Kremlinul urmărește să preia controlul asupra Rep. Moldova

Regimul de la Moscova își intensifică eforturile de manipulare, dezinformare și corupere a procesului electoral, încercând să deturneze cursul proeuropean al Republicii Moldova, a afirmat Maia Sandu într-o emisiune în direct a canalului NordNews.

„Kremlinul a reușit în trecut să manipuleze o parte din oameni, să cumpere voturi și să folosească dezinformarea. Acum, vrea să facă același lucru. Noi vrem ca moldovenii să decidă pentru Republica Moldova, nu sub influența banilor murdari veniți din afara țării, nu sub influența propagandei.

Este important pentru noi toți să rămânem o țară pașnică, liberă, în care oamenilor să nu le fie frică să-și exprime opinia. Votul de acum ne va influența viața și dezvoltarea țării nu doar în următorii patru ani, ci pentru următoarele decenii”, a subliniat Maia Sandu.

Apel la vigilență în fața manipulărilor

În fața acestor pericole, președinta Republica Moldova i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni să rămână vigilenți în fața manipulărilor externe și să voteze în interesul propriului stat.

„Trebuie să combatem falsurile, să spunem adevărul și să încurajăm participarea masivă la vot atât în țară, cât și în diasporă”, a notat ea, subliniind că următorul legislativ poate fi unul al integrării europene, un reper istoric similar cu „Parlamentul Independenței din 1991”, forul legislativ care a votat Declarația de independență pe 27 august 1991, marcând astfel proclamarea desprinderii Republicii Moldova de fosta Uniune Sovietică.

Nicolae Țibrigan, expert în dezinformare rusă: „E nevoie de discernământ în cazul decidenților de la București care încearcă să-l tot «spele» pe Ceban de asocierea lui cu Moscova”
Recomandări
Nicolae Țibrigan, expert în dezinformare rusă: „E nevoie de discernământ în cazul decidenților de la București care încearcă să-l tot «spele» pe Ceban de asocierea lui cu Moscova”

Alegerile parlamentare, mai importante decât cele prezidențiale de anul trecut

Miza alegerilor parlamentare din Republica Moldova, programate pe 28 septembrie, este crucială pentru viitorul micului stat: menținerea cursului proeuropean și aderarea la Uniunea Europeană în următorii patru ani sau, dimpotrivă, o eventuală revenire sub influența Rusiei, comentează Radio Moldova, potrivit Agerpres.

În timp ce autoritățile și reprezentanții unor partide extraparlamentare subliniază o oportunitate istorică de integrare europeană, opoziția acuză eșecuri interne și folosește temerile geopolitice ca instrument electoral.

Risc de fragmentare a electoratului proeuropean

Analiștii politici de la Chișinău atrag atenția asupra riscului de fragmentare a electoratului proeuropean în pragul alegerilor, dacă nu va exista un consens între formațiunile prooccidentale.

Perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie va începe pe 14 iulie, iar depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat se va desfășura între 20 iulie și 19 august.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.