Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 552.
Explozie într-o bază rusească din Enerhodar, anunță ucrainenii
O explozie a avut loc luni la într-o bază rusească în oraşul ucrainean Enerhodar, ocupat de ruşi, situat în apropiere de Centrala Nucleară Zaporojie, în cadrul unei operaţiuni a rezistenţei, anunţă spionajul militar ucrainean, relatează CNN.
Explozia a avut loc la cartierul general al Forţelor Speciale din Poliţia rusă Antirevoltă, bunoscute sub numele de Unitatea OMON, anunţă într-o postare pe Telegram Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR MO).
„În urma operaţiunii rezistenţei locale coordonate de Informaţiile Apărării Ucrainei, o «cazarmă» improvizată a Unităţii Ahmat-1 a Gărzii Naţionale ruse a fost avariată”, precizează GUR. Ahmat-1 este o unitate cecenă.
După ocuparea Enerhodar, combatanţi ceceni au ocupat un sediu al unei sucursale bancare ucrainene, precizează spionajul militar ucrainean.
Explozia de luni „s-a soldat cu răniţi în rândul peronalului ocupanţilor şi (avarierea) unor maşini parcate în curte. un incendiu a izbucnit în ckădire. Echipaje de pompieri şi ambulnţă au sosit la faţa locului. Informaţii despre numărul kadîroviţilor ucişi şi răniţi sunt în curs de clarificare”, precizează GUR.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_22f69332ed07bb27d7788994686c44c7.webp)
Autoritățile ucrainene ordonă noi evacuări din comunităţi aflate pe linia frontului
Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a copiilor din două districte din regiunea Zaporojie (sud) bombardate intensiv de ruşi, relatează CNN.
„Evacuarea din districtele Vasîlivski şi Pologivskii este obligatorie”, a anunţat, la televiziunea naţională, vicepremierul Irina Vereşciuk.
Aproximativ 50 de civili ar mai locui în cele două districte.
O evacuarea obligatorie a avut loc în districtul Kupiansk, în regiunea Harkov, de asemenea bombardată intensiv în ultimele săptămâni.
În regiunea Doneţk (est), „89 de copii din 11 aşezări sunt evacuaţi azi într-o acţiune în desfăşurare”, a anunţat vicepremierul.
26 de confruntări directe între ruși și ucraineni, pe frontul din Donețk, în ultimele ore
Statul major al armatei ucrainene a transmis că, luni, armata rusă își continuă ofensiva în raionul Marinka din regiunea Donețk, în timp ce 26 de ciocniri de luptă au avut loc pe front.
„În timpul zilei, unitățile forțelor de rachete și artilerie au lovit 2 puncte de control, 1 dispozitiv de apărare antiaeriană și 1 dispozitiv de artilerie la poziția de tragere a inamicului. În timpul zilei, inamicul a lansat 8 rachete și 30 de lovituri aeriene, a efectuat 19 atacuri cu sisteme de salvare cu rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate. Pe parcursul zilei au avut loc 26 de ciocniri de luptă”, se arată în comunicat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_fa6742f51e50f8207d98e280c2f8700d.jpg)
Erdogan merge în Rusia să discute cu Putin
Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că acesta intenționează să viziteze Rusia săptămâna viitoare pentru discuții cu omologul său rus, Vladimir Putin, a informat luni Daily Sabah .
„Președintele Recep Tayyip Erdogan urmează să viziteze Rusia săptămâna viitoare și să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin, ceea ce ar putea duce la progrese în readucerea Rusiei la importantul acord pentru cereale de la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik.
Presa din Turcia, citând oficiali de la Ankara, a transmis că Erdogan ar putea călători în Rusia pe 8 septembrie pentru a discuta despre un „acord de cereale” cu Putin.
Tot luni, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov , a declarat că au fost planificate câteva călătorii internaționale pentru Putin în toamnă, pe care Kremlinul le va anunța în timp util, iar o întâlnire cu Erdogan va avea loc în viitorul apropiat.
„Într-adevăr, întâlnirea (n.r. – cu Erdogan) va avea loc în curând și vom informa despre aceasta în timp util”, a declarat Dmitri Peskov reporterilor.
Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiei lui Evgheni Prigojin
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_038666b16e6f6217aa9f9b3d1e691591.jpg)
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat, luni, că președintele Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiei șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, informează The Guardian.
„Kremlinul nu are încă informații despre data înmormântării lui Prigojin, așa că nu poate exista un răspuns la întrebarea dacă Putin va participa la aceasta”, a spus Dmitri Peskov.
„De îndată ce se ia o decizie, aceasta va fi comunicată publicului. Astfel de decizii se iau întotdeauna împreună cu rudele”, a adăugat Dmitri Peskov.
Comisia de anchetă a Rusiei a confirmat duminică că Evgheni Prigojin se numără printre persoanele care au murit, miercurea trecută, într-un accident de avion.
Patru morți în atacurile rușilor de pe teritoriul Ucrainei, potrivit autorităților
Trei persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești asupra Ucrainei în cursul nopții, iar o a patra a fost ucisă în bombardamentele de luni dimineață, au declarat oficialii ucraineni, potrivit The Guardian.
Ministrul de interne Igor Klîmenko a declarat că cele trei persoane ucise în cursul nopții erau muncitori la o unitate industrială care a fost lovită în regiunea centrală Poltava (bilanțul a fost revizuit față de cel anterior).
Între timp, Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson, a declarat că o femeie în vârstă de 63 de ani a fost ucisă în bombardamentul asupra satului Sadove, luni, în jurul orei 10:40.
Separat, armata ucraineană a declarat că regiunea Krivoi Rog din centrul Ucrainei a fost lovită de un atac cu rachete.
Autoritățile locale au declarat că mai multe case particulare au fost avariate, dar nu au raportat victime. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.
Serghei Lavrov se va întâlni cu omologul său turc, Hakan Fidan, la Moscova, „în viitorul apropiat”
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologul său turc, Hakan Fidan, vor purta discuții la Moscova „în viitorul apropiat”, a anunțat luni agenția de presă TASS, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit The Guardian.
Turcia încearcă să convingă Rusia să revină la un acord care permite exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Kremlinul a declarat că Vladimir Putin va purta probabil în curând discuții în persoană cu președintele Turciei, Tayyip Erdogan, dar nu a fost anunțată încă nicio dată sau loc de desfășurare.
Marea Britanie: „Foarte probabil” ca Rusia să anuleze un exercițiu militar din cauza „deficitului de soldați și echipamente”
Ministerul britanic al Apărării a sugerat că este „foarte probabil” ca Rusia să fi anulat un exercițiu militar strategic comun major „pentru că sunt disponibile prea puține trupe și echipamente”, potrivit CNN.
ZAPAD, un exercițiu militar comun între forțele armate ale Rusiei și Belarusului, trebuia să aibă loc în septembrie, a declarat ministerul într-o actualizare a informațiilor de luni.
ZAPAD, care înseamnă „Vest” în limba rusă, este un eveniment anual major în calendarul militar al Moscovei. Începând din 2010, Rusia a desfășurat un ciclu de patru ani, prin rotația exercițiilor JSE [exerciții strategice comune] în jurul a patru dintre regiunile sale militare.
Cu toate acestea, începând din 2021, Rusia a organizat JSE în vestul țării o dată la doi ani, „deoarece acordă prioritate confruntării cu ceea ce percepe ca fiind amenințarea din partea NATO”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
Actualizarea de luni a serviciilor de informații britanice a sugerat că evenimentul din acest an ar fi putut fi anulat din mai multe motive.
„Contraperformanța militarilor ruși în Ucraina a evidențiat modul în care JSE-urile (exerciții strategice comune) au avut o valoare de antrenament limitată și au fost în mare parte pentru spectacol. Rusia a anulat probabil ZAPAD 23 deoarece sunt disponibile prea puține trupe și echipamente”, se arată în actualizarea informațiilor.
Acesta nu este primul eveniment militar pe care Rusia l-a redus de la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina.
Putin a condus o paradă de Ziua Victoriei mai modestă decât de obicei la Moscova, pe 9 mai, la care a fost prezent doar un singur tanc T-34 din epoca celui de-al Doilea Război Mondial. În anii precedenți, zeci de tancuri au fost implicate în procesiune.
Ministerul britanic al Apărării a sugerat că ar putea exista unele îndoieli în rândul liderilor Rusiei cu privire la organizarea unor exerciții militare ostentative în timp ce invazia sa în Ucraina se prelungește.
O femeie a murit într-un atac al rușilor într-un sat din regiunea Herson
Trupele rusești au lovit satul Sadove din sudul regiunii ucrainene Herson, în jurul orei locale 10:40, pe 28 august, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin, iar în urma atacului, o femeie de 63 de ani a fost ucisă, într-un bloc de locuințe, scrie The Kyiv Independent.
Atacul a lovit o clădire rezidențială, ucigând pe loc o femeie în vârstă de 63 de ani, potrivit lui Prokudin.
Un bărbat în vârstă de 58 de ani a fost spitalizat în stare critică cu răni abdominale și la picior, a declarat guvernatorul regiunii pe Telegram.
Sadove se află pe malul vestic al râului Nipru, controlat de Kiev, la aproximativ 20 de kilometri est de capitala regională.
La începutul aceleiași zile, Prokudin a scris că Rusia a lansat 69 de atacuri împotriva regiunii Herson pe 27 august, trăgând 395 de proiectile cu diferite tipuri de armament.
Se pare că o persoană a fost ucisă în regiune, iar alte două au fost rănite.
Moscova anunță că zborurile din capitală și-au reluat activitatea normală, după oprirea temporară pe timp de noapte
Aeroporturile din Moscova funcționează normal luni, după ce zborurile au fost oprite temporar de o dronă care zbura spre oraș, a anunțat agenția de presă de stat TASS, potrivit CNN.
Primarul capitalei a declarat anterior că apărarea aeriană a distrus drona în apropiere de Liuberțî, la sud-est de Moscova. Nu au fost raportate victime sau pagube.
Aeroporturile Domodedovo și Vnukovo care deservesc capitala au oprit temporar zborurile, a raportat anterior TASS, citând serviciile de aviație.
În timpul restricțiilor din timpul nopții, 10 zboruri au aterizat pe aerodromuri alternative, a precizat TASS, citând autoritatea federală de aviație a Rusiei.
Rușii anunță că au doborât două drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea
Apărarea aeriană rusă a doborât luni două drone ucrainene deasupra Crimeii anexate de Rusia, a scris pe Telegram Serghei Aksionov, șeful regiunii numit de Rusia, potrivit The Guardian.
El a precizat că o dronă a fost doborâtă în partea de nord a peninsulei de la Marea Neagră, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, iar cealaltă în vest, relatează Reuters.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că unitățile de apărare aeriană au doborât două drone care zburau deasupra regiunii Briansk în noaptea de 28 august. La scurt timp după aceea, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că o altă dronă a fost distrusă deasupra Moscovei, potrivit The Kyiv Independent.
Rusia acuză un fost angajat al consulatului SUA că a transmis diplomaților americani informații despre războiul din Ucraina
Moscova a anunțat luni că a reținut un cetățean rus și un fost angajat al consulatului american din Vladivostok pentru că ar fi transmis informații despre războiul din Ucraina unor diplomați americani, notează The Guardian, potrivit AFP.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat într-un comunicat că a „suprimat activitățile ilegale ale lui Robert Robertovici Șonov”, acuzându-l că a fost informator al ambasadei SUA la Moscova.
Anunțul este cel mai recent dintr-o serie de certuri diplomatice care sporesc presiunea asupra legăturilor tensionate dintre Moscova și Washington, în special în legătură cu conflictul din Ucraina.
FSB a declarat că Șonov a început să transmită informații diplomaților americani în septembrie anul trecut despre conflict și mobilizare, o măsură nepopulară în Rusia care a dus la un exod al bărbaților cu vârstă de înrolare.
Acesta a adăugat că Shonov a fost însărcinat cu măsurarea sentimentului de protest în regiunile din Rusia înaintea alegerilor prezidențiale programate pentru anul viitor.
Ministerul ucrainean al apărării: Situația de pe frontul din est este „foarte fierbinte” în ultima săptămână
Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a descris situația de pe câmpul de luptă din estul țării ca fiind „foarte fierbinte” în ultima săptămână, potrivit The Guardian.
Ea a declarat că trupele ruse adună noi forțe acolo și se regrupează, iar Moscova urmărește să își desfășoare acolo cele mai bune trupe, relatează Reuters.
Forțele ucrainene au continuat să avanseze la sud de Bahmut, a spus ea, referindu-se la orașul estic aproape devastat care a fost capturat de trupele Moscovei în luna mai după luni de lupte crâncene.
Ea a adăugat că, în ultima săptămână, forțele ucrainene au recucerit 1 km pătrat în jurul Bahmut, iar trupele rusești nu au făcut niciun avans. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.
Autoritățile ruse au anunțat că vor stimula producția de filme care glorifică războiul Rusiei în Ucraina
Autoritățile ruse au anunțat o campanie de stimulare a producției de filme care glorifică războiul Moscovei în Ucraina, relatează AP, potrivit The Guardian.
Vladimir Putin a ordonat Ministerului Culturii să se asigure că cinematografele proiectează documentare despre „operațiunea militară specială”, așa cum Kremlinul numește invazia sa în Ucraina.
De asemenea, ministerul a prioritizat anumite teme atunci când alocă fonduri de stat pentru filme.
Printre acestea se numără „eroismul și devotamentul războinicilor ruși” în Ucraina și „lupta împotriva manifestărilor moderne ale ideologiei naziste și fasciste” – o acuzație falsă pe care Putin o aduce liderilor de la Kiev.
Agenția de aviație din Rusia anunță că zborurile sunt restricționate temporar
Autoritățile din Rusia au oferit mai multe informații după ce au confirmat că apărarea sa aeriană a distrus luni dimineața devreme o dronă care se apropia de Moscova, precum și de alte două regiuni de la granița cu Ucraina, potrivit The Guardian.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, dronele par să sondeze apărarea aeriană a Moscovei din diferite unghiuri, cea de luni fiind doborâtă în regiunea Liuberțî, la sud-est de capitală.
Reuters relatează că agenția de stat pentru aviație, Rosaviatsia, a declarat că trei aeroporturi au restricționat temporar zborurile, dar ulterior au revenit la operațiunile normale.
Moscova a raportat primele atacuri cu drone asupra capitalei la începutul lunii mai, când două au fost trase asupra Kremlinului, fără a provoca pagube. De atunci, acestea au devenit un eveniment frecvent.
Cele mai multe au fost interceptate de apărarea aeriană rusă, dar câteva au lovit clădiri dintr-un cartier de afaceri al capitalei. Ucraina nu își asumă aproape niciodată responsabilitatea pentru loviturile asupra teritoriului rusesc, deși oficialii și-au exprimat adesea satisfacția în legătură cu acestea.
Zelenski spune că s-ar putea ține alegeri în Ucraina, pe timp de război, dacă va ajuta și Vestul
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a indicat că ar putea avea loc alegeri democratice pe timp de război dacă sunt îndeplinite anumite condiții, relatează Reuters. Președintele ucrainean spune că ar trebui trimiși observatori electorali pe linia frontului, potrivit The Guardian.
În prezent, alegerile nu pot fi organizate în Ucraina sub legea marțială, care trebuie prelungită la fiecare 90 de zile și care urmează să expire la 15 noiembrie, după data normală din octombrie pentru scrutinul parlamentar, dar înainte de alegerile prezidențiale care ar trebui să aibă loc în mod normal în martie 2024.
Într-un interviu televizat acordat canalului 1+1, Zelenski a declarat că a discutat problema alegerilor cu senatorul republican american Lindsey Graham, care a vizitat Kievul săptămâna trecută.
El a spus că alegerile ar putea avea loc cu condiția ca partenerii să împartă costurile, ca legislatorii să aprobe și ca toată lumea să meargă la vot:
„I-am dat lui Lindsey un răspuns foarte simplu și foarte rapid. A fost foarte mulțumit de el. Atâta timp cât legislatorii noștri sunt dispuși să o facă.”, a spus Zelenski.
Zelenski a declarat că organizarea de alegeri pe timp de pace ar costa 135 de milioane de dolari.
„Nu știu cât de mult este necesar pe timp de război. Așa că i-am spus că, dacă SUA și Europa oferă sprijin financiar …”
El a adăugat: „Nu voi lua bani de la arme și nu îi voi da pentru alegeri. Și acest lucru este stipulat de lege.”
Zelenski a declarat că i-a spus lui Graham că observatorii electorali vor trebui să meargă în tranșee:
„I-am spus: Tu și cu mine ar trebui să trimitem observatori în linia întâi, astfel încât să avem alegeri legitime pentru noi și pentru întreaga lume.”
Graham a declarat reporterilor, în timpul unei ședințe de informare într-un buncăr cu colegii senatori Richard Blumenthal și Elizabeth Warren, ambii democrați, că mesajul său către Zelenski ar fi că vor lupta pentru a menține fluxul de arme „astfel încât să puteți câștiga un război pe care nu ne putem permite să îl pierdem”.
Ucraina anunță că a eliberat satul Robotyne din sud-estul țării
Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat așezarea Robotyne din sud-estul țării și că încearcă să avanseze și mai mult spre sud în contraofensiva lor împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.
„Robotyne a fost eliberat”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, citat de armata ucraineană.
Armata a declarat săptămâna trecută că forțele sale au arborat steagul național în Robotyne, dar a mai spus atunci că încă se mai confruntă cu focuri de armă în această așezare.
Cel puțin un mort în Herson după un atac cu rachete al rușilor
Rusia a lansat atacuri cu rachete în Ucraina în cursul nopții, ucigând cel puțin o persoană și avariind locuințe și infrastructură, au declarat luni oficiali ucraineni, potrivit CNN.
În Herson, cel puțin o persoană a murit și alte două au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat zone rezidențiale, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea sudică.
„Inamicul a efectuat 69 de bombardamente în ultimele 24 de ore, lansând 395 de obuze din mortiere, artilerie, tancuri, Grad MLRS, UAV-uri și avioane”, a declarat Prokudin luni pe Telegram.
În centrul Ucrainei, atacurile rusești au lovit infrastructura din regiunea Poltava, ucigând două persoane, a declarat Dmitro Lunin, șeful administrației militare regionale a acesteia.
Apărarea aeriană ucraineană a distrus patru rachete de croazieră în cursul zilei trecute, a declarat luni armata.
Doi morți în regiunea ucraineană Poltava, în urma unui atac nocturn al rușilor
Rusia a lansat patru rachete de croazieră Kalibr și două rachete aeriene ghidate Kh-59 asupra Ucrainei în cursul nopții de duminică spre luni, au scris Forțele Aeriene, potrivit The Kyiv Indpendent.
Atacul a lovit o instalație industrială din regiunea Poltava, ucigând două persoane și distrugând atelierul de producție, a declarat guvernatorul Dmitro Lunin pe Telegram.
Salvatorii lucrează la fața locului și caută persoane sub dărâmături, a adăugat el.
Șeful biroului prezidențial Andrii Yermak a precizat ulterior că atacul a avut loc în satul Hoholeve, districtul Mirhorod.
Se știe că cinci persoane au fost rănite până la ora locală 8:50, a declarat Yermak, adăugând că victimele erau angajații instalației care lucrau în schimbul de noapte.
Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, rachete rusești au lovit de asemenea Krivoi Rog în cursul dimineții.
Șapte case și o fermă au fost distruse sau avariate, a declarat Lysak, dar nu s-au înregistrat victime.
ISW: Bloggerii de război ruși resping încercările statului de a înăbuși criticile privind gestionarea ofensivei ruse
Bloggerii ruși de dreapta au respins încercările statului de a înăbuși criticile prin publicarea de videoclipuri cu soldați de pe front bine echipați, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pe 28 august, potrivit The Kyiv Independent.
Pe 25 august, mai mulți comentatori ruși s-au plâns că unitățile Brigăzii 205 de pușcași motorizați – aceeași brigadă care a aruncat în aer barajul Kahovka în iunie – nu aveau suficient sprijin de artilerie.
Aceștia au afirmat că soldații „au suferit pierderi semnificative sub tirul artileriei ucrainene pe o insulă din direcția Herson”, iar comandanții lor au ignorat apelurile repetate pentru artilerie suplimentară.
Ca răspuns, presa de stat rusă a difuzat la 26 august imagini care ar fi arătat cinci soldați din cadrul Batalionului 205 în uniforme noi. În înregistrare, soldații le cer bloggerilor ruși să nu mai dăuneze operațiunilor brigăzii plângându-se de lipsa artileriei.
Soldații adaugă că cei care doresc să ajute invazia Rusiei se pot oferi voluntari pentru a „lupta ei înșiși pe linia frontului”.
Cu toate acestea, bloggerii nu au fost convinși. Potrivit ISW, mai mulți bloggeri „au susținut că videoclipul a fost în mod clar pus în scenă pentru a devia criticile la adresa conducerii brigăzii” și, prin extensie, a Ministerului rus al Apărării.
Ministerul rus al Apărării a asimilat deseori criticarea comandamentului militar rus din Ucraina cu afectarea operațiunilor militare de pe front. Ministerul „a încercat în mod constant, pe tot parcursul invaziei la scară largă, să reducă la tăcere criticile din spațiul informațional rusesc”, a declarat ISW.
Acest lucru i-a adus pe naționaliștii ruși pro-război în conflict cu guvernul cu privire la războiul din Ucraina.
3 drone doborâte peste noapte, deasupra regiunii Briansk și deasupra Moscovei
Ministerul rus al Apărării a afirmat că unitățile de apărare aeriană au doborât două drone care zburau deasupra regiunii Briansk în noaptea de 28 august. La scurt timp după aceea, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că o altă dronă a fost distrusă deasupra Moscovei, potrivit The Kyiv Independent.
Nu au fost raportate victime în niciuna dintre cele două zone.
Sobyanin a declarat că apărarea aeriană a doborât drona care se îndrepta spre Moscova în apropiere de Liuberțî și că serviciile de urgență lucrau la fața locului.
Noaptea trecută, aeroporturile Domodedovo și Vnukovo din Moscova au fost închise temporar.
Ministerul rus al Apărării a atribuit tentativa de atac cu dronă Ucrainei. Kievul nu a făcut niciun comentariu.
Cu o zi mai devreme, pe 27 august, oficialii ruși au afirmat că o dronă a fost distrusă deasupra districtului Trubcevsk din regiunea Briansk.
Atacurile cu drone pe teritoriul rusesc s-au înmulțit în ultimele săptămâni.
Zelenski vrea ca pe timpul războiului corupția să fie echivalată cu înalta trădare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să înainteze parlamentului un proiect de lege privind echivalarea corupției cu trădarea în timpul războiului, relatează Ukrainska Pravda.
„Mi-am stabilit o sarcină, iar legiuitorului Ucrainei i se vor oferi propunerile mele privind echivalarea corupției cu înalta trădare în timpul războiului. Înțeleg că o astfel de armă nu poate funcționa constant în societate, dar în timpul războiului cred că va ajuta”, a spus Volodimir Zelenski.
„Nu știu dacă legiuitorul o va susține, dar cu siguranță o voi propune. Pentru că dezvoltăm o societate democratică. Trebuie să implementăm lucruri sistemice”, a precizat Volodimir Zelenski.
Răspunzând la întrebarea dacă corupția poate fi echivalată cu trădarea înainte de sfârșitul războiului sau dacă războiul se va încheia mai devreme, Zelenski a spus: „Cu toții dorim ca războiul să se termine mai devreme. Dar fac asta tocmai pentru a ne asigura că instrumentul adecvat este folosit cât mai curând posibil. Cred că parlamentul îl va primi (n.r. – proiectul de lege) în săptămâna viitoare”.
Potrivit lui Zelenskyi, o astfel de comparație va fi un instrument foarte serios, pentru „ca să nu se gândească nici măcar la asta”.
„Aceasta nu este stalinism. Dacă există dovezi, persoana ar trebui să fie după gratii”, a explicat Volodimir Zelenski.
Ucrainenii anunță că au avansat în direcția Tavria
Comandantul grupului operațional și strategic de trupe „Tavria”, Oleksandr Tarnavski, a anunțat că forțele armate ucrainene avansează în direcția Tavria, regiunea Zaporojie, inamicul suferind pierderi de 305 oameni în timpul zilei.
„Forțele de apărare avansează în direcția Tavria. Unitățile de artilerie ale armatei noastre au efectuat 1.268 de misiuni de foc în timpul zilei. În ultima zi, inamicul a pierdut 305 persoane (78 morți, 210 răniți, 17 capturați)”, a precizat Oleksandr Tarnavski.
Oficialul militar ucrainean a raportat că 32 de unități de echipament militar inamic au fost distruse în timpul zilei. În principal, 2 tancuri, 8 tunuri antiaeriene, 5 sisteme de artilerie și mortiere, 2 tunuri antiaeriene, 4 rachete antiaeriene și 10 mașini de luptă.
De asemenea, potrivit Kievului, au fost distruse și 11 depozite de muniții inamice.
A doua navă a părăsit Odesa, în pofida blocadei Rusiei
Ministerul Reconstrucției din Ucraina a confirmat că o a doua navă de marfă civilă a părăsit portul Odesa, în ciuda avertismentelor din partea Rusiei că navele care folosesc porturile ucrainene de la Marea Neagră ar putea fi considerate ținte.
„Vrachierul Primus, sub pavilion liberian, al unui operator singaporean, a părăsit portul Odesa. Acesta este a doua navă care folosește coridorul temporar pentru navele civile”, a spus ministerul, adăugând că nava transporta produse din oțel destinate uni stat din Africa.
Kievul a anunțat noul coridor maritim la începutul acestei luni, după ce Rusia a părăsit acordul vizând cerealele la Marea Neagră.
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_85822dc2fe982f934928020de5373936.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_b57abf622d02e2f794391f7e646b004b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_5a70aa216886112b67e9b9caf455bd57.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_8aa5e6cab283ffdbba973b08b313fb4d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_a0ddc153e0da58acfc3e5e042417880c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_a3b9e359c27c4e5a38cdcca0176d7bfe.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_fb891204928f79a980778d999432cbfc.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_3c0c2c3207e9cfedc4646e0776cd5e32.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2ff4aeb5e7e335d5d1cde3be6e2a3b2b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_756cb28eb78c49edb05b02863f5f5b82.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d66c8bf4b7ba403b4b2536beedeb3363.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_6ef13ed7ab12c9d571310f331fc66a75.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_6a6eb375dd8e8017c831eb9bdb87db77.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_21661cb476d6102216435705a577564a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_1cc5847fc5198578e9312a7f79c67757.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_b0295d1cb3627d30aeb43d3b52328058.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_439ef289ea7183c2e15d74cec04a9046.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_b9424f1cb3e4ab0f8649fa2d8c72bc1a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_df0bea853933d2c2fa8e4ef75dc9703f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_8001d34060f00b95b0610174e6bc5221.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_8209350b64f4b5aebb2910a17f654bfd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_b4814f49b8978dacba60c28201976e13.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_3f97c24f964b91a8f786e4b61af9310d.jpg)
Marica13 29.08.2023, 21:28
O sa se termine......dar nu acum.
chiruleonard 29.08.2023, 10:23
Inca o zi de razboi :(
mariussorin75 29.08.2023, 09:41
Inca o zi de razboi
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.