Video: Vlad Chirea/ Libertatea

Peste 1.000 de femei au ieșit în stradă

Conform informațiilor furnizate de Centrul FILIA, organizatorul principal al manifestației, acesta este al 26-lea caz de femicid înregistrat în România în acest an. Protestul urmează la scurt timp după un alt eveniment similar, organizat în urmă cu două săptămâni.

Protestul de acum două săptămâni a fost organizat după moartea Teodorei Marcu. Tânără de doar 23 de ani, a fost ucisă în plină zi, în timp ce era pe stradă, cu fiica sa de mână. Tânăra a fost împușcată de Robert Lupu, un bărbat care o abuza și o teroriza de când avea 14 ani.

Între 2015 și 2023 au fost raportate 426 de cazuri de femei ucise de partenerii lor, de foştii parteneri sau de membri ai familiei, potrivit unei declarații din 2023 a Gabrielei Firea, pe atunci Ministrul Familiei.

femei care poarta pancarte cu texte feministe în timpul protestului împotriva violenței de gen organizat de Centrul FILIA, 18 iunie 2025Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Femicidul cu numărul 26

Luni, 16 iunie, o tânără de 22 de ani și-a pierdut viața în comuna Lipănești, Prahova. Agresorul, un bărbat de 37 de ani, a atacat-o cu un topor în prezența mamei victimei și a celor doi copii ai săi.

Elevii vor fi evaluați după noi criterii. Cum se vor da notele de 10. Interviu cu un expert străin în educație
Recomandări
Elevii vor fi evaluați după noi criterii. Cum se vor da notele de 10. Interviu cu un expert străin în educație

„După ani de abuz fizic, psihic și sexual, femeia reușise să scape și să se adăpostească alături de copii la părinți, dar agresorul a continuat să o urmărească. Poliția a vizitat agresorul în dimineața crimei, însă l-a lăsat liber, permițând astfel tragedia”, a transmis centrul Filia în cadrul unui comunicat.

Revendicările femeilor

Manifestanții solicită autorităților măsuri urgente pentru combaterea violenței de gen. Printre acestea se numără:

  • Aplicarea strictă a legilor existente
  • Evaluarea obligatorie a riscului în cazurile de violență domestică
  • Finanțare adecvată pentru serviciile dedicate victimelor și agresorilor
  • Formare continuă pentru personalul implicat în combaterea violenței
  • Transparență în privința datelor despre femicide
pancarte cu texte feministe în timpul protestului împotriva violenței de gen organizat de Centrul FILIA, 18 iunie 2025Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Reacția președintelui Nicușor Dan

Președintele României, Nicușor Dan, a postat pe Facebook faptul că actele de violență domestică sau motivate de gen nu pot fi tolerate, ignorate sau tratate cu superficialitate.

Stenograme din dosarul lui Florian Coldea: „Dacă se apucă să deschidă 2-3 vorbe, cade România”. Este invocat și numele Laurei Kovesi
Recomandări
Stenograme din dosarul lui Florian Coldea: „Dacă se apucă să deschidă 2-3 vorbe, cade România”. Este invocat și numele Laurei Kovesi

„Fac un apel ferm către autoritățile cu responsabilități în aplicarea legii – polițiști, procurori, judecători – să trateze fiecare caz de violență domestică cu maximă seriozitate. Prea multe semnale de alarmă au fost ignorate. Este imperativ ca victimele să fie crezute și protejate, iar comportamentele abuzive să fie oprite înainte de a se transforma în tragedii. Voi colabora cu viitorul Guvern pentru a construi un pachet de măsuri concrete, care să asigure protecția reală a victimelor și prevenirea violenței de gen”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Reacția Patriarhiei Române

Patriarhia Română și-a exprimat îngrijorarea față de aceste cazuri de femicid, subliniind incompatibilitatea violenței cu învățăturile creștine.

Conform sursei Filia, organizatorii protestului subliniază că „tăcerea și ignoranța sunt complice la crimă”. Ei cer un răspuns ferm din partea societății și a instituțiilor pentru a pune capăt violenței fatale împotriva femeilor în România.

Primele efecte ale măsurilor fiscale propuse de Guvernul Bolojan. Anunțul despre ROBOR făcut de Ministerul de Finanțe
Recomandări
Primele efecte ale măsurilor fiscale propuse de Guvernul Bolojan. Anunțul despre ROBOR făcut de Ministerul de Finanțe

Video: Andreea Ștefan/ Libertatea


Dacă te confrunți cu violență domestică sau cunoști pe cineva aflat într-o astfel de situație, poți apela gratuit, 24/7, linia telefonică națională de asistență pentru victimele violenței domestice: 0800.500.333

Acest serviciu este confidențial și oferă consiliere, sprijin, informații despre drepturi, proceduri legale și îndrumare către adăposturi sau alte servicii specializate.

În situații de urgență, sună imediat la 112.

Nu ești singur(ă)! Există ajutor și soluții. Consilierii specializați te pot ghida către siguranță și sprijinul de care ai nevoie.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

MarinPreda 19.06.2025, 10:24

Care este diferența de crime vs crime. Este mai grav cand un bărbat ucide o femeie decât atunci cand un bărbat ucide un bărbat sau o femeie ucide o femeie sau un bărbat? Este doar o curiozitate a mea si încerc sa înțeleg.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.