Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 577.
General ucrainean: Loviturile asupra Crimeei sunt importante pentru succesul contraofensivei
Loviturile din Crimeea, precum cea de vineri, sunt importante pentru succesul contraofensivei Kievului, potrivit generalului care conduce eforturile militare ucrainene de-a lungul liniei sudice a frontului, Oleksandr Tarnavsky.
„Succesul operațiunilor ofensive nu constă doar în distrugerea inamicului din fața ta, ci și în distrugerea locurilor de concentrare a echipamentelor, a personalului și mai ales în distrugerea centrelor de comandă”, a declarat vineri Tarnavsky pentru CNN.
„Dezorganizarea forțelor lor prin distrugerea centrelor de comandă la un nivel superior duce la dezordine pe câmpul de luptă”, a explicat Tarnavsky.
„Un comandant distrus înseamnă o legătură de comandă distrusă și, fără aceasta, nu există acțiuni coordonate”.
Potrivit generalului, Crimeea este deosebit de importantă pe acest front, deoarece găzduiește o concentrație mare de echipamente militare rusești. „Știm de unde lovesc, atât mijloacele lor aeriene, cât și cele terestre”, a spus el.
Lovirea cartierului general al Flotei rusești din Marea Neagră ajută Ucraina și, de asemenea, „ne dă speranțe pentru viitor”, a spus Tarnavsky.
„Vreau să spun că avem capacități de a-i lovi nu doar în fața noastră, ci și în spate”, a spus el.
Premierul Canadei anunţă instruirea piloţilor ucraineni pentru avioanele F-16
Canada își va lua un angajament pe termen mai lung, pe mai mulți ani, care să asigure un sprijin constant pentru Ucraina, inclusiv bani pentru 50 de vehicule blindate, anunţă premierul Trudeau, citat de The Guardian.
Canada va acorda un ajutor militar suplimentar de 650 de milioane de dolari canadieni (482 de milioane de dolari) Ucrainei în următorii trei ani, a declarat Trudeau în parlamentul canadian.
El spune că Canada va trimite, de asemenea, instructori F-16 pentru piloți și întreținere, astfel încât Ucraina să poată utiliza la maximum avioanele de luptă donate.
În august, Danemarca și Olanda s-au angajat să doneze Ucrainei avioane F-16. Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a declarat, de asemenea, că țara sa va da Ucrainei F-16.
Cehia vrea să-i antreneze pe piloții ucraineni pe avioanele de vânătoare Gripen, anunță ministrul ceh al Apărării
Autoritățile cehe se află în discuții cu Suedia pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane de vânătoare Gripen pe teritoriul Cehiei, relatează vineri Radio Praga International, citându-l pe ministrul ceh al apărării, potrivit The Kyiv Independent.
În cadrul unei dezbateri publice la Praga, Jana Cernochova a declarat că ministerul ceh al apărării a prezentat guvernului un nou proiect de mandat pentru instruirea militarilor ucraineni. Oficialul s-a angajat, de asemenea, să continue să ofere Ucrainei ajutor în domeniul apărării.
Potrivit Radio Praga Internațional, în cursul primăverii și la începutul verii, aproximativ 2.000 de soldați ucraineni au fost instruiți pe terenul de antrenament de la Libava, în estul Cehiei.
Obiectivul Cehiei este de a antrena aproape 4.000 de ucraineni până la sfârșitul anului, mai relatează publicația citată.
Kievul a cerut în mod repetat avioane de luptă occidentale moderne pentru a-și consolida forțele aeriene în lupta împotriva agresiunii rusești. Suedia încă se gândește dacă să livreze Ucrainei avioanele sale de luptă Gripen.
Pe 14 septembrie, ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, a declarat că piloții ucraineni au testat cu succes avioanele. Jonson a adăugat că rezultatele antrenamentelor ar trebui să ajute guvernul suedez să decidă cu privire la posibilitatea de a trimite Ucrainei aparate Gripen.
Forțele aeriene ucrainene „au vrut să facă o gaură mai mare” în cartierul general al flotei ruse de la Sevastopol, spune purtătorul de cuvânt
Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, afirmă că a sperat ca atacul cu rachete asupra cartierului general al flotei ruse din Marea Neagră, efectuat anterior în cursul zilei de vineri, să fi lăsat „o gaură mai mare” în clădirea din Sevastopol, relatează The Kyiv Post, potrivit The Guardian.
#BREAKING Russias Black Sea Naval fleet HQ in Sevastopol looks to be destroyed. pic.twitter.com/Lh9eLfNnGW
— Moshe Schwartz (@YWNReporter) September 22, 2023
Relatarea The Kyiv Post:
- „Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat, într-o declarație la televiziunea ucraineană, a spus că, deși a fost mulțumit de rezultatul loviturii, a sperat că efectele vor fi mai dramatice.
- „Am vrut o gaură mai mare, ca să fiu sincer”, a spus el.
- Referindu-se la rachetele de croazieră Storm Shadow și Scalp, furnizate de Marea Britanie și Franța, folosite în atac, el a adăugat: „Aceasta este cea mai bună reclamă din lume pentru armele noastre, care zboară exact la țintă”.
- „Dintr-un motiv oarecare, apărarea antiaeriană rusă nu poate face față, pentru a mia oară. Va continua…”, a mai spus Ihnat.
- El a precizat că atacul a fost efectuat cu ajutorul „rezidenților ruși din Crimeea”, care au furnizat Ucrainei informații.
- Ihnat a adăugat: „Aceasta nu este doar o lovitură în inima forțelor navale ale Flotei Mării Negre, ci și o lovitură pentru dictatura lui Putin. Toată lumea va vedea acest lucru. Acest lucru nu poate fi ascuns”.
Afirmațiile acestuia nu au putut fi verificate în mod independent de către The Guardian.
Comisia Europeană: Numeroase companii străine au rămas în Rusia, în pofida sancţiunilor
Un mare număr de investitori străini fac în continuare afaceri în Rusia, în pofida războiului declanşat de aceasta în Ucraina şi a sancţiunilor occidentale ce i-au fost impuse, a confirmat vineri Comisia Europeană, potrivit agenţiei DPA.
„Comerţul internaţional şi prezenţa afacerilor străine în Rusia s-au diminuat semnificativ. Peste 40% dintre investitorii străini fie au decis să părăsească Rusia, fie şi-au lichidat deja afacerile” în această ţară, precizează Comisia Europeană în răspunsul la o întrebare primită din partea eurodeputatului german Moritz Körner, membru al grupului liberal Renew Europe.
Datele pe care executivul comunitar şi-a fundamentat acest răspuns sunt extrase din statisticile Yale Management School şi ale institutului ucrainean KSE, scrie Agerpres.
Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor Kursk și Belgorod, anunță Ministerul rus al Apărării
Ministerul Apărării de la Moscova afirmă că apărarea antiaeriană a doborât două drone deasupra teritoriului rus în ultimele ore, relatează Sky News.
La ora locală 15.30, o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Kursk, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.
Într-o a doua actualizare, ministerul condus de Serghei Șoigu a afirmat că o altă dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Belgorod în jurul orei locale 17.00, guvernatorul regiunii adăugând pe canalul său Telegram că nu au fost raportate victime sau pagube.
Dacă informațiile se adeveresc, atunci acesta este cel mai nou atac dintr-o serie de atacuri cu drone pe teritoriul rus, Ucraina părând că dorește să mențină presiunea asupra Moscovei.
Cel puțin un mort și 15 răniți, inclusiv un copil, în urma atacului cu rachete asupra orașului Kremenciuk, anunță guvernatorul
Infrastructura civilă din orașul Kremenciuk, din regiunea Poltava, a fost lovită vineri după-amiază, în urma unui atac cu rachetă efectuat de forțele ruse, scrie Sky News.
Guvernatorul regional a publicat o actualizare care detaliază numărul victimelor civile.
„Până în acest moment, se știe că 15 persoane au fost rănite, dintre care una este un copil”, a anunțat Dmitro Lunin, într-un mesaj publicat pe Telegram.
„O altă persoană a murit”, a adăugat el.
Forțele ruse au atacat orașul Kremenciuk cu rachete, guvernatorul regional anunță victime în rândul civililor
Forțele ruse au lansat un atac cu rachete împotriva orașului Kremenciuk, din regiunea ucraineană Poltava, atacul soldându-se cu moartea și rănirea unor civili, a anunțat vineri guvernatorul regional Dmitro Lunin, potrivit The Kyiv Independent.
Apărarea antiaeriană a doborât o rachetă deasupra Kremenciukului, dar infrastructura civilă a fost lovită, a afirmat Lunin, fără a menționa numărul total de rachete lansate de Rusia asupra orașului.
Deocamdată nu sunt disponibile informații cu privire la numărul exact de victime în urma atacului. Salvatorii intervin la fața locului, a mai anunțat oficialul ucrainean.
Mai multe explozii au fost auzite în Kremenciuk în jurul orei locale 17:30, conform publicației ucrainene Suspilne.
Kremenciuk, unde locuiesc 219.000 de persoane, se află la câteva sute de kilometri de linia frontului și la aproximativ 330 de kilometri sud de Kiev.
Zelenski a mulțumit Canadei pentru sprijinul acordat Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit vineri Canadei, în cadrul întâlnirii pe care avut-o cu premierul canadian Justin Trudeau la Ottawa, pentru sprijinul acordat Ucrainei, relatează CNN.
„Vreau să vă mulțumesc că în această perioadă dificilă i-ați găzduit pe ucraineni și ne-ați ajutat pe câmpul de luptă, militar, financiar și umanitar, ceea ce este crucial”, a declarat Zelenski.
Președintele ucrainean a lăsat să se înțeleagă că ar putea vizita Canada împreună cu copiii săi „după victoria” Ucrainei în războiul cu Rusia.
„Vă mulțumesc că ați rămas alături de noi”, a spus Zelenski, adăugând că această țară de pe continentul nord-american a sprijinit Ucraina încă dinainte de invazie.
Trudeau a declarat că această întâlnire servește ca o oportunitate pentru el de a „se așeza și de a vorbi despre toate lucrurile pe care trebuie să le facem împreună” și de a se opune ferm Rusiei. Premierul canadian a mai declarat că țara sa este „ferm și fără echivoc” alături de Ucraina.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, se află, de asemenea, la Ottawa, purtând discuții bilaterale cu omologul său canadian, în încercarea de a consolida sprijinul militar pentru țara sa.
Rusia afirmă că mai multe rachete de croazieră au fost interceptate în atacul asupra peninsulei Crimeea
Oficialii ruși afirmă că mai multe rachete de croazieră au fost interceptate deasupra peninsulei Crimeea.
„Deasupra teritoriului Republicii Crimeea, apărarea antiaeriană a doborât rachete de croazieră”, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Telegram, guvernatorul numit de Moscova în Crimeea, Serghei Aksyonov, potrivit Al Jazeera.
El nu a precizat câte rachete au fost doborâte.
Preşedintele Duda nu crede că disputa asupra cerealelor va afecta semnificativ relaţiile Poloniei cu Ucraina
Disputa dintre Polonia şi Ucraina privind importul de cereale ucrainene nu va afecta semnificativ relaţiile bilaterale bune dintre cele două ţări, a declarat vineri preşedintele polonez Andrej Duda, a cărui aşteptată întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a ONU nu a mai avut loc, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
„Nu am nicio îndoială că disputa asupra importului de cereale din Ucraina pe piaţa poloneză este doar un fragment din relaţiile polonezo-ucrainene”, a spus Andrzej Duda la o conferinţă pe teme de afaceri.
„Nu cred că ea va avea un impact semnificativ asupra lor, aşadar trebuie să rezolvăm această problemă între noi”, a adăugat şeful statului polonez, la o zi după ce guvernul de la Kiev a anunţat că va avea discuţii cu cel de la Varşovia pentru a ajunge la o înţelegere în chestiunea importului de cereale.
Duda ar fi trebuit să se întâlnească cu Zelenski în timpul Adunării Generale de la New York, dar întâlnirea nu a mai avut loc. Întrebat joi despre aceasta într-un interviu, preşedintele polonez a răspuns că „atmosfera a devenit tensionată” şi că declaraţiile lui Zelenski i-au lăsat un gust amar.
Mai multe informații: Duda încearcă să detensioneze relațiile cu Ucraina, în disputa privind cerealele, deși recunoaște că declarațiile lui Zelenski „i-au lăsat un gust amar”
SUA vor trimite Ucrainei un „mic număr” de sisteme de rachete ATACMS (surse)
SUA vor trimite Ucrainei un „număr mic” de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, au declarat vineri oficiali americani pentru NBC News, potrivit Sky News.
Trei oficiali, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat pentru NBC că o cantitate nespecificată de din acest tip de armament va fi trimisă Kievului, dar nu au oferit un calendar al livrărilor.
De luni de zile, Ucraina a cerut sistemul de rachete tactice al armatei americane, cunoscut sub numele de ATACMS, care ar oferi Kievului capacitatea de a lovi ținte aflate la o distanță de până la 180 de mile.
Oficialii americani au insistat până acum că opțiunea privind trimiterea de sisteme ATACMS este „pe masă”, dar că este foarte puțin probabil ca ele să fie incluse în cel mai recent pachet de sprijin militar pentru Ucraina al SUA.
Oficialii au declarat anterior că SUA nu au un stoc important de ATACMS în exces, pentru a le putea furniza Ucrainei. Aceste sisteme de rachete care au o încărcătură utilă mai mare decât artileria tradițională.
Polonia, dispusă să negocieze cu Ucraina pe tema cerealelor
Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, se declară dispus să discute cu Ucraina despre transportul cerealelor, atât timp cât „interesele agricultorilor polonezi sunt securizate, iar cerealele ucrainene nu intră în Polonia”, scrie CNN.
„Mă bucur că Ucraina a început să discute cu noi şi nu peste noi cu Uniunea Europeană (UE) sau în mod individual cu diverse ţări în afara de noi, pentru că ar fi ridicol”, a declarat vineri presei ministrul polonez al Agriculturii, potrivit postului polonez TVN24.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat joi că este dispus să discute cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, ca „prieteni”, pentru a rezolva „situaţiile dificile” din Polonia şi Ucraina, după ce Varşovia a anunţat că nu va mai trimite armament Kievului, în disputa cu privire la exportul cerealelor ucrainene.
Tensiunile cresc de mai multe luni, în urma interzicerii exportului cerealelor ucrainene implemantat în acest an de către mai multe state membre ale Uniunii Europene cu scopul de a-şi proteja agricultorii împotriva preţurilor mici ucrainene.
Ciolacu, despre negocierile privind cerealele ucrainene: O să am o deplasare cu mai mulţi miniştri la Kiev
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri, la Buzău, că o să făacă o deplasare la Kiev împreună cu mai mulţi miniştri pentru a finaliza discuţiile ce vizează exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României.
„Urmează să am o deplasare cu mai mulţi miniştri la Kiev, când cred că o să finalizăm toate discuţiile în ceea ce priveşte exportul pe teritoriul României. În acest moment, ce s-a negociat de către domnul ministru este foarte clar şi sunt ferm convins că o să vă şi detalieze”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că discută zilnic cu premierul Ucrainei.
Mai multe detalii: Marcel Ciolacu anunţă că merge la Kiev: O să finalizăm toate discuţiile în ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene
Rusia se declară „indignată și șocată” de expulzarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria
Rusia a criticat vineri în termeni duri Bulgaria, după ce autoritățile de la Sofia l-au expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din această țară din sudul Balcanilor, considerând că el reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naționale, informează The Moscow Times.
Autoritățile bulgare au ordonat ca reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse la Sofia, arhimandritul Vassian, să părăsească Bulgaria, alături de doi preoți din Belarus, în urma acuzațiilor că au acționat în interesul Kremlinului.
„Suntem indignați și șocați de ceea ce s-a întâmplat”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, acuzând conducerea Bulgariei de „distrugerea nu doar a contactelor politice dintre cele două state, ci și a legăturilor culturale și umanitare dintre popoarele noastre”.
Mai multe informații: Moscova, „indignată” de expulzarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia. Zaharova lansează acuzații dure la adresa Bulgariei
Kremlinul spune că „fricțiunile” dintre cele Polonia și Ucraina „vor crește”
Moscova consideră că tensiunile dintre Polonia și Ucraina vor crește în viitor, după recenta ceartă legată de exporturile de cereale, și se așteaptă ca și alte disensiuni să apară între Kiev și aliații săi occidentali, a transmis vineri președinția rusă, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.
„Vedem că există fricțiuni între Varșovia și Kiev. Preconizăm că aceste fricțiuni vor crește”, a declarat reprezentantul Kremlinului.
Mai multe informații: Kremlinul afirmă, pe fondul disputei dintre Polonia și Ucraina, că „fricțiunile” dintre cele două țări „vor crește”. „Este inevitabil”
Soldații ucraineni promit să recucerească Bahmutul, dar spun că nu va fi ușor
Soldații ucraineni promit să recucerească orașul Bahmut, din regiunea estică Donețk, dar îi așteaptă o luptă lungă și dificilă după ce au întâmpinat o rezistență acerbă din partea rușilor în timp ce au recucerit, săptămâna trecută, două sate situate pe un teren strategic din apropiere, relatează vineri Reuters.
Viktor, un mitralior și trăgător de elită în vârstă de 23 de ani din Brigada a Treia Separată de Asalt care a condus contraofensiva ucraineană la periferia sudică a Bahmutului, nu are nicio îndoială că orașul aflat în ruine va fi recucerit.
„În ceea ce privește Bahmutul: îl vom cuceri”, a spus el. „Va fi dificil. Nu trebuie să se creadă că contraofensiva și cucerirea Bahmutului este ușoară: că doar îi flancăm (pe ruși, n.r.), închidem rutele de întăriri și gata. Nu, este o muncă foarte dificilă. Și nu se va întâmpla într-o zi sau două sau într-o săptămână”, a spus soldatul ucrainean.
Mai multe informații: Trupele ucrainene promit să recucerească Bahmutul, dar spun că nu va fi ușor: „De-a lungul fiecărui metru în pădure, băieții noștri mor, mulți sunt răniți”
Ucraina are „un drum lung de parcurs” pentru a distruge capacitățile Rusiei în Crimeea
Situația din Marea Neagră rămâne „tensionată”, a declarat vineri Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, adăugând că Ucraina mai are „un drum lung de parcurs” pentru a „distruge toate capacitățile inamicului” din Crimeea, notează CNN.
Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Forțelor de Securitate și Apărare din sudul Ucrainei, a declarat că Rusia „își dă seama că nu mai este sigur pentru ei în Marea Neagră și în bazele lor”.
Vineri, Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra sediului Flotei rusești din Marea Neagră.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a recunoscut provocările viitoare.
„Există încă multe astfel de puncte pe harta Crimeei și avem un drum lung de parcurs”, a declarat Humeniuk.
Humeniuk a mai spus că „sezonul exploziilor” va continua, adăugând că „vor urma multe alte lucruri informative și interesante”.
Borrell solicită decizii mai rapide în privinţa furnizării de arme către Ucraina
Comisarul european pentru afaceri externe, Josep Borrell, a solicitat o mai mare cooperare în domeniul apărării și decizii mai rapide cu privire la furnizarea de arme către Ucraina, relatează The Guardian.
De asemenea, el a apărat contraofensiva ezitantă, afirmând că țara este minată într-o treime și că ar fi fost sinucigaș din partea Ucrainei să organizeze un contraatac frontal complet.
Întrebat dacă el crede că Rusia va încerca să alimenteze focul migrației, Borrell a declarat pentru The Guardian: „Putin va încerca totul”.
„Putin crede că democrațiile sunt slabe, fragile, că obosesc și că timpul este de partea lui, pentru că mai devreme sau mai târziu vom fi epuizați. Și aceasta este o bătălie politică la fel de mult ca o bătălie militară. Trebuie să fie explicată cu argumente. Cu siguranță, nimănui nu-i place să plătească mai mult pentru facturile de electricitate. Eu cred în democrație ca exercițiu pedagogic și cred că oamenii înțeleg motivele”, a adăugat acesta.
Armata ucraineană confirmă „lovirea cu succes” a sediului Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol
Departamentul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei (Stratcom) a confirmat vineri că Ucraina a țintit cu succes vineri sediul Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, transmite CNN.
„La 22 septembrie, în jurul orei 12:00, Forțele de Apărare ale Ucrainei au aplicat cu succes o lovitură asupra sediului Comandamentului Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, ocupat temporar”, a postat Stratcom pe Telegram vineri.
Sevastopol este unul dintre cele mai mari orașe din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de către forțele Moscovei în 2014.
În ultima lună, Ucraina a intensificat atacurile asupra bazelor militare rusești, inclusiv a apărării aeriene, din Crimeea.
Crimeea este ţinta unui atac cibernetic „fără precedent”
Anunţul a fost făcut vineri, 22 septembrie, de consilierul guvernatorului instalat de Rusia în Crimeea, Oleg Kriuciko, la câteva ore după atacul ucrainean care a avariat sediul Flotei ruse la Marea Neagră, informează News.ro, care preia AFP.
„Atac cibernetic fără precedent împotriva furnizorilor de acces la Internet în Crimeea”, anunţă într-o postare pe telegram consilierul guvernatorului instalat de Rusia în Crimeea, Oleg Kriuciko.
El nu precizează dacă acest atac informatic are o legătură directă cu atacul cu rachetă.
„Suntem pe cale să reparăm penele de Internet din peninsulă”, anunţă consilierul guvernatorului Serghei Aksionov.
Cartierul general al flotei ruse la Marea Neagră, situat la Sevastopol, în peninsula Crimeea, a luat foc după ce a fost lovit vineri într-un atac ucrainean, a anunţat admnistraţia rusă.
„Cinci rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Clădirea istorică a cartierului general a Flotei la Marea Neagră a fost avariat în atac”, anunţă înttr-un comunicat postat pe Telegram ministerul rus al Apărării.
„Lupta împotriva incendiului de la cartierul general al Flotei continuă”, a anunţat pe Telegram conducătorul districtului administrativ al Sevastopolului, Mihail Razvojaiev.
Guvernatoul rus al Crimeei, Serghei Aksionov, a anunţat că „rachete de croazieră” au fost doborâte deasupra Peninsulei Crimeea.
Autorităţile ruse din Crimeea anexată au făcut apel la populaţie să nu iasă din case.
„Un nou atac este posibil. Nu veniţi în centrul oraşului, rămâneţi în interiorul clădirilor. Cei care vă aflaţi la cartierul general al Flotei, în cazul (pornirii) sirenelor, mergeţi în adposturi”, a scris pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova la Sevastopol, Mihail Razvojaiev.
Rusia are în plan creşterea cheltuielilor pentru apărare
Rusia are în plan o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare în 2024. Potrivit Bloomberg News, cheltuielile pentru apărare vor reprezenta 6% din produsul intern brut al ţării în 2024, față de 3,9% în 2023 și 2,7% în 2021.
Ministrul de externe al Ungariei se întâlneşte cu omologul rus
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, se va întâlni vineri cu omologul său rus Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU, a declarat acesta pentru postul public de televiziune ungar M1, relatează The Guardian.
Ungaria a fost un critic vocal al sancțiunilor UE împotriva Rusiei, dar până acum a susținut toate măsurile convenite.
Trudeau promite că va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, în timpul vizitei lui Zelenski la Ottawa
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau l-a primit vineri, la Ottawa, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, „pentru a reitera sprijinul militar, economic, umanitar și de dezvoltare pe care Canada îl acordă în continuare Ucrainei, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva războiului brutal de agresiune al Rusiei”, transmite CNN.
Trudeau a transmis, într-un comunicat, că țara sa „va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.
„Cei doi lideri vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a consolida legăturile dintre țările noastre și pentru a contribui la asigurarea faptului că poporul ucrainean poate continua să se apere împotriva invaziei brutale și nejustificate a Rusiei”, se mai arată în comunicat.
Trudeau a postat un clip în care îi primeşte pe Zelenski și pe prima doamnă din Ucraina Olena Zelenska.
Zelenski va susține vineri un discurs în parlamentul canadian și se va întâlni cu ministrul canadian de finanțe și cu lideri de afaceri din Toronto.
President @ZelenskyyUa and First Lady @ZelenskaUa, welcome to Canada. 🇨🇦🇺🇦 pic.twitter.com/NDVoDef5qI
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) September 22, 2023
Un soldat este dat dispărut, după atacul asupra sediului flotei ruse din Sevastopol
Ministerul rus al Apărării a transmis că un soldat este dat dispărut, după atacul cu rachete asupra sediului flotei ruse din Marea Neagră, transmite Sky News. Iniţial, ministerul rus a spus că soldatul a fost ucis.
Ministerul apărării a precizat că a doborât cinci rachete care vizau instalația de la Sevastopol.
Cel puțin o rachetă ucraineană și-a atins ținta, provocând un incendiu.
Rusia anunță un atac cu rachete ucrainene asupra Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol
Cel puțin o rachetă ucraineană a lovit vineri sediul Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol din Crimeea, provocând un incendiu, a anunțat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, pe Telegram.
Razvozhaev a spus că este posibilă o altă lovitură și i-a îndemnat pe localnici să evite centrul orașului în care se află clădirea. Pompierii au ajuns la fața locului, a spus el.
Potrivit unui corespondent al agenției ruse TASS, resturile de la atacul cu rachetă sunt împrăștiate pe sute de metri, iar numeroase ambulanțe se îndreaptă spre sediu.
22 răniți după ce o clădire cu 2 etaje din regiunea Donețk a fost bombardată
Forțele ruse au atacat noaptea trecută cu rachete o clădire rezidențială cu două etaje din orașul Kurakhove din regiunea Donețk, rănind 16 persoane, a anunțat vineri Parchetul Regional din Donețk.
Procuratura a declarat că două rachete au lovit orașul joi seara una dintre ele lovind clădirea rezidențială. Au fost avariate și ferestrele și acoperișurile altor blocuri, precum și mașinile și garajele. Autoritățile au spus că informațiile preliminare indică faptul că erau rachete rusești Iskander.
Administrația militară regională Donețk a raportat și alte atacuri peste noapte în regiune, despre care spune că au rănit două persoane în Petropavlivka, două persoane în Molodetske, o persoană în Toretsk și o persoană în satul Kostiantynivk.
Zelenski promite că va elibera Bahmut și alte două orașe ucrainene importante
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la CNN, că va elibera orașul de est Bahmut și alte două orașe cheie ucrainene de sub ocupația rusă.
„Vom dezocupa Bahmut. Cred că vom dezocupa încă două orașe. Nu vă spun ce orașe, îmi pare rău. Avem planul. Un plan foarte, foarte cuprinzător”, a spus Zelenski, pentru CNN.
Bahmut, care a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte ale războiului, a fost mult timp o țintă pentru Ucraina, după ce forțele ruse au pretins controlul orașului în mai, după o luptă de luni de zile.
Noi bombardamente asupra orașului Herson
Cel puțin o persoană a fost ucisă vineri într-un bombardament rusesc asupra orașului Herson, din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.
Guvernatorul, Oleksandr Prokudin, a declarat pe Telegram că un bărbat de 25 de ani a fost ucis și o altă persoană a fost rănită după ce cartierele rezidențiale au fost atacate.
Atacurile au provocat incendii la o casă și un garaj, a spus el.
Rusia anunță că a respins un atac cu drone ucraineane asupra Krasnoda și Crimeei
Apărarea antiaeriană a Rusiei a distrus două drone ucrainene noaptea trecută, a declarat vineri Ministerul rus al Apărării, transmite CNN.
O dronă a fost distrusă în regiunea Krasnodar de sud, iar cealaltă a fost interceptată deasupra Mării Negre, lângă coasta de sud-est a Crimeei, a transmis ministerul rus, fără să ofere informații despre pagube sau victime.
ISW: Blindatele ucrainene au trecut de ultima linie defensivă rusească din Zaporojie
Vehiculele blindate ucrainene operează deja dincolo de ultimele linii de fortificații defensive rusești pe care forțele ucrainene din vestul regiunii Zaporojie le străpung în prezent, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). ISW precizează însă că nu poate afirma încă dacă trupele Kievului au străpuns complet acest strat de apărare al Rusiei.
Imaginile geolocalizate postate joi indică faptul că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de șanțurile antitanc rusești și de obstacolele de tip „dinți de dragon” care fac parte dintr-un triplu strat de apărare și s-au angajat în lupte limitate imediat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orihiv). Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele ucrainene au rămas pe aceste poziții, potrivit ISW.
Atac rusesc asupra unui oraș ucrainean la vest de Donețk
Un atac rusesc asupra unui oraș situat la vest de Donețk, în apropiere de frontul de est, a provocat rănirea a 13 persoane, dintre care una a fost scoasă de sub dărâmături, a anunțat vineri dimineață un oficial local, citat de Reuters.
Au avut loc două lovituri asupra orașului, care au declanșat un incendiu, potrivit lui Roman Padun, șeful administrativ al orașului Kurakhove. El nu a precizat ce arme au fost folosite în atac. Fotografiile postate pe rețelele de socializare arătau mai multe clădiri în flăcări.
Kurakhove se află în apropiere de Mariinka, un oraș din apropierea liniei de front încă deținut de Ucraina, dar care este atacat de ruși de mai multe luni.
Russia struck Kurakhove, reports claim at least 13 wounded pic.twitter.com/IrNzoYbaSm
— Andrew Perpetua (@AndrewPerpetua) September 21, 2023
Biden anunţă că tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina „săptămâna viitoare”
Preşedintele american Joe Biden i-a dat asigurări joi omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Washington, în legătură cu sprijinul constant al Statelor Unite şi a declarat că nu există nicio „alternativă” pentru Congresul american în afară de votul în favoarea continuării ajutorului acordat Ucrainei, transmite AFP.
Preşedintele Biden a ţinut să precizeze că primele tancuri Abrams vor ajunge în Ucraina „săptămâna viitoare”, pentru a întări forţele armate ucrainene în contraofensiva lor împotriva forţelor ruse.
„Săptămâna viitoare, vor fi livrate Ucrainei primele tancuri americane Abrams”, a declarat liderul democrat la Casa Albă.
5.000 de oameni au rămas fără curent electric în orașul Tula din Rusia, după ce s-a raportat o explozie
O explozie puternică urmată de o întrerupere majoră a curentului electric a avut loc joi seară în orașul rus Tula, la 165 de km la sud de Moscova, a informat publicația independentă rusă Meduza pe Telegram. Locuitorii au raportat o explozie puternică, înainte ca electricitatea să fie întreruptă.
Agenția rusă de presă de stat RIA Novosti a anunțat că 5.000 de locuitori din districtul Zarechensky au rămas pe întuneric. Ministerul rus pentru Situații de Urgență a susținut că întreruperea a fost cauzată de o defecțiune tehnică și nu a fost conectată la sunetele unei explozii.
De asemenea, ministerul rus a spus că zgomotele pe care locuitorii le-au atribuit unei explozii au fost cauzate în schimb de o aeronavă care zbura „la viteză supersonică”.
durban22 • 23.09.2023, 05:00
Sigur ,va veni si o riposta apriga a rusilor dupa acest atac al ucrainienilor !.