„Ce spuneau ei (seismologii britanici şi americani – n.r.) despre 2017 e un lucru care se repetă de câţiva ani. Într-adevăr, există o probabilitate destul de mare ca în România să se producă un cutremur de peste 6”, a declarat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Citeşte şi: Cutremur în România. Cutremurul din 28 decembrie a avut 5,3 grade VIDEO
Specialistul a mai precizat că, în 2016, activitatea seismică a fost „destul de modestă” în zona Vrancea. „Vorbind statistic, era într-un fel de aşteptat. Cutremurele de peste de 5 apar la intervale de 3-4 ani. Apar în timpul nopţii şi iarna, de multe ori. Luna ianuarie este, în general, o lună activă”, a mai spus Mircea Radulian.
Un cutremur cu magnitudine 5,3 a avut loc şi în 24 septembrie, la ora 2.11, resimţindu-se şi în Bucureşti. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 112,3 kilometri.
În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.
Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România după 1990 a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro