Al doilea cel mai mare lanț de supermarketuri din Elveția, Coop, a anunțat că va începe vânzarea de burgeri și chiftele din insecte. Aceste alimente vor avea la bază viermi de făină, foarte bogați în proteine. Produsele, realizate de compania elvețiană numită Essento, vor fi disponibile magazine Coop din Geneva, Berna și Zurich, începând cu 21 august.
Elveția este prima țară europeană care a autorizat vânzarea de produse alimentare pe bază de insecte pentru consumul uman, a declarat purtătorul de cuvânt al autorității pentru siguranță alimentară a țării, citat de AFP.
Legile elvețiene privind siguranța alimentară au fost schimbate în luna mai, pentru a permite vânzarea de produse alimentare care conțin trei tipuri de insecte: greieri, lăcuste și viermi de făină. Legislația elvețiană presupune ca aceste insecte, folosite de mult timp în hrana animalelor, să fie crescute sub supraveghere strictă timp de patru generații înainte de a fi considerate adecvate pentru consumul uman.
Întrucât va fi nevoie de câteva luni pentru ca producția locală de insecte să fie disponibilă, producătorii intenționează să le importe, dar totul se va face în condiții foarte stricte.
Potrivit Universității din California, Riverside, practica de a consuma insecte, numită entomofagie, a fost practicată de oameni de mii de ani. Este un obicei comun în multe țări tropicale, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, insectele completează dietele de aproximativ 2 miliarde de persoane.
Insectele ca sursă de hrană reprezintă o bună sursă de proteine, vitamine, grăsimi și minerale esențiale și există, de asemenea, un caz de creștere a insectelor pentru alimente, deoarece ar putea fi mai ecologic decât alte forme de producție de proteine animale.