Guvernul malysian a decis să amendeze legea din 1952 privind traficul de droguri și să permită instanțelor să decidă dacă o persoană va fi sau nu condamnată la moarte în cazul în care a fost prinsă cu droguri, a transmis un reprezentant al premierului.
Decizia a venit ca urmare a numeroaselor presiuni făcute atât de state care au avut cetățeni condamnați la moarte în Malaysia, cât și a Amnesty International, care i-a acuzat în repretate rânduri de încălcarea drepturilor omului.
Citește și: Povestea turistului ucis de un skijet, la Costinești. Era cetățean moldovean, dar se însurase la Ineu unde avea și o mică afacere
”Anunțul privind chimbarea pedepsei automate la moarte în cazul traficanților de droguri este un gest bine-venit, dar reprezintă doar un prim pas înspre abolirea totală a acestei pedepse”, a declarat Shamini Darshni Kaliemuthu, director executiv al Amnesty International Malaysia.
Nu se știe încă o dată exactă la care legea adoptată de guvern va fi prezentată parlamentului spre vot, dar se așteaptă ca atunci când se va întâmpla, legea să fie aprobată.
Și România are cetățeni condamnați la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri. Cel mai mediatizat este cazul lui Ionuț Gologan, care a fost condamnat la moarte în 2015. Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte în Malaezia, după ce autoritățile l-au găsit vinovat pentru trafic de droguri. Sentința a primit-o în urmă cu doi ani, iar de atunci viața sa s-a schimbat dramatic. Recent, bărbatul i-a mărturisit tatălui său că nu mai rezistă în detenție și că vrea să se omoare.
Citește și: Moștenirea lui Nicu Constantin a ajuns tot la un artist. Nae Alexandru, urmașul marelui maestru al comediei
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!