Era 18 aprilie 1930, Vinerea Patimilor. Pentru că la slujbă se strânseseră prea mulţi oameni, nu au încăput toţi în biserica din lemn, construită în secolul al XVIII-lea, care avea 14 metri lungime şi 6 metri lăţime. S-a luat hotărârea ca minorii să stea înăntru, iar mamele, taţii şi bătrânii satului, afară. În biserică au intrat 116 persoane, dintre care 90 erau minori.
A fost suficientă o scânteie, pentru ca lemnul vechi să se aprindă ca o torţă, începând cu turla care a căzut chiar la intrare şi i-a blocat pe toţi înăuntru. În jumătate de oră, biserica a fost mistuită complet. Aproape toţi copiii din localitate au pierit atunci.
Timp de 20 de ani după tragedie, la Costeşti nu a mai avut loc nici o sărbătoare. Nunţile, horele sau alte petreceri se ţineau în satele apropiate.
Sfânta Evanghelie a rămas intactă
Printre adulţii decedaţi atunci s-a numărat şi preotul Dumitriu Vişinescu. Părintele a fost găsit aplecat peste Sfânta Masă, sub el era fiul său, iar sub acesta era Evanghelia, care nu a ars, doar s-a înnegrit pe margini. Deşi focul a fost atât de puternic încât a topit clopotul, cele mai multe trupuri nu au fost carbonizate, ci doar înnegrite, în mod inexplicabil.
Acestea sunt motivele pentru care, în 2012, Înalt Preasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a înaintat Patriarhiei un dosar în care sunt detaliate datele investigaţiilor şi prin care se cere canonizarea celor 116 martiri din Vinerea Mare, jertfiţi chiar în ziua în care Domnul Iisus a fost răstignit.
“Din câte ştim, Sfântul Sinod va lua hotărârea de canonizare a celor morţi în biserica din Costeşti”, ne-a spus preotul Gheorghe Ene (foto), parohul noii biserici de la Costeştii Vechi, care s-a ridicat în locul celei mistuite de flăcări.
Acesta a adăugat că la dosarul înaintat de ÎPS Calinic a fost ataşat un articol din ziarul Libertatea, în care s-au adus mărturii despre despre ce s-a întâmplat la Costeşti cu 84 de ani în urmă.
Turla a căzut şi a blocat intrarea
“Din investigaţia pompierilor de la acea vreme, focul a izbucnit în turla clopotniţei, care a fost cuprinsă de flăcări foarte repede şi a căzut peste pronaos, blocând ieşirea. Aşa erau construite bisericile tradiţionale din lemn din Muntenia, cu turla deasupra intrării”, ne-a explicat preotul Ene Gheorghe, parohul noii Biserici Costeştii Vechi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro