UPDATE ora 21.25: Ministerul Justiției a transmis că primul termen în faţa Camerei de Instrucţie va fi pe 9 aprilie, iar decizia extrădării lui Paul de România „va aparţine Justiţiei franceze”, așa cum este normal.

„Ministerul Justiţiei a luat act de acţiunea autorităţilor franceze privind reţinerea cetăţeanului Al României Paul Philippe. În data de 7 aprilie a.c., cetăţeanul Al României Paul Philippe a fost preluat de la domiciliul acestuia şi dus în faţa unui magistrat al Curţii de Apel Paris, unde s-a desfăşurat o audiere preliminară”, a precizat insituția condusă de ministrul Radu Marinescu.


Știrea inițială: Autorităţile franceze au transmis că Paul de România a fost arestat acasă, în Paris, la ora 5.54, în baza mandatului european de arestare emis de autorităţile române, au precizat sursele judiciare pentru Libertatea.

Prințul Paul, arestat la domiciliu, la Paris. Autoritățile române încearcă a treia oară să îl extrădeze. Anunțul Ministerului Justiției
Poza prințului Paul, pe site-ul Poliției Române

Curtea de Apel Braşov a solicitat Biroului SIRENE introducerea unei semnalări pentru arestare şi predare, în baza noului mandat european, şi a cerut retragerea celui vechi. În prezent, procedura executării mandatului european de arestare emis de România este în desfăşurare.

VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti
Recomandări
VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti

Prințul Paul a scăpat până acum de extrădarea din Franța și din Malta. De 5 ani se sustrage pedepsei cu închisoarea

Paul-Philippe al României, acum în vârstă de 76 de ani, a fost condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară în decembrie 2020, înainte de a fi condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost prins la Paris abia în iunie 2022. Curtea de Apel din Franța a refuzat însă să-l extrădeze în România, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din țara noastră.

La finalul lunii aprilie 2024, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Inițial, în mai 2024, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, în iunie 2024, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, doar că hotărârea nu a fost definitivă.

Ulterior, Tribunalul din Malta a stabilit că Paul de România va fi pus sub control judiciar și eliberat pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest. În august 2024, instanța din Malta a decis că Paul nu va fi extrădat, susținând că există un „risc real şi personal” de încălcare a drepturilor fundamentale ale fugarului.

Cauzele profunde ale violenței domestice în România. Specialist: „Majoritatea agresorilor au o formă de adicție, în special jocurile de noroc”
Recomandări
Cauzele profunde ale violenței domestice în România. Specialist: „Majoritatea agresorilor au o formă de adicție, în special jocurile de noroc”

Deci, Paul de România a scăpat până acum de două extrădări, iar autoritățile române încearcă a treia oară acest lucru.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

dabaca2020 11.04.2025, 18:52

Sa speram ca justitia isi va face datoria pana la capat ! Sunt mult ,,smecheri ,in Romania !

Avatar comentarii

Demradulescu 07.04.2025, 22:06

Și acolo la Paris va trăi fericit până la adânci bătrâneți.Și-am încălecat pe -o șa/Și v-am spus povestea așa.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.