Cauza principală a deceselor violente înregistrate anual în România, altfel spus morțile care nu sunt cauzate de boli sau bătrânețe, este accidentul. Conform ultimului raport al Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici”, publicat anul trecut, 10.037 de persoane au fost victimele unor decese violente, 73% dintre acestea survenind în urma unui accident, auto, la locul de muncă sau în propria casă.
Fie că este vorba de un accident auto, unul produs la locul de muncă sau în propria casă, accidentul înregistrează aproape 73% din cele 10.037 de cazuri de morți violente. Altfel spus, 7.327 de români mor din prostia lor sau a altora acasă, la volan sau la serviciu.
2017 – în accidente rutiere, 244 – în accidente la muncă și 200 – în accidente de tren, reprezintă numărul deceselor din aceste cauze. Surprinzător, conform datelor de la Institutul de Medicină Legală, 1.204 de români mor în urma unor accidente care au loc acasă sau pe proprietățile lor agricole. Exploziile buteliilor, sobelor sunt cauzele “morților de acasă”.
Românii se sinucid cu ștreangul
Din cele 10.037 de decese violente, 2.408 de români au ales să-și curme viață prin suicid. Pentru a face concrete aceste cifre, traducerea lor în intervale orare înseamnă că la fiecare 3 ore și 42 de minute un român se omoară singur voluntar, iar la fiecare 4 ore și 36 de minute, un conațional se sinucide în ștreang.
Asta pentru că 79% din cazurile de sinucidere (1.902) au loc prin spânzurare. Specialiștii Institului de Medicină Legală au explicat că ștreangul este metoda tradițională preferată pentru suicid a românului. Doar 1% se ucid prin împușcare, iar 2 % prin înec. Nu a fost înregistrat niciun caz de sinucidere prin elecrocutare.
Bărbații sunt cei predispuși la acte de suicid, având 82% dintre cazurile înregistrate.
Ca un alt amănunt, cele mai multe decese au loc în primele două zile ale săptămânii, luni și marți. Mai mult, județele cu cei mai mulți locuitori sinucigași sunt în Harghita, Covasna, Mureș, Ilfov și Satu Mare. Dispersia pe județe este explicată „prin studii care au demonstrat că această genă are o chemare spre acest gest”, a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu. În ceea ce priveşte Ilfovul, medicul crede că motivele numărului mare de sinucigaşi ţin de faptul că „zona face parte dintr-o aglomerare urbană alături de Bucureşti şi de faptul că veniturile populaţiei sunt mai reduse”.
Bâta, arma crimelor
Poate deloc suprinzător, cele mai multe omoruri au loc anual în județul Vaslui. În jur de 360 de victime ale unor crime sunt raportate anual în acest deceniu, conform ultimului raport al medicilor de la Institul de Medicină Legală, față 1.237 de români omorîți, spre exemplu, în 1992. Arma preferată folosită de criminalii români este bâta, urmată de ștreang, otrăvire, incendiere și sugrumare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro