Acesta spune că „dronele sunt un caz foarte specific” în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, deoarece „te trezești că după ce pui un soft, ți-l bruiază cu un aparat care costă 300 de dolari și se duce drona în lac sau în noroi și nu mai faci nimic cu ea, deși ai dat bani mulți”. 

România are în dotare o dronă Bayraktar și urmează să mai fie livrată încă una, a precizat oficialul din Guvern.  

„Astăzi am avut o discuție cu colegii, cu președintele Nicușor Dan despre drone, și cu Mihai Jurcă, șeful cancelariei Guvernului. Războiul cu drone e războiul modern. Ce e foarte interesant este că e genul de armă care se schimbă, dacă vreți, de la lună la lună, că devin mai performante.

Ceilalți au mijloace și mai performante să le bruieze, să le încurce. Practic e o bătălie de hardware și software și o testare în timp real, la care ucrainenii au acces, rușii au acces. Noi va trebui să facem parteneriate, dacă vrem să avem un cuvânt de spus pe piața asta, cu ucrainenii, părerea mea. Sunt cumva deschiși să facă diverse parteneriate. Vom intra și în aceste detalii. Săptămâna viitoare vom avea o discuție și vom avea mai multe de aici încolo”, a spus Ionuț Moșteanu.

Controversa legată de ursoaica vânată pentru c-a omorât un turist italian: „Autoritățile au dat verdictul că  «animalul a provocat incidentul», deși am aflat cu toții că situația a stat invers”
Recomandări
Controversa legată de ursoaica vânată pentru c-a omorât un turist italian: „Autoritățile au dat verdictul că  «animalul a provocat incidentul», deși am aflat cu toții că situația a stat invers”

De asemenea, Moșteanu a precizat că dronele reprezintă un caz foarte specific. În situația tancurilor, se pot folosi mulți ani de zile după ce au fost făcute.

„Dronele sunt un caz foarte specific. Tancul e tanc și poți să-l folosești mulți ani de zile după ce l-ai făcut. La drone te trezești că după ce pui un soft ți-l bruiază cu un aparat care costă 300 de dolari și se duce drona în lac sau în noroi și nu mai faci nimic cu ea, deși ai dat bani mulți pe ea. Aici e o luptă continuă și cred că pe partea de drone trebuie, ca țară, să ai niște hub-uri de dezvoltare care se uită la partea de hardware și mai ales la partea de software”, spune Ionuț Moșteanu.

Acesta a adăugat faptul că dronele au evoluat foarte mult.

„Dronele au evoluat atât de mult. Vorbim de drone mici și ieftine care sunt roiuri, cum au ucrainenii. Una din ele poate scăpa de bruiaj și nimerește unde trebuie. Restul sunt trecute la pierderi. Sunt și unele foarte performante, care costă milioane de euro, care pot sta în aer câte 12-15 ore și strâng multe informații, cară și armament… Watchkeeper-ul sau Bayraktar-ul șamd, care costă, ți-o dă jos și pe aia, arde la buzunar. Obiectivul nostru este să fim din nou la această masă a producătorilor de drone.

Un activist LGBTQ a făcut atac de panică la Oradea Pride: „Nu mi-au dat voie nici măcar să cumpăr apă”. Era cod roșu de caniculă
Recomandări
Un activist LGBTQ a făcut atac de panică la Oradea Pride: „Nu mi-au dat voie nici măcar să cumpăr apă”. Era cod roșu de caniculă

Există producători locali. Există operatori de drone în România, care au testat, testează, există niște echipamente, avem așa ceva. Avem un Bayraktar, trebuie să mai vină unu”, a declarat Ionuț Moșteanu.

Atunci când era ministrul Economiei, Bogdan Ivan a anunțat faptul că România începe procesul de asamblare a dronelor militare la uzina Carfil Brașov, „în cursul acestei veri”.

În ceea ce privește protocolul pentru transferul tehnologic, acesta a fost deja semnat cu o companie americană, scopul fiind producerea a „circa 3.500 de bucăți anual”. 

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.