Iulia Trif și Ciprian Bălan au 72 de stupi în producție și câțiva de rezervă, pe acasă. Pe o caniculă insuportabilă, ei pot fi văzuți pe un câmp, între Bârghiș și Apoș, lucrând cu albinele, înfofoliți în costumele lor speciale.
”La Marpod era o familie din bloc de la mine, care s-a mutat acum vreo 16 ani. Băiatul lor e de o vârstă cu noi și ne-a chemat la Revelion. Ne-a plăcut foarte mult zona, am și văzut atunci o casă cu un anunț «De vânzare». Am stat și ne-am uitat amândoi la casă apoi am zis: «Ai curaj?». «Da!», mi-a răspuns ea. Eu eram pensionat pe caz de boală și m-am mutat destul de repede să mă ocup de albine. Cam peste un an a venit și Iulia, după ce a plecat de la lucru. Am ales să creștem albine pentru că părinții mei, la Teleorman, au albine de vreo 30 de ani. Când ne-am mutat din București am zis să încercăm și noi, oricum eram familiarizat, știam foarte multe despre cum se cresc”, a povestit Ciprian, pentru Turnul Sfatului.
Producție slabă, anul acesta
Valea Hârtibaciului este recunoscută în toată țara pentru creșterea albinelor. Este ferită de poluare și are o biodiversitate extraordinară. Prin urmare, Iulia și Ciprian rareori pleacă prin alte părți cu stupii. Au investit peste 15.000 de euro, până acum, și spun că sunt foarte dependenți de capriciile naturii.
”Clima s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. În urmă cu cinci, șase ani, se putea produce în mod obișnuit o medie de 25 de kilograme de miere pe stup. Acum, anul acesta spre exemplu, a plouat de fiecare dată când nu trebuia, variațiile de temperatură sunt foarte mari și toate acestea fac florile să nu secrete polen. Anul acesta, toți cei cu experiență spun că este poate cel mai prost an din istorie. Noi preconizăm o producție de 20% din cât făceam odată”, a explicat Iulia.
Cei doi nu au alte job-uri, doar din apicultură trăiesc. Și o spun cu mâna pe inimă că nu stau în lux, însă nu pentru fandoseli au venit.
Apicultura nu asigură un venit mare și sigur
”Viața este grea pe Valea Hârtibaciului, vedeți ce căldură e acum aici, dar este și frumoasă. Nu m-aș întoarce niciodată la București. Vremurile s-au schimbat, realitatea este că acum poți să îți faci condițiile pe care le vrei. Avem canalizare, magazine la doi pași, Sibiul la o jumătate de oră, liniște, aer curat, natură, nu este lux, dar noi asta am vrut”, spun cei doi.
Iulia și Ciprian produc polen, propolis și miere în diferite sortimente, pe care le combină apoi în alte produse apicole. Ei vând cu 30 lei/kg mierea polifloră, 42 de lei/kg cea de salcâm și 8 lei/100 g de polen. Ei vin adesea în Piața Huet, în diferite târguri, la petreceri câmpenești prin Transilvania, dar primesc și comenzi directe.
”Apicultura trebuie să o faci din pasiune, este foarte dificil dacă o vezi doar ca pe o afacere. Nu îți asigură un venit mare și sigur. Ai nevoie de un capital pe care să te bazezi și este posibil să-l pierzi pe tot. Ca să faci apicultură ai nevoie de timp, pasiune și să gândești pe termen lung”, a mai spus Ciprian Bălan.
Foto: Turnul Sfatului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro