Cuprins:
Cine va fi șef la SRI?
Nicuşor Dan a fost întrebat dacă, în numirea directorului SRI va ţine cont de propunerile făcute de partidele din coaliţie şi dacă acesta poate fi un om politic.
„Propunerea o face preşedintele şi bineînţeles că fiind şi momentul acesta delicat nu îmi doresc să facem jocuri, să propun oameni pe care eventual Parlamentul să îi respingă. O să mă consult cu partidele, dar numirea în mod constituţional o face preşedintele”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a fost întrebat dacă se gândeşte la un nume pentru şefia SRI.
„Discuţia asta am avut-o şi cu partidele, şi înainte de formarea Guvernului. Propunerea va veni de la mine, evident că îi voi consulta, dar propunerea va veni de la mine. Am nişte persoane în cap aşa cum am avut şi pentru Curtea Constituţională. Încă sunt în proces de analiză. La fel şi pentru SIE”, a transmis preşedintele Nicuşor Dan.
Postul de director al SRI este vacant încă din vara anului 2023, după demisia lui Eduard Hellvig.
În cazul SIE, actualul director, Gabriel Vlase, e contestat public. Site-ul G4Media a dezvăluit că şeful SIE a zburat la Abu Dhabi pentru a urmări Marele Premiu de Formula 1, care a avut loc pe 8 decembrie. În acele zile, CCR tocmai decisese anularea alegerilor prezidenţiale din cauza interferenţelor străine în procesul electoral. În replică, şeful comisiei parlamentare pentru controlul SIE, Mihai Weber (PSD), a declarat că deplasarea lui Gabriel Vlase a fost ”o misiune externă”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_44d312db97ee4bc4cce0b74bdeb7a820.jpg)
Nicușor Dan, despre situația locuinței sale de protocol: „S-a prelungit armistițiul”
Nicușor Dan, a oferit o actualizare privind situația locuinței sale de protocol, spunând că armistițiul cu Serviciul de Protecție și Pază (SPP) privind alegerea unei locuințe oficiale a fost prelungit.
„S-a prelungit armistiţiul”, a afirmat Nicuşor Dan. Întrebat despre durata prelungirii, primarul a răspuns metaforic: „La porţile Orientului nimic nu este bine definit. Încă una, două luni, mai vedem, mai căutăm alternative”.
Imediat după preluarea mandatului, Nicușor Dan a explicat că a convenit cu SPP-ul o amânare până la încheierea anului școlar, pe 15 iunie, pentru luarea acestei decizii. Motivul principal a fost legat de fiica sa, care și-a exprimat dorința de a rămâne în același cartier.
„Cu SPP-ul am avut un armistiţiu, până pe 15 iunie, când se termină şcoala şi după aceea mai vedem”, declarase anterior primarul la Parlament, când a fost întrebat despre o posibilă mutare din locuința actuală închiriată.
Nicușor Dan, despre posibila ieșire de la guvernare a PSD
Președintele Nicușor Dan a apreciat asumarea partidelor pro-occidentale de a participa la guvernare, în ciuda costurilor politice.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6820fb0368efbd26454fa1bea0a0b4b9.jpg)
„Este absolut lăudabil că fiecare dintre partidele pro-occidentale și-a asumat participarea la guvernare știind că o să fie costuri politice pentru asta”. Președintele a subliniat importanța coaliției în contextul actual.
Întrebat despre o posibilă ieșire a PSD de la guvernare, Dan a răspuns: „Eu vreau să mulțumesc partidelor care și-au asumat împreună guvernarea și formează această coaliție și doresc ca această coaliție să dureze cât mai mult”.
Deși există speculații privind stabilitatea coaliției, liderii politici par să susțină continuitatea acesteia. Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a afirmat că partidul său nu intenționează să părăsească guvernarea.
Cum comentează Nicușor Dan legea care înăsprește pedepsele pentru manifestări fasciste și legionare
„Am văzut în spațiul public întrebarea: sunt atâtea probleme în România și președintele tocmai de legea asta s-a apucat? E o obligație a președintelui ca orice lege, în termen de 20 de zile, fie să o promulge, fie să o trimită la Curtea Constituțională dacă apreciază că e neconstituțională. În intervalul acesta, am promulgat vreo 40-50 de legi, pe aceasta am trimis-o înapoi pentru că erau niște prevederi care încălcau niște directive europene.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e86a54480a0b1b7aa2efdf6966d6c85a.jpg)
Apoi, evident că nu sunt o persoană care să încurajeze tipul acesta de manifestări, și vreau să întrebăm parchetul ce s-a întâmplat cu zecile, sutele de amenințări pe care jurnaliști le-au primit în lunile noiembrie-decembrie 2024? Ce s-a întâmplat cu amenințările la adresa domnului Vexler? Acestea sunt niște chestiuni concrete, față de care statul român trebuie să reacționeze.
Dacă ne uităm la conținutul acestei legi, așa cum probabil ați citit sesizarea pe care am făcut-o, o să vedeți că sunt chestiuni extrem de neclare. Vă dau un exemplu: în orașul Făgăraș există o asociație care se ocupă de promovarea Rezistenței din munții Făgăraș. Între membrii Rezistenței, sunt câteva persoane care în trecutul lor au făcut parte din mișcarea legionară. Această asociație, are sau nu are caracter legionar? Pentru că legea nu ne spune. Și dacă are, oamenii aceștia trebuie să facă pușcărie? Eu cred că nu, cred că este legitim să promovezi Rezistența anticomunistă din munții Făgăraș. Și sunt multe astfel de neclarități care lasă loc arbitrarului.
Trebuie să avem o lege care să condamne manifestări homofobe, antisemite, rasiste, dar trebuie să fie foarte clară, ca să nu lase loc de interpretări.”
Nicușor Dan a comentat acuzațiile magistraților
Acuzat că tergiversează pensionarea magistraților, Nicușor Dan a declarat:
„Cred că și-au ales prost persoana împotriva căreia să iasă cu un comunicat de presă. Am fost des în sala de judecată, înțeleg că sâmbătă și duminică nu lucrează pentru a redacta, înțeleg că volumul de muncă este de multe ori peste puterile unei persoane și înțeleg că acest oprobriu public asupra magistraților face rău justiției din România. CSM ar trebui să se gândească la mine ca la un partener.
Sunt vreo 40-50 de cereri de pensionare care au ajuns la mine, am văzut că cererile sunt incomplete, am solicitat ca ele să fie completate. Am încercat chiar weekend-ul ăsta să mă uit pe ele, e o chestiune de zile. Nu e vreun război, e doar o chestiune administrativă.”
Nicușor Dan a făcut publice cheltuielile din campanie și numele donatorilor
„A fost o discuție în spațiul public despre cheltuielile făcute în campanie și precampanie, atât la alegerile locale din București, cât și la prezidențiale. Am venit în fața dumneavoastră cu o situație: în precampania din alegerile locale din 2024, am avut donații de 1,75 milioane de lei, și cheltuieli de 1,6 milioane de lei. Dintre donatori, Monica și Florin Talpeș, Bogdan Micu, cu sume mai mari de 5000 de euro.
Pentru alegerile locale în campanie am cheltuit 600.000 de lei.
În precampania prezidențială pentru 2025, donațiile au fost de 9,5 milioane de lei, cheltuielile de 7 milioane de lei, rezultă o diferență de 2,5 milioane de lei.”
Monica și Florin Talpeș au donat 810.000 lei, Dan Ostahie, 810.000 de lei, Aurel Iancu 500.000 de lei, Ana Maria Mihai, 250.000 de lei și o persoană care a donat 485.000 de lei și a dorit să rămână confidențială.”
Primele declarații ale lui Nicușor Dan
„Patru puncte de la mine:
În primul rând, câteva chestiuni pe măsurile fiscale: este o chestiune provizorie, România are potențial economic, așa cum am spus de mai multe ori la sfârșitul lui 2026, dacă nu facem greșeli, intrăm în OCDE și în felul acesta România va fi interesantă pentru investitori străini.
Al doilea lucru: vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși. Am promis că facem reforme, le vom face ca situația financiară a României să se redreseze.
În momentul în care vine rectificarea bugetară pe 2025, Administrația Prezidențială propune o reducere a bugetului propriu cu 20% pentru a participa la efortul colectiv. De ce nu s-a început cu măsuri de corecție înainte de cele care să afecteze pe toată lumea? Mi se pare că nu a fost destul de bine explicat în spațiul public, a fost o presiune a timpului asupra piețelor financiare, expuse ani de zile la presiuni neonorate ale României.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/nicusor-dan-conferinta-de-presa-14-iulie-3-1024x682.jpeg)
Însă, pe chestiunea TVA-ului, de care sunt sigur că sunteți interesați, angajamentul guvernului în momentul în care a fost investit, a fost că TVA-ul nu va crește și că vom avea o reevaluare la începutul lui octombrie. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA-ului, era nevoie și erau realizabile un set de discuții cu Comisia, cu agențiile de rating și această măsură putea să nu fie luată.
A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariu, așa stimulezi oamenii să iasă din sistem. A doua greșeală față de magistrați a fost că, în ultimii ani, au fost mesaje heirupiste care au făcut ca, din zona de magistrați și procurori, foarte mulți să iasă la pensie și în felul acesta, din păcate, am pierdut profesioniști și calitatea justiției în România a scăzut.
Mesajul importante și foarte ferm în legea magistraților în acest moment este legat de o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede, la acest moment, în ipoteza în care vor ieși la pensie mai târziu. Această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraților, adică mesajul meu este că toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite să iasă din sistem pentru că această prevedere va rămâne.
În ceea ce privește activitatea externă, vreau să vă dau niște date importante pentru luna iulie. 16 iulie este momentul în care CE va publica proiectul fondurilor europene 2028-2034. Din acel moment, va începe o foarte lungă dezbatere între Comisie, Parlament și statele membre pe cum vor arăta fondurile europene. 18 iulie, vineri, vom face o vizită oficială în Germania, unde voi avea întâlniri cu președintele Starmer și cancelarul Merz și cu oameni de afaceri din Germania. 25-26 iulie, vizită oficială în Austria, unde mă voi întâlni cu președintele. Și 29 iulie este momentul până la care România trebuie să transmită CE schița de proiecte pe care dorește să o refinanțeze din programul SAFE, de înarmare al Uniunii Europene.”
Nicușor Dan va comenta, cel mai probabil, noile măsuri fiscale
Una dintre temele principale pe care le va aborda Nicușor Dan va fi pachetul de măsuri economice adoptat recent de Guvernul Bolojan. Nicușor Dan nu a comentat încă public aceste măsuri, care includ și creșterea TVA. În campania electorală, președintele a promis că TVA nu va crește.
Un alt subiect important este întârzierea semnării decretelor de pensionare pentru zeci de magistrați. Președintele ar putea explica motivele din spatele acestei decizii. Conferința de presă ar putea aborda și procesul de numire a noilor șefi ai serviciilor secrete, un subiect de interes major pentru securitatea națională.
La plecarea de la Congresul PNL, Nicușor Dan a fost întrebat despre schimbarea în stilul său de comunicare. El a răspuns: „La începtul mandatului colegii dumneavoastră mă așteptau la poartă ceea ce nu era… Luni la ora 10 facem o conferință și o să răspund la absolut toate întrebările”.
Dominic Fritz, președintele USR, a comentat recent despre implicarea lui Nicușor Dan în programul de guvernare. El a declarat: „Președintele a fost foarte implicat în perioada de până la nominalizarea premierului și cred că, pe bună dreptate, și-a pus o amprentă pe programul întreg al guvernării.”
Fritz a adăugat: „Eu cred că vom vedea că Nicușor Dan va fi un președinte empatic, un președinte conectat la realitățile românilor și un președinte care va avea curajul să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă sunt neplăcute, fie pentru cetățeni, fie pentru politicieni.”
Nicușor Dan a vorbit la Congresul PNL
Nicușor Dan a transmis și un mesaj sâmbătă, la începutul Congresului PNL, unde a venit în calitate de invitat. Președintele este optimist cu privire la situația economică, însă atrage atenția asupra faptului că membrii Guvernului trebuie să „repare deciziile asumate greșit” făcute până acum în țară, tocmai ca românii să nu își piardă încrederea.
„În urmă cu două luni, România a trecut printr-un moment dificil și PNL a mers în direcția corectă, vreau să vă mulțumesc pentru asta (…) În cei 35 de ani de la Revoluție, PNL a făcut greșeli, însă sunt două lucruri foarte importante pe care le-a făcut.
În primul rând, în momentele importante a ținut direcția corectă pentru România. În al doilea rând, și-a asumat decizii grele în momente grele și acesta este un astfel de moment. Este foarte important că PNL și-a asumat guvernarea.
Suntem cu toții obligați să reparăm, în anii care urmează, deciziile asumate greșit în societate, pentru că altfel românii, în 2028, nu ne vor mai ierta. Sunt foarte optimist că vom reuși să facem împreună lucrurile acestea”, a declarat Nicușor Dan, la deschiderea Congresului PNL.”
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_66d95ab8485a877c935d89db439af66f.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_a50462468f4d77a4579e3f940b63a2e4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_7b4c8a691f890d7d7e2281daa979d35c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_eb6fd6b02a1b368d718f271d644db29a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_6505ceb2df47f6200a5afba9604a234c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_1b09049aec0716e115db6ac7a122812f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_37775015c0614473d8a76180cbeae635.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_0804564460d3694471d5f8f82aa0697e.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_1a5ccf4ba98c32c8455b22b04445d031.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_8e7fe8d2c12c68dd853764ffa0e25cb1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_2690990ce2aaad42877643ec160885fd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_f3a724216c0c16b2a7a2dd49855802ba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_a3108e3eddb5b16270866355f6bca973.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_b428f75031377bf1ff7f304c9bca0273.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_8fdc2a1ce0b5952c5e16a5495ec04e52.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_95b3af4c38326f7a3ebc1bfb5a55a9b0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_c02c77abce4a79068455892842051c70.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_40de0abfdd2e9a484de7ae020074d5c9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_529b9d107a8788ff15760b71a9902bd0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_5385275cbecebf5be1180a338c06d52e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_39471bf982b1fe46aab508873b0b4283.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_1893132f78d344e7c7e75e451b3fd13b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_2fe71ef747497f1c26d518abf10628c7.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.