Polițiștii din Geneva încearcă să înțeleagă de ce două femei spaniole au aruncat banii în toaletele unei sucursale a băncii UBS și în cele a trei restaurante situate în apropiere.
Vincent Derouand de la Procuratura din Geneva a declarat că primul incident care a implicat aruncarea bancnotelor de 500 de euro în toalete a avut loc în luna mai. Verificarea imaginilor de pe camerele de supraveghere i-au dus pe anchetatori la două femei spaniole. Acestea au refuzat să spună de ce au apelat la acest gest, iar un avocat s-a limitat la a spune că banii le aparțineu celor două.
„S-ar putea să fie vorba de bani ilegali și cele două au încercat să scape de ei”, a spus Derouand. „Trebuie să verificăm de unde provin banii. Aceasta este o poveste ciudată, nu se întâmplă prea des așa ceva”, a spus anchetatorul care a refuzat să le identifice pe cele două femei.
Reprezentanții băncii UBC au refuzat să comenteze invocând faptul că este o investigație în curs de desfășurare.
Banca Centrală Europeană intenționează să scoată anul viitor de pe piață bancnota de 500 de euro din cauza îngrijorărilor că „facilitează activitățile ilicite”. Agenția europeană de aplicare a legii spune că bancnota este adesea folosită pentru spălarea banilor din cauza denominațiunii și portabilității sale neobișnuit de mari. În plus, utilizarea numerarului îi ajută pe infractori să păstreze tranzacțiile și economiile anonime.
Elveția a fost mult timp cunoscută pentru legile privind confidențialitatea bancară, care au permis băncilor să refuze să transmită datele clienților lor autorităților. Dar, în ultimii ani, țara a fost de acord să înceapă să împărtășească informații financiare cu persoane din afară, inclusiv cu Uniunea Europeană și SUA
Citește și: Experiment Libertatea: Ce poți să faci cu 100 de euro în România? Dar în Marea Britanie? Diferență foarte mare la puterea de cumpărare
Foto: CNN Money