Este deja o modă ca la fiecare început de an școlar unitățile de învățământ să se umple de elevi cu păduchi. Practic, nu mai este nicio rușine ca un copil să apară cu păduchi, ba, nici cadrele didactice nu se mai rușinează dacă ”împrumută” asemenea paraziți de la copii.
Ca o consecință, toți cei infestați trebuie să meargă la farmacii pentru a cumpăra soluții împotriva păduchilor.
Spre deosebire de alți ani, au apărut păduchi la mulți liceeni
”Se combat cu șampoane speciale, cum este Paranix și se foloses concomitent spray-uri preventive. Tratamentul nu este scump, aproximativ 35 – 40 de lei. De regulă, episoadele de păduchi apar după ce începerea școlii. Spre deosebire de alți ani însă, în iarna și primavara aceasta, numărul celor care au solicitat astfel de substanțe a fost deosebit de mare. De asemenea, dacă în anii anteriori cazurile de infestare cu păduchi se regăseau aproape întotdeuna doar la copiii mici și la cei de gimnaziu, acum au apărut cazuri dese și la adolescenții liceeni”, ne-a spus un farmacist.
El consideră că aceste vietăți se iau mai ușor, în mod straniu, pe părul spălat des, decât pe cel murder. De asemenea, farmacistul consideră că ceea ce ar trebui să se întâmple imediat este angajarea unui cadru sanitar în fiecare școală – lucru ce ar preveni multe neplăceri medicale.
De unde vin păduchii? Copiii nu îi pot lua unii de la alții la școală la infinit, trebuie să existe un început din exteriorul unității de învățământ.
Chiar dacă păduchii ”patinează” pe părul nespălat, tot apa și săpunul sunt baza igienei
”Păduchii sunt luați din natură, în timpul vacanțelor. Apoi sunt duși acasă și, până să afle părinții ce se întâmplă, se umple școala. Este adevărat că părul curat are niște perișori foarte fini, se văd doar la microscop, de care se prinde insecta, iar în cazul părului nespălat, acești perișori plini de grăsimi devin alunecoși pentru păduche. Dar, părintele trebuie să facă igiena zilnică a copilului pentru că doar astfel poate depista la timp prezența paraziților. Apa și săpunul rămân elementele de bază ale curățeniei”, ne-au spus medicii secției de parazitologie din Spitalul Fundeni.
Am cerut o poziție oficială pe acestă problemă din partea Direcției de Sănătate Publică a Muncipiului București, dar încă se lucrează la răspuns.