Orădeanul a aflat despre casele Earthship, invenţie a unui american bazată pe construirea pereților din cauciucuri, dar și pe faptul că acestea au o arhitectură ecologistă, intrarea făcându-se printr-o mini-seră cu rol de captare a luminii şi căldurii soarelui.

„Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie”, explică bărbatul, pentru Bihoreanul.

Astfel, acum trei ani, când a hotărât să îşi construiască o casă eco, Simon Szabó s-a documentat și s-a convins că acesta e modelul care i se potriveşte.

casa2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

::placeholdeR–>

Deşi inventatorul conceptului propune ca inclusiv fundaţia casei să fie din cauciucuri, Simon a ales totuși să toarne una din beton, ca să asigure trăinicie locuinţei, dat fiind că terenul pe care o ridică se află pe dealurile din Podgoria.

Cadoul Înaltei Curți pentru impostorii din decembrie 1989: Judecătorii îi ajută pe Ion Iliescu și pe oamenii săi să-și păstreze certificatele de revoluționari
Recomandări
Cadoul Înaltei Curți pentru impostorii din decembrie 1989: Judecătorii îi ajută pe Ion Iliescu și pe oamenii săi să-și păstreze certificatele de revoluționari

Odată fundaţia întărită, împreună cu prieteni şi rude, Simon a început construcţia propriu-zisă. Zile la rând a aşezat cauciuc lângă cauciuc, umplând golurile cu pământ şi pietre, pentru a-şi ridica pereţii casei întinse pe aproape 150 metri pătraţi. În total, a folosit circa 600 de anvelope, toate luate gratis de la vulcanizări.

„M-a convins ideea de reutilizare a cauciucurilor uzate, care sunt peste tot. Dacă un extraterestru vine pe pământ, va crede că la noi anvelopele sunt o resursă naturală, că ar creşte undeva, atât de multe sunt”, spune tânărul de 36 de ani.

Inedit la o astfel de casă este şi că intrarea, orientată spre soare, este de fapt o mini-seră din sticlă.