Rezultate Bacalaureat 2017. Află primul notele de la bac
Moaștele Sfântul Antonie, cel care îi ajută pe elevi a examene, au fost depuse marți seara la Biserica Sf. Anton din București, unde sute de oameni s-au adunat pentru a se închina.
Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche, paraclis patriarhal din București, și-a îmbogățit de acum înainte patrimoniul cu un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual, care a fost adus marți de la Biserica abației Sfântul Antonie din regiunea franceza Dauphiné, locaș situat la 60 kilometri de orașul Grenoble, racla urmând să rămână definitiv la București.
Sfântul, rămas fără părinţi la vârsta de 20 de ani, şi-a împărţit partea sa de avere săracilor, iar mai târziu, pe cea a surorii lui, pe care a lăsat-o în grija unei comunităţi de fecioare. El a vieţuit o vreme într-o colibă la marginea satului natal Coma, din Egipt.
fotografii: Vlad Chirea
La 35 de ani, Sfântul Antonie s-a stabilit într-o fortăreaţă izolată numită Pispir, la marginea deşertului din Munţii Tebaidei, unde a trăit până în anul 306. El dorea să fie izolat complet de lume şi ducea o viaţă foarte aspră: primea pâine prin acoperişul casei de două ori pe an, deoarece uşa de la intrare era zidită.
Rugăciunea către Sfântul Antonie
Prea Sfinte Antoane, tu ai cutat cu mare sârguință adevărul și ai știut să unești credinșa cu știința, dobândind înețelepciunea prin muncă și rugăciune. Îndemnat de exemplu tău, vreau și eu să progresez în viața creștină și în știință. Mă adresez ție, mai ales cu ocazia examenului pe care trebuie să-l dau, m-am pregtit conștiincios, nu lăsa ca neștiinșa să lipsească munca mea de roadele cuvenite, luminează-mi mintea, întărește-mi meomoria și dă-mi priceperea necesară să răspund corect și cunviincios spre edificarea examenelor mele. Acesta va fi un pas înainte pe drumul vieții mele și o răsplată binemeritată pentru truda și grija părinților mei,
Prea Sfinte Antoane, ajută-mă ca să adâncesc cunoștințele mele, ca ele să nu se oprească la surprafață, ci să ajungă la izvorul înțelepciunii și al științei care este Dumnezeu.
Așa, Doamne, ascultă rugăciunea noastră, ce o adresăm Ție și miluiește-ne pe noi păcătoșii, robii Tăi și îndrumă-ne spre bine. Fii binecuvântat în vecii vecilor. Amin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro