Valentin Popa, fermier din localitatea Sohatu, judeţul Călăraşi, lucrează 200 de hectare de terene dar are doar şase porci de vânzare anul acesta. A crescut mai puţini, după ce anul trecut i-a vândut foarte greu, la preţuri mici. ”Am fost la târgul de animale să iau pulsul, cum se spune, dar preţul este de 8 -9 lei pe kilogram. Pentru a avea şi noi un profit mulţumitor, ar trebui să coste 12-13 lei. Momentan, cererea este foarte slabă în piaţa de animale. Nici în apropiere de Crăciun nu sper la o creştere a preţurilor pentru că este supraproducţie de porci”, ne-a spus Valentin Popa.
Valentin Popa
Crescatorii speră ca de anul viitor lucrurile să se schimbe, să câştige prin export deoarece de la 1 ianuarie, prin ”Programul 2017” al Ministerului Agruculturii, se dechid larg portile UE şi ale lumii arabe pentru carnea românească de oaie, pasare, porc si vita. Este vorba de mai multe sute de mii de tone de carne.
”Eu renunț la zootehnie și o să mă axez în special pe cereale. Am luat cu ajutorul GAL (Grup de Acține Locală) Valea Mostiștei un tractor nou, semănătoare și prășitoare cu 90.000 de euro”, ne-a mai spus Valentin Popa.
Magazinele vând între 13 şi 20 de lei/kilogram carne de porc
Carnea de porc se vinde în acest moment în magazine cu preţuri cuprinse între 13 şi 20 de lei kilogramul, fără os, în funcţie de calitate şi de magazin. După 1 decembrie, conform tradiţiei comerciale, preţul va creşte cu aproximativ 10-15%.
Desigur, un porc în viu, la 8 lei kilogramul, costă 960 de lei! Cu 960 de lei românul poate cumpăra 64 de kilograme de carne cu 15 lei/kg. Dar… carnea porcului cumpărat în viu nu este injectată cu apă, ca să câtărească greu la cântar, iar calitatea cârnaţilor, caltaboşului, puieptului fiert şi a afumăturilor de casă nu se compară cu cele de magazin, nici la calitate, nici la preţ…