Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel, marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero.

În credința populară, când tună de Sân Petru, în anul acela nu se vor face alune si nuci, căci le mănâncă viermii și pică jos („Mitologie Românească” – Marcel Olinescu).

Citeşte și: Mesaje de Sfinții Petru și Pavel. Ce urări poți trimite prin SMS sau pe Facebook pentru sărbătoriții de Sf Petru și Pavel

Sărbătoarea Sf. Petru și Pavel – 29 iunie

Sf. Petru și Pavel. Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină „pescar de oameni”. Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg că apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane. Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Romă. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Candidații pentru funcția de președinte al României care au luat cele mai puține voturi. Ce record deține Ion Iliescu
Recomandări
Candidații pentru funcția de președinte al României care au luat cele mai puține voturi. Ce record deține Ion Iliescu

Petru era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece Ucenici şi deseori vorbea în numele Apostolilor, rugându-l pe Învăţător să le explice înţelesul tainelor credinţei.

Sf Petru și Pavel. Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel și locuia în Tars și luptă împotrivă creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustră: „Saule, Saule de ce mă prigonești?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Sfântul Apostol Pavel a fost numit „Apostolul Neamurilor”, deoarece a vestit cel mai mult pe Hristos printre popoarele păgâne din acele timpuri.

Sf. Petru și Pavel sunt protectorii spirituali ai închisorilor

Pentru că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temniță deoarece l-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ei au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C
Recomandări
Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C

Sf. Petru și Pavel – Obiceiuri și tradiții

  • Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.
  • Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.
  • Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
  • Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .
Traditii de sfintii petru si pavel - baiat pistruiat
  • Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
  • Potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.
  • În această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.
  • Prin tradiţie, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere ; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.
Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea
Recomandări
Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

Sf. Petru și Pavel – superstiții

  • Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice, dar să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți”.
  • În ziua sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel, oamenii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morții. Sărbătoarea de Sf. Petru mai este cunoscută și sub numele de Moșii de SânPetru.
  • În ziua de Sf Petru este bine să se împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor și să le urăm spor la muncă și sănătate.
traditii de sfintii petru si pavel 29 iunie mar oferit derept pomana
  • Pentru a fi feriți de cele rele, în ziua de Sfântul Petru, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare.
  • Nu este indicat să scuturi merii până pe 29 iunie, deoarece poate cădea grindina peste culturi.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel: pe cine sărbătorim

În ziua praznicului Sf Petru și Pavel trebuie să-i felicităm pe toţi cei care poartă următoarele nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula. Vezi ce nume se sarbatoresc de sfintii Petru si Pavel!

Cine a fost Sfântul Apostol Petru

Moaștele Sfinților Apostoli au fost puse împreună. În timp ce unele cercetări spun că Petru a fost răstignit în anul 67, Pavel ar fi fost decapitat în anul 67. Cei doi apostoli sunt autori de epistole care au fost incluse de Biserică în textele canonice ale Noului Testament. Petru era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece Ucenici şi deseori vorbea în numele Apostolilor, rugându-l pe Învăţător să le explice înţelesul tainelor credinţei.

Sfântul Petru a fost fiul lui Iona și fratele lui Andrei. Se numea înainte să fie credincios Simon, iar după o sesiune de pescuit pe lacul Ghenizaret, el a fost chemat de oameni să devină pescar.  Mântuitorul îi schimbă numele din Simon în Chefa, piatră, de unde a venit și numele de Petru în greacă și latină.  Își mărturisește credința în Hristos, însă se leapădă de el atunci când e pe cale să fie răstignit.

După Înălțarea Domnului, Petru a vorbit adunării ucenicilor, care au ales ca Matia să îi ia locul lui Iudia. În ziua Cincizecimii, după predica ținută de Petru, mii de persoane se botează. 

Sfântul Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Babilon și, în ultima parte a vieții, la Roma. Și-a găsit sfârșitul răstignit cu capul în jos pe cruce, în anul 67.

Cine a fost Sfântul Apostol Pavel 

Sfântul Apostol Pavel a fost numit „Apostolul Neamurilor”, deoarece a vestit cel mai mult pe Hristos printre popoarele păgâne din acele timpuri. Pavel se trage din neamul Veniamin și a fost elevul învățatului Gamaliei. El locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor, hăituindu-i. A participat la uciderea arhidiaconului Ștefan, iar într-o zi, pe calea Damascului i se arată Hristos, care îl ceartă pentru atitudinea lui. 

Înainte de a fi credincios se numea Saul, iar în întâlnirea lui cu Domnul, El i-a spus:

„Saule, Saule, de ce mă prigonești?” – „Dar cine ești tu, Doamne?”, a întrebat Pavel.

„Sunt eu, Iisus, cel pe care îl persecuți”, a răspuns Hristos.  

După această întâmplare, el s-a convertit și s-a botezat la Anania. Apoi, Sfântul Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Biblie.  La porunca împăratului Nero, el a fost decapitat în anul 67.

Legende de Sfinții Petru și Pavel 

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură și că are puterea de a arunca grindină peste pământ. Bătrânii credeau că tunetele sunt semnul că Petru a pus grindina la fier, iar acesta dă din bici, sar scântei care se transformă în licurici pe pământ.

Acești licurici au rolul de a-i proteja pe cei rătăciți în păduri, iar această legendă a apărut tocmai datorită faptului că licuricii apar în această perioadă.

Se spune în popor că privighetoarea și cucul nu mai cântă după 19 iunie. Totodată, e bine ca oamenii care au pistrui să se spele cu apă pe față în această zi, dis-de-dimineață, pentru ca petele să nu se înmulțească. 

Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2024

„Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici și ți-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine.

Sfinte Petre și Sfinte Pavele, amândoi ați lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră.

Acolo, în Împărăția lui Dumnezeu, vă bucurați de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin.

Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru ca toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viața noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț.

Amin.”

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Irinel   •   28.06.2024, 11:06

Ani multi si multa sanatate !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Știrileprotv.ro
Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Singura gară din România la care oamenii se uitau și nu credeau ce au în fața ochilor. A fost construită de un investitor englez și avea o importanță strategică. Fațada semăna cu cele de la Paris și Munchen, dar a ajuns o ruină
FANATIK.RO
Singura gară din România la care oamenii se uitau și nu credeau ce au în fața ochilor. A fost construită de un investitor englez și avea o importanță strategică. Fațada semăna cu cele de la Paris și Munchen, dar a ajuns o ruină
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
GSP.RO
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul European a votat împotrivă. Decizia care ar putea schimba totul
FANATIK.RO
Ce se întâmplă, de fapt, cu trecerea la ora de iarnă în 2024? Parlamentul European a votat împotrivă. Decizia care ar putea schimba totul
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Unica.ro
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Observatornews.ro
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Horoscop 12 octombrie 2024. Gemenii au ocazia de a vedea mai limpede care dintre problemele ce s-au acumulat nu mai suportă amânare
HOROSCOP
Horoscop 12 octombrie 2024. Gemenii au ocazia de a vedea mai limpede care dintre problemele ce s-au acumulat nu mai suportă amânare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI