Citește și:
- Dosarul sclavilor din Argeș. Le-au furat opt ani din viață, dar ei pot fi liberi peste patru ani
- Cazul de sclavie din Berevoeşti: 2 oameni au murit după ce au fost exploataţi ani întregi
- EXCLUSIV. Argeșul nu este capitala ororilor! Topul județelor în care românii sunt traficați și exploatați ca în Evul Mediu
- EXCLUSIV. ”Sclavii” erau specializați pe ”meserii”, după nevoile ”stăpânilor”
Cine și-ar fi imaginat că în România zilelor noastre putem fi martorii unor atrocități inimaginabile precum cele descoperite de investigatori în cazul de sclavagism din Gămăcești, un cătun țigănesc din Argeș unde au fost torturați fără milă, exploatați și abuzați sexual, deopotrivă, bărbați și copii?
Informațiile prezentate de către anchetatori în primă fază au șocat și indignat toată opinia publică: cei 38 de torționari (n.r. reținuți toți, cu excepția unuia aflat sub tratament cu dializă), autoproclamați stăpâni de sclavi, și-au răpit victimele, după care le-au exploatat la muncă și nu doar atât. I-au batjocorit punându-i să mănâce de pe jos, în timp ce erau ținuți în lanțuri, i-au pus să se bată între ei și să doarmă dezbrăcați, pe ger, în timp ce se arunca apă pe ei, i-au bătut cu biciul și chiar le-au smuls părul din cap cu patentul. Aceasta este doar o parte din realitatea crudă care a fost dată publicității, pentru că acest caz are în spate o tragedie înfiorătoare. O anchetă Liberatatea vă prezintă culisele acestui caz fără precedent, plecând de la modul în care autoritățile au aflat, după mai bine de 10 ani ce-i drept, despre ororile care s-au consumat în satul Gămăcești, din Argeș.
Din informațiile obținute de la anchetatori, buba s-a spart spre finalul anului trecut, atunci când una dintre victimele traficanților, un bărbat siluit deja de câțiva ani în curtea unui traficant, a fost luat cu forța la tăiat de bușteni, în pădure, unde a avut parte de o moarte violentă. Bietul om pierise în chinuri strivit chiar de unul dintre copacii doborâți de el. Martor la tragedie a mai fost un alt ”sclav” care a fost alungat de traficant în acel moment. Slăbit și molestat, bărbatul și-a adunat toate puterile și a fugit mâncând pământul înspre poalele muntelui. Era liber.
Victima s-a oprit direct la poliție
Acesta fusese racolat de unul dintre clanurile țigănești din fața Bisericii Sfântul Anton, din Pitești, în urmă cu mai mulți ani. ”A fost săltat de pe marginea bordurii de către membrii unui clan din Gămăcești care l-au îndesat într-o mașină, în timp ce omul țipa disperat după ajutor. Un martor a sunat atunci la 112 și a fost raportată o dispariție”, ne-a explicat un anchetator. Victima a ajuns într-un final la Poliție, unde a vorbit despre toate chinurile îndurate, unde a mărturisit și că în pielea lui se mai aflau și alți oameni rămași captivi într-un iad de nedescris.
Traficantul care i-a dat drumul a dat astfel de gol, fără să realizeze, toate proporțiile abuzurilor săvârșite de cele nouă clanuri, formate din familii de romi. Din informațiile obținute, ”stăpânul” ”milos” a fost cel care a sunat la Poliție să reclame dispariția victimei, pretinzând că îi este rudă. Doar că din informațiile puse cap la cap de polițiștii argeșeni – acel apel la 112 și declarațiile victimei eliberate -, judiciariștii și-au dat seama că au în față o adevărată rețea de trafic de persoane și au solicitat sprijinul colegilor de la Crimă Organizată. Aici au intrat pe fir și ofițeri sub acoperire care au reușit vreme de șase luni să extragă din acel infern aproximativ 80 de victime ale traficanților, dintre care 15 numai în momentul descinderilor de acum o săptămână.
Averi impresionante
În urma acestei intervenții în forță, precum una de gherilă, la care au participat peste 300 de jandarmi și polițiști din mai multe județe, în bordeiele traficanților de oameni au fost găsite adevărate mine de aur. Imaginați-vă un sat plin de case care stau să cadă, ridicate aiurea, ca-ntr-un labirint fără ieșire, vopsite în fel și chip, cu împrejurimi incendiate de pe care vălătuci de fum gros se răspândesc în toată zona lăsând să se întrezărească doar sperietori de ciori. În aceste case au fost găsite teancuri de bani, peste un kilogram de aur și chiar limuzine. Numai în locuința unui traficant s-au găsit 80.000 de lei, însă anchetatorii vorbesc despre alți 600.000 de lei ascunși de traficanți în mai multe conturi bancare.
Averi care contrastează evident cu sărăcia pe care privitorul o remarcă încă de la intrarea în enclava traficantilor de etnie romă, adunate pe pielea și sângele vărsat de niște bieți oameni răpiți sau ademeniți de aceste clanuri. Cei mai ușor de răpit erau cei cu probleme de sănătate, rămași singuri pe lume, care erau puși să muncească până la epuizare sau erau obligați să cerșească în localități din județul Argeș. Printre victimele care au ajuns în sclavie au fost însă și oameni perfect sănătoși – dați dispăruți de familii -, care fuseseră ademeniți cu bani, mâncare, băutură și țigări precum orice zilier obișnuit. Așa i s-a întâmplat și unui șofer în vârstă de vreo 45 de ani care le-a ieșit în cale traficanților la un popas, pe un drum național spre Pitești, unde s-a oprit să bea apă de la o cișmea.
Se fereau ca ”sclavul” să moară în curtea lor
”Victima se oprise să bea apă, iar membrii unei familii de traficanți staționau cu o mașină plină de lemne. Omul a vrut să cumpere lemne, dar i s-au părut scumpe, iar traficanții i-au propus atunci să meargă la tăiat de lemne cu ei pentru a câștiga 100 de lei. Seara, după muncă, a ajuns în lanțurile lor”, ne-a povestit o altă sursă din anchetă. Pentru că unele dintre victime aveau și carnete de conducere, acești tartori îi foloseau pentru diverse drumuri cu mașina, iar atunci când dădeau nas cu vreun polițist, agresorii îi intimidau pe bărbații răpiți cu lama cuțitului înfiptă ușor în pulpa piciorului, asta pentru a nu face vreunul semn care să-i dea de gol că sunt sechestrați. ”Sclavii” schilodiți care rămâneau efectiv fără carne ei după ce erau supuși diverselor atrocități, erau urcați de traficanți în microbuze intra și extra județene și trimiși în lumea largă.Totul era ca
În vizorul anchetatorilor se află și se află și primarul comunei Berevoești, de care aparține satul Gămăcești, dar și cei trei polițiști arondați în zonă, care, la un moment dat, ar putea fi chestionați în legătură cu atrocitățile care s-au consumat vreme de mai bine de zece ani în satul ”păstorit” de ei. În aceste moment împotriva edilulului și a celor trei polițiști nu există niciun fel de acuzație.
”Nimeni din comună nu vă spune nimic”
Am încercat să discutăm și cu primarul Florin Proca – despre care se spune că ar fi fost ajutat la construcția unei case chiar de
Fotografii: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro