Vorbim despre un tânăr din Suceava, pe nume Gavril Gabor, despre care s-au scurs informații că ar fi fost împușcat în cap de polițiștii ucrainieni într-o localitate aflată la granița cu România. Deși este un caz foarte grav, acesta nu s-a ”răsuflat” decât izolat, în Suceava, iar când au început să curgă întrebările, autoritățile au ridicat din umeri. Gavril Gabor, despre care am aflat că a fost surprins chiar în timpul unui furt în localitatea Cernăuți, a fost tratat ca un spion. La solicitarea ziarului Libertatea, autoritățile nu au putut indica nici măcar când a avut loc incidentul cu exactitate. Singurul lucru care se știe cu precizie este că un elicopter SMURD l-a transportat pe tânăr de la granița Siret, asta după ce a fost schimbat dintr-o ambulanță în alta de vreo două ori, potrivit unor surse.
Deși starea lui era deosebit de gravă, cu șanse mici de supraviețuire, acesta a fost transportat cu o ambulanță din Ucraina și preluat de o altă ambulanță ISU până la locul aterizării elicopterului SMURD, în apropiere de frontieră. Surse din cadrul Poliției ne-au explicat că în mod normal victima acestui delict nu ar fi trebuit să părăsească teritoriul Ucrainei până la stabilizarea și primele audieri, deși acesta a fost supus unui transfer urgent la un spital din România.
Autoritățile joacă ping-pong cu răspunsurile
”Tânărul se afla în stare gravă și a fost transportat la Cluj. Pe noi nu ne interesau circumstanțele incidentului sau cine e familia lui. Transportul în România a fost solicitat de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)”, a transmis în primă fază coordonatorul SMURD și DSU, Raed Arafat. Secretarul de Stat a revenit ulterior cu o rectificare: ”Autoritatea care a solicitat intervenția SMURD a fost Consulatul General al României de la Cernăuți. Procedura a fost una normală”, a mai transmis acesta. Am solicitat, de asemenea, informații și din partea Inspectoratului Județean de Poliție Suceava cu privire la circumstanțele acestui transfer, dar acolo nici măcar nu s-ar fi auzit de acest caz. ”Probabil este un caz mai delicat. La noi nu a ajuns nimic. Încercați la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Suceava”, ni s-a recomandat.
Cei de la ISU Suceava nu știau decât de transportul cu ambulanța pe o distanță scurtă a suceveanului. ”Vorbiți la Poliție, poate știu ei mai multe”, a venit și cel de-al doilea răspuns evaziv. Dacă toată procedura s-a desfășurat normal, nu înțelegem de ce această secretomanie față de caz, plus că, în alte cazuri similare nu s-a intervenit la fel. În luna februarie a acestui an, un român a fost împușcat în Italia, de cinci ori, timpul unui jaf. Starea lui a fost foarte gravă, însă nimeni nu a intervenit să-l aducă de urgență în România.