„Până într-un milion de euro plăteşti, dar fapta rămâne. Dacă ai mai făcut acest lucru, te duci direct la puşcărie, indiferent de sumă. Acum, pentru o evaziune fiscală de 3.000 de euro să coste un dosar 25.000 de euro şi să stea în judecată până se prescrie, eu cred că nu avem o eficienţă. Este o practică europeană în acest moment”, a spus Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă la Constanţa, potrivit news.ro.
El a adăugat că sunt păreri pro şi contra noii legi, „cum e normal să fie”, dar trebuie văzut ce bani vor fi aduși la buget.
„Haideţi să vedem, totuşi, ce bani vom încasa la bugetul statului! Până în acest moment, la bugetul statului, din aşa-zisa evaziune fiscală depistată, n-am încasat nimic. Pentru că stăm în procese de 7-8 ani”, a precizat președintele PSD.
Ciolacu a precizat că o evaziune de câteva mii de euro „mai mult încurcă”. „E un număr mult prea mare de dosare pe evaziuni de 5.000 de euro, 1.000 de euro, care mai mult încurcă. Prefer, eu, statul român, prefer să încasez banii. Ăsta-i jobul meu de prim-ministru. Jobul judecătorilor şi procurorilor e să bage lumea la puşcărie sau să-i achite. Eu nu mă ocup cu asta”, a mai afirmat premierul.
Legea, adoptată de tandemul Ciolacu-Ciucă
Parlamentul a adoptat pe 19 decembrie 2023 un proiect de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă este achitată suma, plus un procent de 15%. Proiectul, prin care s-a majorat pragul de evaziune de la 100.000 de euro la un milion de euro, a fost inițiat de premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, liderul PNL.
Partidul condus de Cătălin Drulă (USR) și cel condus de Ludovic Orban (Forța Dreptei) au atacat legea la CCR pe 20 decembrie 2023, dar CCR a stabilit pe 19 martie că actul normativ este constituțional.
Pe 6 februarie, procurorul general al României, Alex Florența, a spus despre pragul de un milion de euro pentru evaziune că „limita este prea ridicată” pentru nivelul actual al României.
Pe 10 mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
golgol • 12.05.2024, 08:59
Legea asta e un exemplu că România este tot în comunism !Nu e Ceaușescu dar e șleahta lui Ciolacu, Johannis,Rareș Bogdan și restul.Ideea e că voi care ați votat nu puteți stopa sau modifica aceasta lege cu care nu sunteți de acord și asta clar nu e democrație pt că ei își dau legi ,bani ,voi votanților plătiți taxe aberante! de 35 ani votul vostru a fost zero!Fara referendum național cu titlul executoriu introdus în Constituție pt stopare și modificarea legilor in România va fi mai rău!
MistyDo49 • 12.05.2024, 08:32
La câte milioane toacă PSD pentru a fi la putere.. nu-i de mirare că insistă să închidem ochii la escrocheriile acestor escroci ce se cred politicieni . Din păcate manipularea unor oameni, ce cred că acești escroci pot să le facă viața mai bună , fac posibilă continuarea unui mediu plin de hoți.
nasty1 • 12.05.2024, 07:52
E o lege in favoarea hotilor, initiata de doi hoti (Ciolacu si Ciuca), votata de alti hoti (PSD, PNL + membri ai AUR si UDMR), "garantata" de hotii si CCR si promulgata de alt hot (Iohannis). Daca hotii mai erau speriati pana acum de puscarie, de acum inainte li s-a terminat spaima. Fura cat pot si, daca sunt prinsi, dau banii inapoi si sunt considerati nevinovati.