- ”ONG-uri, mai ales cele din zona religioasă, dar și cei din Grupul de Rugăciune, au avut o reacție destul de virulentă”, a motivat unul dintre inițiatori, deputatul PSD Adrian Solomon, introducerea acestui amendament.
De ani de zile, România este pe locul 1 în UE în ceea ce privește mamele adolescente. Avem cel mai mare procent de nașteri în rândul femeilor sub 20 de ani din Uniunea Europeană (9,9% din numărul total de nașteri, față de 2,8% media UE în 2016).
Pe 3 aprilie, președintele Iohannis a promulgat legea 45/2020 care prevedea ”derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”
Proiectul de lege, care viza modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a trecut de Plen la începutul pandemiei, fiind adoptat de Camera Deputaților pe 10 martie 2020.
Marți, 26 mai, mai mulți deputați și senatori PSD și PNL au venit cu un amendament care limitează efectele legii 45.
Inițiatori au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament.
Ce prevede legea 45/2020
”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”
Ce schimbă amendamentul
”Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”
Practic, a fost introdus acordul scris al părinților, iar ”educația sexuală” a fost înlocuită cu ”educația sanitară”.
Amendamentul introdus pe ascuns
Pentru că legea 45 fusese deja promulgată, deputații și senatorii au găsit o altă modalitate de a o contracara.
S-au folosit de un alt proiect de lege aflat pe circuit, pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, pentru a introduce acest amendament în Comisia pentru muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților.
Proiectul respectiv de lege are cu totul alt obiect, dar pentru că viza tot modificări la legea 272, a fost adăugat și acest amendament.
”E o chestie de tehnică legislativă. Când mai multe proiecte ajung pe ordinea de fond, ele se contopesc și se aduc ca amendamente la un proiect bază. Într-un tren care e în mers, poți să mai adaugi un vagon”, a explicat pentru Libertatea un deputat.
Cum s-a petrecut dezbaterea în Comisia de Muncă?
Un deputat ne-a explicat că, de regulă, la dezbaterile din Comisia pentru muncă ”nu intrau pe Zoom alții decât membrii comisiei și reprezentanții Guvernului. Azi a fost prima oară când au intrat și alți parlamentari, Dobrovie și Sighiartău care sunt în Grupul de Rugăciune.”
”Sighiartău a fost principalul promotor. A explicat că acest amendament e o greșeală, că nu mai trăim în comunism, că ne educăm copiii și acasă și că nu trebuie să facem asta la școală”, continuă deputatul care a preferat să rămână anonim.
Amendamentul a primit vot favorabil. Următoarea etapă este votul în plen.
Patru deputați au venit cu o reformulare a amendamentului, care însă a fost respinsă. Aceștia își propun însă să susțină amendamentul respins în plen.
Cei patru sunt deputatul independent Adrian Dohotariu, deputatul USR Cristian Seidler, deputata PNL Mara-Daniela Calista și deputata UDMR Éva-Andrea Csép.
Amendamentul respins:
”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, având opțiunea părinților sau ai reprezentanților legali ai copiilor de a solicita în scris unității școlare scutirea copiilor de la asemenea programe de educație.”
Altfel spus, părinții nu trebuie să își ofere acordul scris pentru predarea materiei, dar pot să ceară scutirea copiilor de la acest program.
Solomon: ”Am votat după ceea ce am considerat noi că este mai bine pentru copiii și pentru părinții din țara asta”
Libertatea i-a căutat pe inițiatorii și susținătorii amendamentului, care cer introducerea acordului părinților.
”După modificarea anterioară a legii și introducerea acestui articol, au fost mai multe reacții adverse”, a povestit deputatul PSD Adrian Solomon.
La ce reacții adverse face referire acesta?
Ong-uri, mai ales cele din zona religioasă, cei din Grupul de Rugăciune au avut o reacție destul de virulentă, există un Grup de Rugăciune la Cameră, colegi de-ai mei și multe memorii pe care le avem la comisii și nu numai.
Solomon:
Acesta explică că nu este o interzicere a acelor discipline.
”Se completează educația pentru viață și educația sexuală cu educația sanitară, se mărește, se lărgește spectrul disciplinelor respective, să aibă profesorii de unde alege în funcție de categoriile de vârstă și se introduce un acord prealabil al părintelui, astfel încât el să poată decide în funcție de ce programă prezintă profesorul care cere acordul”, adaugă deputatul.
Nu menționează însă că amendamentul schimbă ”educația sexuală” cu ”educația sanitară”.
Legat de proiectul inițial de lege, pe care amendamentul îl contracarează, Solomon spune că ”au fost câțiva colegi mai liberi în gândire și în manifestări, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să îi votăm pe cei mai gălăgioși.”
”Am votat după ceea ce am considerat noi că este mai bine pentru copiii și pentru părinții din țara asta”, motivează deputatul. ”Eu cred că până la o vârstă e bine ca copiii să aibă o oarecare inocență.”
Deputatul PSD Titus Corlățean ne-a spus că nu poate vorbi, iar apoi nu a mai răspuns la telefon.
Sighiartău: ”Asta e discutată cu mai multe asociații de părinți.”
Deputatul PNL Robert- Ionatan Sighiartău a explicat că a susținut acest amendament pentru că este părinte, dar și pentru că s-a consultat cu mai multe asociații de părinți.
”Știți de ce? Pentru că sunt părinte și sunt și alți părinți în țara asta, care pe lângă materiile și curricula Ministerului Educației, există niște materii opționale. Prin care părinții să-și dea acordul cu privire la ce opțional să facă”, a adăugat deputatul.
Nu a vrut să spună ca la asociații de părinți face referire, motivând că trebuie să intre într-o întâlnire importantă.
Iurișniți: ”Poate nu e întotdeauna părintele lângă copil”
Deputata USR Cristina-Ionela Iurișniți, inițiatoarea legii 45, a spus că amendamentul afectează puternic efectele legii respective.
”Sunt copii care au părinți plecați în străinătate, părinți care nu se pot interesa de ei. Ce faci atunci? Vine un medic să le vorbească de sănătate elevilor, dar pentru că părintele e la muncă în afară, nu poate să își dea acordul. Copilul acela nu poate participa la discuție”, spune Iurișniți.
”E vorba de acces la informații pe care numai școala le poate oferi. Poate nu e întotdeauna părintele lângă copil”, adaugă deputata.
O lungă istorie a opoziției religioase
În ultimul deceniu, grupuri afiliate religios s-au opus de nenumărate ori introducerii educației sexuale în școli, încercând, în același timp, să își promoveze propriile programe de educație pentru sănătate.
Multe dintre aceste inițiative sunt susținute de către cultele religioase din România. Publicația independentă Scena9 a documentat pe larg acest subiect.
În 2015, 19 asociații „care promovează familia” au trimis ministrului Educaţiei și ministrului Sănătăţii o scrisoare numită „Educație pentru sănătate – DA, educație ideologică – NU!”.
Tinerii, în special fetele, ar trebui să-și întârzie debutul sexual până la căsătorie, în primul rând din motive medicale.
Document:
„Biologia spune clar: calea cea mai sigură de a evita bolile cu transmitere sexuală, avortul precum și suferința emoțională de pe urma acestora, este abstinența până la căsătorie”, se preciza în scrisoare.
Biserica Ortodoxă Română face ”educație sexuală”
La începutul acestui an școlar, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Episcopia Hușilor au semnat un protocol de colaborare, prin care Biserica urmează să se ocupe de ”educația pentru viață” a elevilor.
Documentul are ca obiect derularea de campanii de informare pe teme ca:
- ”Conștientizarea și analizarea trăirilor specifice adolescenței în vederea pregătirii elevilor pentru viața de familie.”
- ”Informarea elevilor despre caracterul procreativ al activității sexuale.”
- ”Conștientizarea elevilor să respecte persoanele diferite, a nevoilor și limitelor lor.”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro