Ioana, o orădeancă a cărei familie a emigrat în urmă cu mai bine de trei decenii în SUA, este unul dintre candidaţii la funcţia de judecător în statul Illinois, poziţie care în SUA se poate obţine prin votul cetăţenilor.
Ioana are o poveste de viață mai mult decât interesantă, necazul din copilărie dovedindu-se acum că a fost ca un pas înainte pentru orădeancă. În 1981, pe când avea doar 7 ani, ea a fost exmatriculată brutal din şcoală, fiind pedepsită pentru vina tatălui său, de profesie avocat, care fugise în America.
„A fost dramatic. Nu doar că nu mai ştiam nimic de tata, ci am fost şi marginalizată”, povesteşte, pentru Bihoreanul, femeia, acum în vârstă de 42 de ani.
Doi ani mai târziu, după ce tatăl său a primit azil politic şi s-a stabilit în Detroit, capitala statului Michigan, unde exista una dintre cele mai mari comunităţi de români, Ioana, sora şi mama lor au pornit şi ele spre ţara tuturor posibilităţilor.
„Am luat-o de la mai puţin decât zero. Nu vorbeam limba engleză, nu aveam bani, trăiam din ajutorul social. Dar am ştiut că trebuie să mergem înainte”, îşi aminteşte ea despre începutul noii vieţi.
Părinţii Ioanei au muncit din greu, iar în cele din urmă s-au pus pe picioare. Tatăl a făcut facultatea de Drept şi în SUA, redevenind avocat, iar fetele au urmat şcoli bune, pentru a putea să-şi asigure o carieră solidă.
„Un profesor m-a făcut să am încredere în mine şi m-a învăţat că educaţia nu ţi-o poate lua nimeni niciodată”, spune Ioana.
Şi-a însuşit lecţia, iar acum o transmite şi celor trei băieţi ai ei, cu toţii botezaţi româneşte: Sebastian (9 ani), Andrei (7 ani) şi Alex (3 ani).
În plină campanie electorală, românca şi-a luat însă o vacanţă pentru a veni în oraşul natal, unde visează ca într-o zi să aibă, din nou, o casă.
Ioana şi-a depus dosarul de candidatură atât în varianta electorală, cât şi pentru selecţia judecătorilor locali de către comitetul statal al judecătorilor. Cele mai mari şanse le are dacă va fi votată, întrucât în concursul de dosare concurenţa este acerbă.
„Încă nu se cunoaşte numărul de funcţii scoase la concurs şi nici cel al candidaţilor, dar în varianta alegerii de către judecători vor fi, probabil, sute de candidaţi pe 4-5 posturi”, explică Ioana. În schimb, în varianta electorală, se preconizează cam 6 locuri şi 25 de candidaţi. Aşadar, o concurenţă ceva mai puţin ascuţită…
Scrutinul va avea loc anul viitor, pe 20 martie, iar până atunci Ioana încearcă să-i convingă pe electori că va fi un judecător bun.
„Cred că am abilităţi care mă vor face să administrez foarte corect funcţia. Orice judecător poate aplica legea, dar trebuie să ai o anumită perspectivă asupra vieţii ca să fii imparţial şi just”, spune ea.
Pe site-ul de campanie, românca se prezintă ca un imigrant care şi-a construit viaţa în America prin muncă şi care a crescut trei băieţi învăţându-i să respecte şi să iubească ţara de adopţie la fel ca pe cea din care au pornit părinţii, notează sursa citată. De altfel, pentru că tatăl acestora e originar din Zalău, băieţii îşi petrec fiecare vacanţă de vară la bunicii de aici, iar Ioana profită pentru a veni şi ea să-şi vadă rudele din Bihor.
Sursa foto: Bihoreanul
Citește și: Uraganul Harvey a ucis șase membri ai aceleiași familii. Un bărbat a vrut să-și salveze nepoții, însă a văzut cum aceștia sunt luați de puhoaie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro