Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a demarat o anchetă epidemiologică după ce o fată de 11 ani, aflată în plasament maternal, a decedat în 5 august în urma unei înţepături accidentale la picior într-un cui, care s-a produs în 26 iulie, perioadă de timp în care a ajuns la patru spitale din Târnăveni, Blaj, Alba Iulia şi Târgu Mureş.
”La nivelul DSP Alba a fost demarată o anchetă, în 2 august, cu privire la modalitatea de raportare şi de gestionare a respectivului caz. S-a purtat corespondenţă cu spitalele. În prezent, ancheta este în desfăşurare”, a declarat Alexandru Sinea.
În acest caz, poliţiştii din Alba au deschis un dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă, iar ancheta este în curs de desfăşurare.
Minora, care a fost abandonată de părinţi, s-a înţepat în gospodăria asistentului maternal profesionist, din Cetatea de Baltă în data de 26 iulie, potrivit unui raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
”În aceeaşi zi, asistentul maternal profesionist s-a prezentat cu minora în cauză la Spitalul Municipal „Dr. Ghe.Marinescu” Târnăveni (n. a. deoarece aceasta era cel mai apropiat spital de localitatea de domiciliu), fiind consultată de un cadru medical care i-a administrat tratament cu TETATOX (injecţie intramusculară) şi recomandarea: control la Policlinică – chirurgie, la nevoie. Aceasta nu a fost internată, iar după tratament a revenit în familia asistentului maternal profesionist”, potrivit DGASPC Alba.
În 29 iulie, asistentul maternal, împreună cu minora, s-a prezentat la Spitalul Municipal Blaj, deoarece aceasta acuza dureri la piciorul la care se înţepase.
Potrivit DGASPC Alba, asistentul maternal a declarat că fata a fost tratată cu o cremă, pansată şi i-a fost recomandat verbal tratament cu o jumătate de tabletă de Ibuprofen timp de şaptezile.
”Medicul specialist de la U.P.U. Blaj i-a recomandat să calce normal că nu se întâmplă nimic. După ce a revenit în familia AMP (n.a. a asistentului maternal profesionist), minora a început să calce normal, dar nu se lăsa în totalitate pe călcâi”, potrivit sursei citate.
În data de 31 iulie, asistentul maternal a apelat serviciul de urgenţă 112 deoarece fetiţa acuza dureri de spate, de picior, dureri la nivelul maxilarului şi nu putea să înghită. Medicul primar pediatru din cadrul Spitalului Municipal Blaj i-a administrat tratament simptomatic: perfuzie cu calciu, Ampicilină 2 doze şi Diazepam rectal.
În dimineaţa zilei de 1august, medicul specialist a recomandat transferul minorei la Spitalul de Boli Infecţioase Alba Iulia.
”Minora a fost trimisă cu salvarea la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba Iulia, prezentând hipertonie generalizată. Conform notei de informare a unităţii spitaliceşti din Alba Iulia, în cadrul serviciului de urgenţă, minorei i s-au efectuat următoarele investigaţii medicale: probe biologice, consult pediatric, consult boli infecţioase şi examen computer tomograf. În urma investigaţiilor efectuate, s-a dispus transferul minorei cu elicopterul SMURD la Cluj, însă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, elicopterul a fost redirecţionat spre UPU Pediatrie Mureş”, arată raportul DGASPC Alba.
Minora a fost internată în 1 august la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş, iar în 2 august starea ei s-a agravat.
Medicul specialist din Târgu Mureş a declarat că este nevoie urgentă de ser antitetanos, ser pe care îl aşteaptă de la Cluj pentru că vaccinul administrat la Târnăveni ”nu a fost suficient”, potrivit DGASPC Alba. Pacientei i s-a administrat serul în aceeaşi zi, însă starea sa de sănătate nu s-a îmbunătăţit.
”În data de 4 august, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Compartiment ATI Copii ne informează în scris că minora internată în unitatea lor spitalicească are următorul diagnostic: TETANUS, insuficienţă respiratorie acută, confirmată clinic, cu anticorpi antitoxină tetanică în curs de efectuare. Tratamentul administrat este: reechilibrare hidroelectrolitică, acidobazică, Penicilină şi Metronidazol. S-a administrat ser antitetanic purificat după desensibilizare. În după-amiaza zilei de 5 august, asistentul maternal profesionist a fost contactat telefonic de reprezentanţii Spitalului din Târgu Mureş, care i-au comunicat faptul că minora în cauză a decedat”, potrivit DGASPC Alba.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro