Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 702.
Anchetatorii ruși susțin că avionul a fost doborât de o rachetă ucraineană
Comisia de investigații a Rusiei susține că avionul prăbuşit la Belgorod a fost doborât de o rachetă ucraineană, transmite Sky News. Comisia a declarat că „peste 60 de militari ucraineni capturați” au fost uciși, alături de șase membri ai echipajului și un număr nespecificat de soldați ruși.
Oficialii ruși au declarat ieri că la bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de ucraineni, dar Ucraina a declarat că nu are cunoștință de prezența vreunuia dintre oamenii săi.
„În timpul inspectării locului, au fost descoperite rămășițe umane fragmentate și înregistratoare de zbor ale aeronavei”, se arată într-o declarație a comisiei.
„Rezultatele inițiale ale acțiunilor de investigare, inclusiv datele preliminare de la inspecția locului incidentului, ne permit să concluzionăm că aeronava a fost atacată de o rachetă antiaeriană de pe teritoriul Ucrainei”, a conchis acesta.
Agenția ucraineană de informații (GUR) nu a confirmat dacă Ucraina a doborât avionul și nici cine se afla la bord, într-o actualizare de aseară. Unele națiuni occidentale și Ucraina însăși au acuzat Rusia de înșelăciune – cu scopul de a încerca să piardă sprijinul internațional pentru Kiev, făcând să pară că și-a ucis propriile trupe.
„Rusia ne-a obișnuit să mintă în aceste chestiuni”, a declarat anterior purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine.
Daria Trepova, condamnată la 27 de ani de închisoare pentru asasinarea bloggerului pro-Kremlin Maksim Fomin
Justiţia rusă anunţă că a condamnat-o la 27 de ani de închisoare pe Daria Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani, pe care o acuză de asasinarea unui blogger naţionalist rus specializat în ofensiva rusă din Ucraina, Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski, relatează AFP, preluată de News.ro.
Acest asasinat, orchestrat de Ucraina, potivit Moscovei, dar pe care Kievul nu l-a confirmat vreodată, a făcut mult zgomot în Rusia, mai ales în rândul celor mai aprigi susţinători ai intervenţiei militare ruse.
Daria Trepova ”a fost condamnată la o pedeapsă de 27 de ani” de închisoare ”într-o colonie penitenciară”, a anunţat într-un comunicat un Tribunal Militar de la Sankit Petersburg (nord-vest), unde a avut loc procesul.
Tânăra, care purta un pulover alb cu portocaliu, a ascultat verdictul într-o cuşcă de sticlă, potrivit unui fotograf AFP. Parchetul a cerut ca ea să fie condamnată la 28 de ani de închisoare.
Blogerul rus Vladlen Tatarski, pe adevăratul său nume Maksim Fomin, a fost ucis în aprilie 2023 după ce a acceptat o statuetă-capcană într-o cafenea, la Sankt Petersburg, din mâna Dariei Trepova. Explozia a rănit alte 30 de persoane.
Ea a fost arestată rapid cu privire la ”terorism” şi a fost plasată în detenţie.
Moscova acuză Kievul şi ”agenţi” ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi de faptul că se află în spatele acestei operaţiuni.
În cursul interogatoriului şi procesului, tânăra a dat asigurări că nu ştia că transporta o bombă, estimând că a fost manipulată.
Ea a dat asigurări că statueta conţinea un dispozitiv de ascultare, însă parchetul consideră că ea ştia că transporta un obiect-capcană.
”Ţin să-mi cer scuze pentru ceea ce s-a întâmplat, încă îmi este ruşine”, a declarat ea în ianuarie în faţa judecătorilor, citată de presa rusă.
Daria Trepova a declarat că a acţionat la cererea unei persoane din Ucraina pe care o cunoştea doar sub numele de ”Gheştalt” şi că acesta i-a dat asigurări că statueta-capcană conţinea ”un microfon”.
Ea a dat asigurări că a acceptat misiunea din cauza opoziţiei sale faţă de asaltul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, pe care victima îl susţinea pe reţele de socializare.
Preşedintele rus Vladimir Putin a arătat cu degetul, mai general, un presupus rol al serviciilor secrete din Occident în atacuri pe care le cataloghează drept ”teroriste” pe teritoriul rus. El l-a decorat pe Maksim Fomin cu ”Ordinul curajului”.
Kievul nu şi-a confirmat niciodată implicarea în acest asasinat, iar oficiali ucraineni apreciau că a fost vorba despre o reglare de conturi internă în mediul naţionalist rus.
Ucraina este acuzată de Moscova de mai multe atacuri ţintite, ca cel care a cauzat moartea, în august 2022, a Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist Aleksandr Dughin, sau cel în care a fost rănit, în mai 2023, scriitorul Zahar Prilepin, un susţinător fervent al Războiului din Ucraina.
Oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle în avionul prăbuşit la Belgorod
Oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle la bordul aeronavei Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod pe 24 ianuarie, dar Serviciul Federal de Securitate (FSB) nu le-a permis să se îmbarce „în ultimul moment”, a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare din Ucraina, pentru RFE/RL, transmite The Kyiv Independent.
Avionul de transport Il-76 s-a prăbușit în regiunea rusă Belgorod pe 24 ianuarie, iar toate persoanele aflate la bord au murit. Ministerul rus al Apărării a susținut apoi că 65 de prizonieri de război ucraineni se aflau în avion, în contextul unui schimb de prizonieri.
Agenția de informații militare a Ucrainei nu a confirmat dacă în avion se aflau prizonieri și nici nu a comentat ce ar fi putut cauza prăbușirea, dar a declarat că fusese planificat un schimb de prizonieri pentru acea zi.
Potrivit lui Iusov, serviciile de informații ucrainene sugerează că mai mulți oficiali militari și politicieni de rang înalt ar fi trebuit să se afle la bordul avionului, dar FSB le-a spus în schimb să folosească alte mijloace de transport.
Iusov a spus că aceste informații au devenit cunoscute de serviciile secrete ucrainene după prăbușirea avionului.
După prăbușire, FSB și armata rusă nu au permis lucrătorilor de urgență să inspecteze locul prăbușirii, conform protocolului, a declarat Iusov.
Potrivit lui Iusov, cinci cadavre au fost trimise la morga locală din Belgorod, iar pe înregistrările video de la locul prăbușirii nu sunt vizibile rămășițe umane.
Rusia a susținut că la bord se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni, șase membri ai echipajului și trei însoțitori.
Dmytro Lubinets a declarat, de asemenea, în emisiunea din 25 ianuarie, că fotografiile și înregistrările video de la locul accidentului nu indică „niciun semn că ar fi existat un număr atât de mare de persoane în avion”.
„Nu sunt un expert, dar dacă ar fi existat chiar și fotografii și videoclipuri ale prizonierilor noștri de război, (Rusia) le-ar fi postat deja”, a declarat Lubinets, referindu-se la dovezile fotografice de la locul prăbușirii.
Iusov a declarat că numele înalților oficiali care ar fi trebuit să se afle la bordul avionului „sunt cunoscute și vor fi dezvăluite”, deoarece Ucraina intenționează să furnizeze concluziile sale anchetatorilor internaționali.
Lubinets a declarat că va face apel la ONU și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru a primi ajutor în vederea aflării a ceea ce s-a întâmplat, după ce președintele Zelenski a anunțat în seara zilei de 24 ianuarie că Ucraina va insista asupra unei anchete internaționale privind accidentul.
Nepalul a cerut Rusiei să trimită înapoi cetățenii recrutați pentru a lupta în Ucraina
Nepalul a cerut Rusiei să trimită înapoi sute de cetățeni nepalezi care au fost recrutați pentru a lupta împotriva Ucrainei, a declarat ministrul său de externe, transmite Sky News.
Se estimează că armata rusă a înrolat peste 200 de cetățeni nepalezi, iar cel puțin 14 dintre aceștia au murit în Ucraina, a declarat Narayan Prakash Saud pentru Associated Press.
Nepalul solicită compensații bănești pentru familiile celor uciși, a spus Saud.
„Am cerut Rusiei să oprească imediat recrutarea de cetățeni nepalezi în armata lor, să îi returneze imediat pe cei care servesc deja în armată, să repatrieze trupurile celor uciși și să îi trateze și să îi returneze pe cei care au fost răniți în lupte.”
Rusia a declarat că se află în posesia cadavrelor a 12 cetățeni nepalezi, în timp ce Said a declarat că, în opinia sa, cinci cetățeni care au luptat în numele Rusiei sunt ținuți prizonieri de partea ucraineană.
Guvernul nepalez a interzis cetățenilor săi să călătorească în Rusia sau în Ucraina pentru angajare.
Trei morți și zeci de răniți în atacurile ruse asupra Ucrainei din ultima zi
Rusia a desfășurat atacuri împotriva nouă dintre regiunile Ucrainei în ultima zi, ucigând cel puțin trei persoane și rănind cel puțin 31, au informat oficialii locali.
Forțele aeriene au raportat mai devreme că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 dintre cele 14 drone kamikaze Shahed lansate de Rusia peste noapte. Aproximativ 10 dintre drone au fost doborâte în regiunea Odesa.
Cu toate acestea, orașul a suferit pagube și victime ca urmare a căderii resturilor de drone. Cel puțin șase persoane au fost rănite, dintre care una a fost spitalizată, a spus guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.
Odesa, țința principală a atacurilor ruse de noaptea trecută
10 drone kamikaze au fost doborâte noaptea tecută în regiunea Odesa, iar 1 în regiunea Mykolaiv. În Odesa, o fabrică de mobilă a fost lovită, fragmente de drone au căzut pe clădiri rezidențiale, iar 6 persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile locale ucrainene citate de Pravda.
„Azi-noapte, inamicul a atacat în două valuri regiunile sudice cu drone de tip Shahed-131/136. Atacul principal a fost concentrat pe Odesa, 6 persoane au fost rănite. A existat o pauză de până la 15 minute între avertismente despre atacul aerian. Forțele de apărare aeriană au reușit să doboare 11 drone kamikaze: 10 în regiunea Odesa, 1 în regiunea Mykolaiv”, au anunțat Forțele de Apărare de Sud ale Ucrainei.
Armata ucraineană anunță că a doborât 11 din 14 drone lansate de ruși în cursul nopții
Forțele ruse au lansat noaptea trecută 14 drone de atac și cinci rachete asupra Ucrainei, au anunțat forțele aeriene ucrainene, care au precizat că sistemele de apărare aeriană au distrus 11 dintre drone, transmite Reuters. Atacurile au vizat regiunile Mikolaiv și Odesa, dar și regiunea Harkov.
Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat pe Telegram că două persoane au fost rănite în timpul atacului asupra orașului-port de la Marea Neagră.
„În ciuda muncii eficiente și fructuoase a apărării aeriene pentru a respinge atacurile inamice, din păcate, o instalație industrială a fost lovită în Odesa, iar clădirile rezidențiale și infrastructura civilă au fost avariate”, a spus Kiper.
Explozii auzite în Harkov
Mai multe explozii au fost auzite în Harkov miercuri seară, relatează Ukrainska Pravda, care citează Forțele Aeriene ucrainene și postul Suspilne.
O alertă de raid aerian a fost declașată în regiune.
Forțele aeriene au raportat în jurul orei locale 21.30 (aceeași oră în România – n.r.) că mai multe grupuri de drone de atac ale Rusiei se deplasează în partea de sud a regiunii Harkov spre nord-vest.
Rusia atacă Odesa cu drone dinspre Marea Neagră, anunță Ucraina
orțele ruse au lansat drone din Marea Neagră către regiunea ucraineană Odesa, anunță luni seară autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda.
Potrivit Forțelor Aeriene, mai multe drone de tip Șahed se deplasează dinspre Marea Neagră în direcția Odesa.
La ora locală 20.34 (aceeași oră în România – n.r.) dronele se aflau în districtul Tatarbunary (spre nord) și în districtul Belyaevsky (spre vest), iar un alt grup de drone dinspre Marea Neagră se îndrepta în direcția Odesei, mai precizează Forțele Aeriene.
În același timp, guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, a făcut apel la locuitorii din Odesa să rămână în adăposturi.
De asemenea, corespondenții Suspilne au relatat că în oraș s-au auzit explozii. Ulterior, s-a precizat că a izbucnit un incendiu în urma unui atac al Rusiei.
..ZORRO.. • 26.01.2024, 08:05
... vai, "cinstita" Ucraina a "gresit" din nou... ca in cazul rachetei cazute in Polonia... ca si atunci, rusii sunt vinovati... 🤮