Mormântul, care datează din perioada Noului Regat (secolele XVI-XI î.e), a fost găsit în apropiere de orașul Luxor de pe Nil la 700 km sud de Cairo.
Printre elementele descoperite în interior se afla o statuie a aurarului Amenemhat, așezată lângă soția sa. Nu este clar, însă, dacă cele trei mumii descoperite sunt legate de Amenemhat.
Mumiile au fost găsite într-o încăpere situată la intrarea în camera principală, a transmis Ministerul Antichitatilor din Egipt.
Potrivit arheologilor, mama a murit la vârsta de aproximativ 50 de ani, iar testele efectuate au arătat că suferea de o boală osoasă bacteriană. Cei doi fii ai săi aveau între 20 și 30 de ani, iar trupurile lor sunt păstrate în stare bună.
Autoritățile cred că mormântul lui Amenemhat, care a fost bijutier pentru zeul Amun, cea mai puternică zeitate în acea perioadă, i-ar putea ajuta să facă descoperiri suplimentare în necropola Draa Abul Naga, o zonă renumită pentru templele sale și numeroasele mormite.
Ministrul Antichități Khaled al-Anani a spus: „Am găsit mai multe obiecte folosite la ritualul funerar atât în mormânt cât și în afara acestuia. Am găsit mumii, sicrie, piepteni funerari, măști funerare, unele bijuterii, și statui. Lucrarea nu a terminat încă”.
Anani a mai spus că arheologii au citit patru nume noi. „Cred că sezonul următor vom face săpături în această zonă și cred că putem găsi unul, două, trei, sau dacă vom fi norocoși, patru noi morminte în această zonă”.
Citește și: EXCLUSIV | Povestea impresionantă a primei femei jandarm din România. S-a înscris la un concurs ca să facă rost de bani pentru fertilizare in vitro
Foto: NorthFoto