Europa a fost zguduită în ultima jumătate de an de atentate cu sute de victime, iar amenințările teroriștilor nu se opresc. Cum era firesc, românii au vrut să afle cât de mare este amenințarea la adresa noastră. Autoritățile au dat asigurări că nivelul de alertă se păstrează albastru precaut. Cu toate acestea, lucrurile au fost recalculate, iar serviciile secrete sunt mai vigilente ca oricând. Serviciul Român de Informații a explicat pentru ziarul Libertatea faptul că pregătirea ofițerilor a fost modificată și au fost sporite inclusiv tehnicile pentru depistarea unor pericole de natură teroristă, mai ales că țintele teroriștilor s-au schimbat foarte mult. Punctele de frontieră sunt acum cele mai bine monitorizate locuri.
„SRI a consolidat şi îşi adaptează permanent măsurile de protecţie antiteroristă la obiectivele din responsabilitatea sa. La nivel naţional, Serviciul s-a concentrat pe furnizarea de expertiză şi pe capacitarea principalelor instituţii din Sistemul Național de Protecție și Combatere a Terorismului (Serviciul de Informații Externe, dar mai ales structurile Ministerului de Interne – de frontieră şi poliţie) cu care cooperează intens în problematica persoanelor care se deplasează în străinătate în scop terorist, respectiv a celor care revin din spaţii în care au loc confruntări şi acţiuni teroriste. Pregătirea efectivelor de luptători ale Brigăzii Antiteroriste a fost actualizată prin implementarea şi operaţionalizarea unor module specifice”, a transmis SRI.
64 de suspecți expulzați în cinci ani
În 2014, România a mai făcut un pas care a trimis țara noastră în vizorul teroriștilor. După ce ce țara noastră a aderat la o coaliție din care fac parte 40 de țări care luptă împotriva autointitulatului ”Stat Islamic”, specialiștii au anunțat că riscăm să devenim o țintă.
Experienţele recente cu care s-a confruntat Europa şi modul de operare al teroriștilor arată, spun ofițerii SRI, că aceștia își aleg ținte dintre cele mai diverse, de la atacuri în spațiul public până la obiective militare, guvernamentale, bine păzite şi monitorizate informativ.
Potrivit datelor furnizate de SRI, numai anul trecut au fost declarate ca persoane indezirabile pentru România 10 cetăţeni străini, implicaţi în activităţi conexe terorismului.
În acelaşi an, pe baza datelor şi informaţiilor obţinute de SRI, procurorii DIICOT au dispus într-un dosar de urmărire penală, reţinerea pentru 24 de ore şi ulterior supravegherea sub control judiciar, a unui cetăţean român minor, radicalizat, implicat în promovarea activă în mediul virtual a unor mesaje radicale şi pro Daesh. În ultimii cinci ani au fost expulzate 64 de persoane despre care se bănuia că atentează la securitatea națională.
SRI monitorizează cartelele pre-pay
În acest context internaţional şi mai ales european, evaluarea ameninţării teroriste la adresa României relevă o schimbare de paradigmă, prin trecerea de la o ameninţare generică la una punctuală, caracterizată de o creştere a nivelului de atractivitate al ţării noastre pentru entităţi teroriste – în special ca ţintă de oportunitate şi alternativă la state vest-europene, prioritar avute în vedere în prezent, spun oficialii din SRI. ”În cazul Daesh, preocupările punctuale urmează nominalizării ţării noastre, alături de alte state, ca ţintă ”legitimă” şi ”teritoriu ce trebuie recucerit şi inclus în califat”.
La începutul acestui an premierul Dacian Cioloș a afirmat public că deține informații cum că teroriștii folosesc cartele prepay din România pentru organizarea atentatelor cel mai probabil. Reprezentanții SRI au explicat că pot monitoriza aceste mijloace, deși în România nu există o lege care să prevadă prezentarea unui act de identitate în momentul cumpărării cartelelor. Și în această direcție deciziile par să se schimbe și urmează adoptarea unei legi în acest sens.
”Instituţia are în vedere permanent cunoaşterea modalităţilor de legătură utilizate în planificarea unor eventuale atentate teroriste. Ne referim în acest context inclusiv la utilizarea unor cartele preplătite cu loc de origine România. În cooperare cu instituţiile partenere din România şi străinătate, sunt generate permanent analize ale modului în care aceste instrumente de comunicare pot constitui vulnerabilităţi în procesele de pregătire a unor acţiuni cu potenţial violent”, au mai transmis reprezentanții SRI.
Noul profil al teroristului
Aflăm totodată că profilul teroristului s-a schimbat foarte mult, aceștia fiind influențați mai degrabă de condiția socială, și nu de religie, iar unii comit atentate fără să mai fi aderat la o grupare teroristă. De asemenea, am aflat că România a ajuns pe lista celor mai ”vânate” țări.
„Actorii singulari implicaţi în recentele atentate sunt cetăţeni europeni, fără un trecut religios extremist ori cu preocupări violente de natură teroristă. Motivaţiile reale ale comiterii atacurilor din ultimii doi ani nu au avut un substrat radical religios, ci au fost cauzate mai degrabă de dificultăţi de adaptare socială, în unele situaţii acestea fiind agravate şi de existenţa unor tulburări psihice. Este important de precizat însă că implicarea din ce în ce mai frecventă a actorilor singulari în atacuri teroriste semnalează o ruptură de modelul tradiţional al terorismului, în care autorii erau membri ai unor organizaţii teroriste”, explică specialiștii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro