporojie, și au intrat în prima linie de apărare a forțelor ruse, a anunțat Serhii Kuzmin, comandantul adjunct al grupării operaționale și strategice Tavria pentru comunicații strategice, relatează Ukrainska Pravda și CNN.
„Trupele ucrainene continuă operațiunile ofensive în zona satului Robotine. Există unele progrese de sute de metri în această direcție. Acțiunile ofensive continuă, de asemenea, în sectorul Berdiansk. Există și acolo progrese, forțele noastre de apărare avansează. Distrugem inamicul”, a declarat oficialul marți la televiziunea națională ucraineană.
Zona Berdiansk este puternic minată, a adăugat Kuzmin.
„Există o mulțime de ocupanți în această zonă – probabil că numărul lor pe metru pătrat este același cu numărul de mine. (…) Am ajuns deja la prima linie de apărare a ocupanților. Prima linie este foarte dificilă, dar militarii noștri o străbat și avansează. Această mișcare este încetinită de câmpurile minate și de lipsa noastră de aviație”, a mai spus el.
CNN precizează că nu poate verifica în mod independent aceste afirmații, adăugând că, în ultimele zile, Ministerul rus al Apărării și surse rusești neoficiale au afirmat că atacurile ucrainene în zona Robotine au fost respinse, un blogger militar rus afirmând că tranșeele din zonă care fuseseră ocupate de trupele ucrainene au fost ulterior recucerite.
Ucraina spune că a dejucat o tentativă rusă de piratare a sistemului informațional de luptă al forțelor sale armate
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dejucat o încercare a unor hackeri ruși de a accesa sistemul informațional de luptă al forțelor armate ucrainene, a anunțat marți SBU, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
„Ca urmare a unor măsuri complexe, SBU a expus și blocat acțiunile ilegale ale hackerilor ruși care au încercat să pătrundă în rețelele militare ucrainene și să organizeze colectarea de informații”, anunțat SBU într-un mesaj pe Telegram.
Potrivit serviciului de securitate, hackerii au încercat să obțină acces la „informații sensibile privind acțiunile forțelor armate ucrainene, locația și mișcarea forțelor de apărare, suportul tehnic al acestora”.
De asemenea, specialiștii în securitate cibernetică au descoperit că hackerii plănuiau să folosească tablete militare ucrainene pentru a răspândi viruși în sistemul de luptă, mai precizează SBU.
De la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, Kievul a raportat o creștere a tentativelor rusești de a intra în sistemele informatice ale guvernului ucrainean, ale forțelor armate și ale sectorului său energetic. Moscova a negat acuzațiile, amintește Reuters.
Guvernatorul din Kursk spune că o dronă ucraineană a căzut lângă o mănăstire din regiunea rusă
Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, a afirmat că o dronă „kamikaze” a Ucrainei a căzut lângă mănăstirea Sfântul Nicolae Gornalsky din regiune, rănind un copil, relatează The Guardian.
„Copilul a suferit răni minore provocate de șrapnel la antebraț și la mână. El a primit ajutor la fața locului. Acum, copilul este dus la spitalul districtual central pentru examinare”, a scris oficialul pe Telegram.
The Guardian precizează că informațiile transmise de guvernator nu au fost verificate în mod independent.
SBU anunță că a reținut un colaborator acuzat că a ajutat forțele ruse să tortureze localnici
Suspectul din Herson a fost reținut sub acuzația că a fost implicat în represiunile rusești împotriva localnicilor în perioada în care orașul se afla sub ocupația forțelor Moscovei, a anunțat marți, 8 august, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează The Kyiv Independent.
Potrovit SBU, suspectul a cooperat în mod voluntar cu forțele rusești atunci când acestea au invadat Hersonul anul trecut și a primit un loc de muncă la un centru de detenție local. El a escortat ucraineni răpiți în celulele închisorii, unde erau apoi torturați, precizează reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei.
Ancheta a arătat că presupusul colaborator i-a bătut pe prizonieri, le-a confiscat obiectele personale și i-a ținut fără mâncare și apă „pentru o perioadă lungă de timp”, notează sursa citată.
„În timp ce folosea violența fizică împotriva victimelor, colaboratorul a amenințat în mod repetat că le va ucide”, a scris SBU pe Telegram.
După ce armata ucraineană a eliberat orașul Herson, suspectul s-a ascuns, fiind găsit în cele din urmă de agenții SBU. Reședința sa a fost percheziționată și acolo au fost găsite documente care confirmă faptul că a cooperat cu forțele de ocupație ruse, a solicitat cetățenia rusă și a depus un „jurământ de loialitate” față de Moscova, mai precizează SBU.
Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă până la 15 ani de închisoare.
Ucraina a eliberat orașul Herson și alte așezări de pe malul vestic al râului Nipru în noiembrie 2022. Partea regiunii Herson de pe malul estic al râului rămâne sub ocupație rusă.
Zeci de salvatori au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, în timpul intervențiilor în urma unor atacuri
Cel puțin 78 de salvatori au fost uciși și 280 au fost răniți în Ucraina în cele peste 17 luni de război în timpul unor intervenții în urma bombardamentelor, potrivit datelor anunțate de colonelul Oleksandr Khorunzhyi, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, relatează CNN.
Oficialul a transmis aceste date într-o ședință de informare la Centrul de presă militară, după un dublu atac cu rachete care a avut loc în Pokrovsk, unde angajații serviciului de urgență au fost răniți după ce s-au grăbit să ajungă la locul primei lovituri. Șeful adjunct al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Donețk, Andrii Omelchenko, a fost ucis, a anunțat Poliția Națională.
„Rușii trag în salvatori, ignorând convențiile internaționale. (…) Este demn de remarcat faptul că salvatorii sunt protejați de convențiile internaționale, pentru că nu se angajează în ostilități, ci merg să salveze oameni și să ofere asistență”, se precizează într-un mesaj al Centrului de presă militară al Ucrainei.
Mii de vehicule militare din epoca sovietică, scoase de Rusia din cel mai mare depozit al său
Tancurile și vehiculele blindate din epoca sovietică au fost retrase de pe terenul depozitului Vagzhanovo, posibil pentru a fi recondiționate și folosite în lupte, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times care a analizat imagini din satelit.
Vagzhanovo este cel mai mare depozit de echipamente militare cunoscut din Rusia și se află în afara capitalei republicii Buriatia, Ulan-Ude, în estul Siberiei.
Imaginile din satelit, surprinse cu cinci luni înainte ca Rusia să declanșeze invazia din Ucraina, arată că pe terenul din afara depozitului Vagzhanovo erau aproximativ 3.840 de tancuri și vehicule blindate din epoca sovietică.
În noiembrie 2022, la mai bine de un an distanță, în zonă se mai aflau aproximativ 2.600 de vehicule militare, notează The Moscow Times.
Sursa citată mai menționează că aproximativ jumătate dintre tancurile din depozit nu aveau turele, ceea ce sugerează că cele care au fost scoase în ultimul an ar fi putut fi trimise pentru a fi recondiționate cu piese și echipamente noi, în contextul în care Moscova a recurs tot mai des la trimiterea pe câmpul de luptă a tancurilor vechi pentru a compensa pierderile de echipamente militare.
Mai multe detalii: Rusia a scos mii de vehicule militare din epoca sovietică dintr-un depozit, pe fondul pierderilor de echipamente suferite în război – The Moscow Times
Trei morți și nouă răniți în atacul din 7 august asupra unui sat din regiunea Harkov
Numărul victimelor în urma unui atac aerian rusesc asupra satului Kruhliakivka din regiunea Harkov, care a avut loc luni, 7 august, a crescut la trei morți și nouă răniți, a anunțat Parchetul regional marți, relatează The Kyiv Independent.
Cadavrul unui bărbat în vârstă de 52 de ani a fost găsit sub dărâmături. O femeie în vârstă de 45 de ani și un bărbat de 60 de ani fuseseră deja declarați decedați după ce trupele rusești au lansat bombe cu ghidaj aerian FAB-250 asupra satului.
Forțele Moscovei au lovit din nou satul atunci când primele echipe de intervenție au ajuns la fața locului, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.
În total, nouă persoane au fost rănite, inclusiv doi angajați ai serviciilor de urgență și doi ai Poliției Naționale.
Mai multe case au fost avariate în urma atacului.
Satul Kruhliakivka se află la aproximativ 25 de kilometri sud-est de orașul Kupiansk, eliberat de Ucraina în toamna anului trecut.
Forțele armate ale Kievului au inițiativa pe câmpul de luptă în direcția Bahmut, spune un oficial ucrainean
În direcția Bahmut, forțele armate ucrainene păstrează inițiativa, în ciuda rezistenței puternice a trupelor ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhiy Cherevaty, citat de Ukrainska Pravda.
„Direcția Bahmut rămâne direcția în care Forțele noastre de apărare dețin inițiativa. Inamicul opune o rezistență disperată, inclusiv prin utilizarea tuturor tipurilor de artilerie – de la mortiere până la lansatoare multiple de rachete”, a spus oficialul.
„De 508 ori în cursul acestei zile a lovit pozițiile noastre, șase raiduri aeriene, au avut loc 16 ciocniri, în timpul cărora 65 de invadatori au fost distruși, 120 au fost răniți și trei au fost luați prizonieri, a fost distrus și un tanc inamic, un suport de artilerie autopropulsată Gvozdika, un Msta-B, un depozit de pe câmp cu muniție și cinci camioane”, a mai precizat Cherevaty.
Marea Britanie a prezentat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului
Noi persoane și instituții au fost adăugate de Marea Britanie pe lista de sancțiuni la adresa Moscovei și Minskului, au anunțat marți autoritățile de la Londra, relatează CNN.
Este vorba despre șase persoane și instituții afiliate cu Belarus și 19 afiliate Rusiei. Sancțiunile vizează persoane și întreprinderi cu sediul în Rusia, Turcia, Dubai, Slovacia și Elveția.
Printre companiile sancționate se numără producători de echipamente electronice și de apărare care au exportat drone în Rusia sprijinind-o în războiul cu Ucraina. De asemenea, au fost sancționați cetățeanul slovac Ashot Mkrtychev, care a fost implicat într-o tentativă de tranzacție cu arme între Coreea de Nord și Rusia, și cetățeanul elvețian Anselm Oskar Schmucki pentru că a lucrat în sectorul serviciilor financiare din Rusia.
Potrivit ministrului britanic de Externe, James Cleverly, sancțiunile vor „diminua și mai mult arsenalul Rusiei și vor închide rețeaua de linii de aprovizionare care susțin industria de apărare a lui Putin, acum în dificultate”.
Oficialii occidentali: Este puțin probabil un avans semnificativ al Ucrainei în fața apărării rusești puternic minate
Oficialii occidentali vin cu evaluări „sumbre” legate de capacitatea forțelor ucrainene de a înregistra recuceriri teritoriale semnificative în cadrul contraofensivei lansate în urmă cu câteva săptămâni, relatează CNN.
„Ei vor vedea în continuare, în următoarele două săptămâni, dacă există o șansă de a face progrese. Dar ca ei să facă într-adevăr progrese care să schimbe echilibrul acestui conflict, cred că este extrem, extrem de puțin probabil”, a spus pentru postul american un diplomat occidental de rang înalt.
„Informările noastre sunt sumbre. Ni se amintește de provocările cu care se confruntă. Acesta este cel mai dificil moment al războiului”, a declarat, la rândul său, Mike Quigley, un democrat din Illinois, întors recent de la întâlnirile din Europa cu comandanții americani care antrenează forțele blindate ucrainene.
Principala provocare cu care se confruntă armata ucraineană este legată de dificultatea de a străpunge liniile defensive multistratificate ale Rusiei în estul și sudul țării, linii care sunt puternic minate, unde există rețele vaste de tranșee și unde forțele Kievului au suferit pierderi semnificative.
„Rușii au o serie de linii de apărare și ei (forțele ucrainene) nu au trecut cu adevărat de prima linie. Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reușit să facă mai multe progrese de-a lungul acestor ultime șapte, opt săptămâni, care este probabilitatea ca, dintr-o dată, cu forțe mai epuizate, să le facă? Condițiile sunt atât de grele”, a spus un diplomat occidental.
De asemenea, un oficial american a afirmat că SUA sunt conștiente de greutățile cu care se confruntă forțele Kievului, dar speră că acestea vor înregistra totuși progrese.
În același timp, oficiali occidentali spun că apropierea toamnei și schimbarea vremii oferă forțelor ucrainene un inteval de timp limitat pentru a avansa.
Mai multe detalii: „Suntem în cel mai dificil moment al războiului”. Îngrijorări în Occident, din cauza veștilor tot mai sumbre de pe frontul din Ucraina
Rusia susține că a lovit un post de comandă militar în orașul Pokrovsk
Ministerul rus al Apărării a susținut marți că a lovit un post de comandă militar în orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, transmite CNN.
Într-o comunicat, Ministerul Apărării a folosit numele rusesc pentru oraș și a spus: „În zona așezării Krasnoarmeysk a Republicii Populare Donețk, postul de comandă avansat al grupului unit de trupe ucrainene Khortitsa a fost lovit”.
Oficialii ucraineni locali au negat că există unități militare bazate acolo.
„Dublul atac” rusesc de la Pokrovsk a rănit salvatorii chemați să intervină după bombardament
Două rachete rusești Iskander au lovit orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, la 30-40 de minute una de cealaltă, ucigând șapte persoane, inclusiv un salvator care a intervenit la prima lovitură, au declarat oficialii ucraineni marți, citați de CNN.
Bombardamentul a început la ora locală 19.15, a declarat un lider militar local, când o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune a lovit un bloc.
Primii salvatori care au intervenit la fața locului pentru a trata răniții și a scoate oamenii de sub dărâmături au fost vizați apoi de cel de-al doilea atac.
„Prima rachetă a lovit la 19:15, a doua la 19:52. Acesta este un scenariu standard ruso-fascist – 30-40 de minute între rachete. Când Serviciul de Stat de Urgență și salvatorii au sosit pentru a salva oamenii, a doua rachetă a lovit și astfel numărul victimelor a crescut”, a declarat Serhii Dobriak, șeful Administrației Militare a orașului Pokrovsk, pe Telegram.
88 de răniți în urma atacului cu rachete asupra Pokrovsk
Numărul răniților în atacul cu rachete de la Pokrovsk a crescut la 88, iar alte șapte persoane au fost ucise, a anunțat Ministrul de Interne Ihor Klymenko. Anterior, autoritățile regionale au spus că opt oameni au murit.
Potrivit datelor preliminare, nu există oameni sub dărâmături.
Peste 100 de bombardamente asupra Zaporojie, în ultima zi
Un bărbat de 53 de ani a fost ucis și o femeie de 83 de ani a fost rănită în urma unui atac rusesc asupra regiunii Zaporojie, a transmis Yurii Malashko, șeful administrației militare a regiunii Zaporojie, pe Telegram.
„Rușii au lansat atacuri asupra regiunii Zaporojie. 105 lovituri în 24 de așezări au fost înregistrate în ultima zi”, a transmis oficialul.
Cel puțin 57 de răniți în urma atacului de la Pokrovsk
Numărul răniților în urma atacului cu rachete rusești asupra clădirilor rezidențiale din centrul orașului Pokrovsk a urcat la 57 de persoane, a declarat Serhii Dobriak, șeful administrației militare a orașului Pokrovsk, citat de publicația de știri Suspilne.
Zelenski avertizează Rusia că „ar putea rămâne fără nave” dacă continuă atacurile asupra porturilor ucrainene
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică Rusia că ar putea rămâne fără nave dacă forțele Moscovei continuă să atace porturile ucrainene, potrivit CNN.
Într-o conferință de presă, Zelenski a spus că „nu avem atâtea arme, dar dacă vor continua să tragă, ar putea rămâne fără nave până la sfârșitul războiului. Și asta vrem să le arătăm. Ucraina va răspunde cu siguranță la orice atac asupra populației civile și a coridoarelor de cereale.
Patru localități din regiunea Sumî, bombardate de ruși
Forțele ruse au bombardat luni patru localități din regiunea Sumî, trăgând peste 80 de cartușe din diferite tipuri de arme, a anunțat Administrația Militară a Regiunii Sumî pe Telegram.
Potrivit autorităților, Rusia a bombardat comunitățile Krasnopiliia, Bilopillia, Seredyna-Buda și Velyka Pysarivka. Forțele ruse au folosit mortiere pentru a viza comunitățile Krasnopillia și Bilopillia, în timp ce comunitatea Seredyna-Buda a fost atacată și cu lansatoare de grenade. O locuință privată a fost avariată în comunitate, potrivit administrației. În urma bombardamentelor nu au fost înregistrate victime.
Zelenski: Forțele ruse suferă înfrângeri cruciale pe frontul din Bahmut
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seară că Forțele Armate ucrainene au făcut câștiguri pe frontul Bahmut, eliminând cu succes forțele ruse din zonă.
„În ceea ce privește frontul, aș dori să menționez în special frontul Bahmut. Brigada de asalt a 3-a și a 5-a separate, Brigada de asalt Liut (Furie) a Poliției Naționale, Brigada 92 Mecanizată Separată. Am văzut succese cruciale în eliminarea ocupației. Vă mulțumesc, războinici!”, a transmis Zelenski, în mesajul său adresat națiunii.
Opt morţi în urma atacurilor de la Pokrovsk
Rachetele ruseşti au lovit centrul oraşului Pokrovsk de două ori luni seară, provocând moartea a opt persoane, între care cinci civili, și rănirea altor 31, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, citat de Reuters.
A doua rachetă a lovit oraşul controlat de Ucraina şi aflat aproape de linia frontului la 40 de minute după prima, a spus guvernatorul.
Printre morți, se numără doi salvatori şi un militar. Nouă poliţişti şi un militar au fost, de asemenea, răniţi, însă majoritatea răniţilor sunt civili, inclusiv un membru al Consiliului local, au declarat oficiali ucraineni.
Aleiubirea • 09.08.2023, 06:47
Bietii de ei.. sa i ajute Dumnezeu sa treaca cu bine peste problemele acestea