Theresa May, care și-a început cariera politică în perioada în care Margaret Thatcher era premier, a fost considerată timp de mult timp drept a doua femeie care va conduce Guvernul britanic.
Noul premier al Marii Britanii, care va prelua oficial funcția miercuri, are o reputație de politician dur, cu multă experiență și capabilă să facă față oricărui atac. Singurul lucru care sugerează o parte neconformistă sunt pantofii îndrăzneți pe care aceasta îi poartă, transmite ITV.
fd
fd
Theresa May, singura fiica a unui vicar din Eastbourne – oraș de coastă din sud-estul Marii Britanii – , s-a născut în 1956. Ea a învățat și la școli publice, dar și la școli private, înainte de ajunge la universitatea Oxford, unde a studiat geografia. După absolvire, Theresa May a început o carieră în finanțe, lucrând la Banca Angliei. În 1986, ea și-a început cariera politică. A fost aleasă în Consiliul Local din districtul londonez Merton. Abia în 1997, Theresa May a intrat în Parlamentul britanic, obținând un mandat ca membru al opoziției.
Citește și: Românii se tem pentru viața lor în Marea Britanie după Brexit! Apelul emoționant al unui bărbat din Anglia
Din acel moment a început ascensiunea ei politică. Theresa May a primit portofolii importante în Guvernul din umbră, precum funcţia de ministru al educaţiei şi al muncii şi pensiilor. Mai mult, ea a devenit lidera grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor şi a servit, pentru scurt timp, ca primul preşedinte onorific femeie al partidului său.
După alegerile din 2010, în urma cărora Partidul Conservator a făcut alianţă cu liberalii, Theresa May a devenit ministru de interne, fiind a patra femeie care a condus unul dintre cele patru ministere de bază ale statului.
În mandatul său de şase ani la Ministerul de Interne, cel mai lung din ultimii 50 de ani, May şi-a construit o reputaţie de politician dur, dispus să îşi facă duşmani atât timp cât duce la implementarea politicilor în care crede.
Theresa May a supravieţuit criticilor pentru că nu a reuşit să pună în aplicare promisiunea Guvernului de a reduce nivelul imigraţiei. Mai mult, deși a avut un rol central în cabinet, ea a păstrat distanţa din punct de vedere politic de nucleul puterii, format din David Cameron şi ministrul de finanţe, George Osborne.
De altfel, mulţi analişti se aşteptau ca Theresa May să îi înfrunte pe Osborne şi pe Boris Johnson într-o viitoare cursă pentru conducerea partidului, înainte de referendumul privind apartenenţa la UE.
Theresa May a făcut campanie pentru rămânerea în UE, dar anunță negocieri dure
În campania pentru referendum, Theresa May a pledat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Ea a ales, însă, să nu se implice foarte activ. Astfel, ea nu a participat la mitinguri şi întâlniri cu alegătorii, a rostit numai câteva discursuri şi a criticat multe aspecte ale UE. Toate acestea i-au permis să devină un simbol al unităţii.
După referendum, Theresa May și-a luat angajamentul să atenueze diviziunile, însă a ridicat foarte multe semne de întrebarea atunci când a afirmat că Marea Britanie ar putea declanşa oficial Articolul 50, abia în 2017.
Ea a dat însă asigurări că va respecta rezultatul referendumului. „Brexit înseamnă Brexit”, a explicat ea. „Campania a fost desfăşurată, votul a avut loc, rata de participare a fost mare, iar opinia publică şi-a dat verdictul. Nu trebuie să existe tentative de a rămâne în UE, tentative de a readera pe uşa din spate sau un al doilea referendum”, a adăugat May.
Săptămâna trecută, ea a primit un sprijin ambiguu de la fostul ministru de finanţe Ken Clarke. „Theresa este o femeie al naibii de dificilă, dar noi am lucrat cu Margaret Thatcher”, i-a spus Clarke colegului său de partid Malcolm Rifkind, într-o discuţie surprinsă din greşeală de jurnalişti.
Răspunsul lui May a fost o nouă dovadă a experienţei şi ambiţiei sale. „Ken Clarke consideră că sunt o femeie a naibii de dificilă. Următoarea persoană care va afla acest lucru va fi Jean-Claude Juncker (preşedintele Comisiei Europepene – n.r.)”, a declarat ea.
Rezultate bacalaureat 2016. Uite ce note s-au luat!