Dacă vei alătura curei de detoxifiere şi principiile Nutriţiei Ortomoleculare, care susţine că disfuncția celulei reprezintă cauza îmbolnăvirilor şi chiar a obezității, vei reuşi să îţi detoxifici organismul în mod sănătos şi să și slăbeşti în acelaşi timp. „Celulele, atunci când nu beneficiază de nutrienţii specifici în concentraţiile optime, consumă energie aberant, produc în exces şi nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc şi mor mai repede, cerând să fie înlocuite mai rapid. Cu alte cuvinte disfuncțiile celulei afectează în mod direct mecanismele apetitului și metabolismului. De aceea pentru a iniția procesul de slăbire este nevoie că celulele să fie sănătoase și să li se asigure o anumită concentrație optimă de micronutrienți”, explică Dr. Horațiu Albu, specialist în nutriţia ortomoleculară şi master în biologia moleculară a cancerului.
O cură de detoxifiere presupune eliminarea din alimentaţie a alimentelor procesate din comerţ, cafea, alcool, tutun, zahăr, făină, lactate, carne, ouă și înlocuirea acestora cu sucuri de fructe şi legume. Iată care sunt cele mai indicate sucuri pentru detoxifiere.
Sucul de grâu verde încolțit
Prin procesul de germinare, iarba de grâu are un nivel ridicat de substanțe nutritive și enzime, permiţând nutrienţilor să pătrundă rapid în fluxul sanguin. Iarba de grâu conține toţi cei nouă aminoacizi esențiali și este plină de clorofilă, vitamine şi minerale. Studiile sugerează faptul că aceste beneficii îmbunătăţesc digestia şi ameliorează afecţiunile stomacului, iar datorită conţinutului ridicat de clorofilă, este eficientă în lupta împotriva cancerului. Atunci când clorofila pătrunde în fluxul sanguin, aceasta stimulează hemoglobina, îmbogăţeşte celulele organismului cu oxigen și le curăța de substanțele nocive.
„Sucul din iarba de grâu este un excelent detoxifiant, facilitând eliminarea din organism a toxinelor şi grăsimilor în exces. Mai mult, sucul din iarba de grâu este unul din cei mai puternici detoxifianţi pentru ficat”, explică doctorul.
Sucul de legume
Sucurile de legume au avantajul de a nu ridica nivelul de glucoză din sânge așa cum se întâmplă cu sucurile din fructe. „Multe persoane care fac detoxifiere se bazează exclusiv pe sucurile din fructe, care însă – de mult ori – împiedică ketogeneza și de aceea nu are loc și o „topire” de țesut adipos în curele detox. Ketogeneza este un proces natural, fiziologic care apare atunci când grăsimile sunt transformate în energie de către organism, atunci când acesta nu primeşte suficientă glucoză (carbohidraţi). Grăsimea este descompusa în corpi cetonici şi utilizată ca şi combustibil in locul glucozei și astfel se topește rezerva adipoasă a organismului. Ketogeneza la o persoana sănătoasă poate avea loc când ea nu primește sau primește mai puțini carbohidrați decât este necesar, în perioadele de exerciţii fizice intense sau atunci când urmează o dietă cu un nivel scăzut de carbohidraţi, dar ridicat în grăsimi”, adaugă dr. Horațiu Albu.
Un suc de legume format dintr-o combinație de roșii, morcovi, castraveți, țelină, varză murată, ceapă, lămâie, mărar, busuioc, pătrunjel reprezintă variantă ideală pentru detoxifiere.
Sucul de ananas
Dintre toate fructele, ananasul este cel mai eficient în curele de detoxifiere deoarece ajută la îmbunătăţirea digestiei, datorită unui ingredient activ numit bromelina. Această substanţă descompune şi contribuie la digerarea rapidă a alimentelor, astfel încât se evite constipația şi balonarea. În plus ananasul este bogat în vitamina C, care accelerează metabolismul și oferă energie. Ananasul ajuta şi în combaterea unor pofte nesănătoase, întrucât conţine triptofan şi creşte producţia de serotonină, adică hormonul responsabil pentru buna dispoziţie. Un alt motiv pentru a consuma ananasul este capacitatea diuretică foarte bună a acestuia şi faptul că previne depunerea grăsimilor în organism.
„Ananasul este bogat în potasiu, vitamina C şi susţine sistemul imunitar prin refacerea celulelor roşii. Este o sursă excelentă de fibre, substanţe nutritive care îţi potolesc pofta de mâncare şi prelungesc senzaţia de saţietate. În acelaşi timp, ananasul este sărac în calorii, chiar dacă este foarte dulce”, explică dr. Albu.
Sucul de sfeclă roșie
Sfecla roșie conține un complex de vitamine și minerale cum rar mai găsim și, în plus, poate ajuta la vindecarea unor tumori, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni cardiovasculare, digestive, întărește imunitatea și este un puternic antiinflamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.
Sucul de morcovi
Morcovii au un conţinut ridicat de apă (aproximativ 88%), dar sunt şi o sursă excelentă de fibre alimentare şi proteine. Sucul se asimilează foarte uşor în organism, este incredbil de săţios şi ajută și în combaterea senzației de foame datorită conţinutului ridicat de fibre şi proteine. Indicele glicemic mic permite asimilarea sucului de morcovi treptat în organism şi menţine glicemia la un nivel optim, astfel încât creierul să perceapă senzaţia de saţietate timp îndelungat. Nu în ultimul rând, sucul de morcovi are un aport caloric foarte redus şi determină organismul să ardă depozitele adipoase pentru a avea energie. Să nu uităm nici de faptul că sucul de morcovi este şi un excelent detoxifiant, îmbunătăţeşte digestia, contribuie la eliminarea toxinelor acumulate la nivelul ficatului şi curață vasele de sânge de depunerile de colesterol.