Ploieșteanul a primit de curând o somație de la Serviciul Public Finanțele Locale Ploiești. Era anunțat că riscă să fie executat silit dacă nu plătește 200 de lei, mai precis o amendă de circulație din 2002, scrie observatorulph.ro.
Somat să plătească o amendă rutieră după 14 ani pentru că n-a mai păstrat chitanța
Deși au trecut 14 ani de atunci, omul și-a adus aminte că a plătit suma pentru că, altfel, nu-și putea primi înapoi permisul suspendat. Marea lui problemă este că nu mai are chitanța prin care să dovedească faptul că a plătit.
Omul era ferm convins că e o greșeală pentru că aflase că, legal, amenzile rutiere se prescriu după cinci ani. A mers însă la Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești ca să ceară lămuriri.
„M-am învoit de la muncă și am fost acolo. Mi s-a solicitat dovada plății amenzii și, logic, o astfel de dovadă nu aveam cum să o prezint, pentru că nu am păstrat chitanța 14 ani. În tot acest timp eu nu am figurat cu amenzi neplătite sau cu datorii la bugetul local sau de stat. Mi s-a explicat că în cazul meu nu a intervenit prescripția pe motiv că în procesul – verbal de amendă este trecută o altă adresă, unde în 2006 s-a trimis o notificare, pe care, logic, eu nu am primit-o, pentru că nu mi-a fost adresată”, a povestit ploieșteanul despre lupta sa cu birocrația.
Bărbatul a aflat că, fără dovada plății, trebuie să achite amenda. Apoi, a mers la sediul CEC, unde a achitat sancțiunea în 2002, unde a primit un răspuns uluitor. Nu poate obține o copie a chitanței pentru că toate aceste dovezi se ard după cinci ani.
A plătit de două ori pentru că polițistul a greșit procesul verbal
De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de Finanțe Ploiești susțin că vina pentru acest lucru nu este a instituției care încasează taxele și amenzile, ci de vină ar fi modul în care a fost completat procesul verbal de contravenție.
„A fost vorba de un proces verbal de contravenție cu numele și adresa greșit completate. Noi am transmis somație în 2006, la adresa și pe numele menționat în procesul verbal, iar după alți cinci ani, în 2011, am declarat, conform codului de procedură fiscală, insolvabilitatea, astfel încât să avem posibilitatea efectuării verificărilor, pe durata a încă cinci ani. Noi practic am respectat legea. Anul acesta, am depistat, în baza CNP-ului, că este vorba despre o altă persoană sancționată în 2002, care avea un alt nume și un alt domiciliu, nu cum era scris în procesul verbal al contravenției. Bineînțeles, noi nu am solicitat chitanța ca dovadă, pentru că suntem conștienți că, după atâta vreme, aceasta nu mai există.”, ne-a relatat Adrian Roșca, șeful Serviciului Urmărire și Încasare Creanțe Bugetare.
Într-un final, ploieșteanul n-a avut de ales și a achitat amenda pentru a doua oară.
sursă foto: observatorulph.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro